to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 20.03.2020

Κοινωνία

Εργασιακός ρατσισμός σε βάρος των ενοικιαζόμενων εν μέσω πανδημίας

«Το πλάνο αποσυμφόρησης των χώρων εργασίας της Εθνικής Τράπεζας δεν περιλάμβανε τους ενοικιαζόμενους/εργολαβικούς τραπεζοϋπαλλήλους»


«Εάν η διαφορά μισθού, η διαφορά στις προοπτικές εξέλιξης, και γενικά το διαφορετικό καθεστώς εργασίας μεταξύ εργαζομένων που κάνουν την ίδια δουλειά στον ίδιο χώρο για πολλά χρόνια μπορεί να γίνεται ανεκτή, το να υπάρχει διαφορά στην μεταχείριση αυτών των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας Κορωναϊού είναι αδιανόητο», τονίζει σε ανακοίνωση του (20/3/20) ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.).

Όπως καταγγέλλει αναλυτικά:

Φαίνεται ότι το πλάνο αποσυμφόρησης των χώρων εργασίας της Εθνικής Τράπεζας δεν περιλάμβανε τους ενοικιαζόμενους/εργολαβικούς τραπεζοϋπαλλήλους ή μάλλον τους περιλάμβανε στο σκέλος που προέβλεπε ποιοι θα μείνουν πίσω. Ποιοι θα μείνουν να κάνουν τις εργασίες που δεν γίνονται με απομακρυσμένη πρόσβαση και να βγάλουν διπλή και τριπλή δουλειά. Οι διευκολύνσεις της τηλεργασίας δίνονται κατά προτεραιότητα ή αποκλειστικά στο τακτικό προσωπικό. Επιπλέον αντί, λόγω της κατάστασης, να καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο οι επείγουσες διαδικασίες, ολοκληρώνονται υποθέσεις που θα τρέξουν σε έξι μήνες!

Στο τμήμα του Collection, ενώ εξαγγέλθηκε ότι θα σταματήσουν οι οχλήσεις προς τους δανειολήπτες, οι κλήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά χθες 19/3/2020 σε όσους έχουν δάνεια με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες. Ο ισχυρισμός είναι ότι τους δίδονται νέες προτάσεις για ρύθμιση(!). Φυσικά οι διαμαρτυρίες από τους πελάτες ήταν έντονες με την οργή του κόσμου να ξεσπάει πάνω στον συνάδελφο –ισσα που έβρισκε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

Αντί να χρησιμοποιηθεί το προσωπικό του Collection για να συνδράμει π.χ. το Τμήμα Εξυπηρέτησης ώστε να δοθούν όλες οι προβλεπόμενες άδειες και να δείξουμε προς τους δανειολήπτες ότι οι Τράπεζες δεν είναι η σύγχρονη ενσάρκωση του Σάιλοκ, αυτές υπενθυμίζουν τον πιο σκληρό τους εαυτό, όπως τον ζήσαμε την εποχή των μνημονίων. Αυτό είναι ατομική ευθύνη, είναι συλλογική ευθύνη γιατί έχουμε μπερδευτεί;

Ύστερα από συστηματικές παρεμβάσεις του Σωματείου μας προς την τράπεζα και τις εταιρείες ξεκαθαρίστηκε το τοπίο σχετικά με τις άδειες που δικαιούνται όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παρέμβαση χρειάστηκε για να απομακρυνθούν από τον χώρο εργασίας όλες οι εγκυμονούσες, παρέμβαση χρειάστηκε για να εξασφαλιστεί η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε μητέρες ή πατέρες με παιδιά έως 15 ετών..

Ωστόσο και αυτή η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς με παιδιά θέλουν να την πάρουν πίσω και να εξαναγκάσουν τις μητέρες ή πατέρες να εργαστούν με τηλεργασία. Συνάδελφοι –ισσες, δεν είναι δικαίωμα του εργοδότη να αρνηθεί τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η σχετική εγκύκλιος. Άλλωστε τη μία ημέρα από κάθε τετραήμερο την χρεώνεται (ως κανονική) ο/η εργαζόμενος-η.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι δεν μας βλέπουν ως ανθρώπους αλλά ως πολυεργαλεία που μπορούμε να φροντίζουμε παιδιά ή/και βρέφη και συγχρόνως να διεκπεραιώνουμε τραπεζικές εργασίες. Υποθέτουμε ότι αν προκύψουν λάθη, το φταίξιμο θα είναι δικό μας, αν γίνει κάποιο ατύχημα στα παιδιά από την παραμέληση τους η αγωνία και ο πόνος θα είναι επίσης δικά μας!

Συνάδελφοι –ισσες, ενημερώνετε άμεσα το Σωματείο για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει στον δικό σας εργασιακό χώρο. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι όπως γράψαμε και στη προηγούμενη ανακοίνωση:

·     Oι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ενδεικτικά αναφέρουμε Πνευμονοπαθείς, Καρδιοπαθείς, Ανοσοκατασταλμένοι, Ηπατοπάθειες, Σακχαρώδης Διαβήτης) θα πρέπει να ενημερώσουν τον  Επικεφαλής της Μονάδας της Τράπεζας στον χώρο όπου εργάζονται, και την εταιρεία τους με χρήση ηλεκτρονικού μηνύματος ότι θα κάνουν χρήση των όσων προβλέπονται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας (Αρ. πρωτ. 12339/404, 12/2/2020) για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή να απομακρυνθούν από τον χώρο εργασίας τους, όπως ισχύει και για το τακτικό προσωπικό της Τράπεζας. Στο ηλεκτρονικό μήνυμα θα δηλώνετε ότι θα έχετε διαθέσιμες τις ιατρικές εξετάσεις και τις γνωματεύσεις των ιατρών που σας παρακολουθούν.

·       Οι γονείς οι οποίοι κάνουν χρήση ειδικής άδειας, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να κάνουν χρήση τηλεργασίας. Η εξ΄αποστάσεως εργασία είναι εργασία, η οποία αμείβεται κανονικά και άρα καθ’ οιονδήποτε τρόπο ΔΕΝ θεωρείται ή συμψηφίζεται με κανενός είδους άδεια.

·       Επιπλέον ενημερώνουμε όσους κάνουν χρήσης άδειας για ευπαθείς ομάδες, ότι δικαιούνται να λάβουν πλήρεις αποδοχές.

Ζητάμε να σταματήσει άμεσα αυτό το είδος ιδιότυπου εργασιακού ρατσισμού όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ανάλογα με το όνομα του «άμεσου» εργοδότη τους.

Ζητάμε από το Β-βάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζοϋπαλλήλων, την ΟΤΟΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριλάβει στα αιτήματά της προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τους ενοικιαζόμενους τραπεζοϋπαλλήλους όπως της ζητήσαμε σε σχετική μας επιστολή.

Ζητάμε από τη διοίκηση της τράπεζας να αντιληφθεί ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις και αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπισή του θα πρέπει να προφυλάξουμε εξίσου όλους τους/τις εργαζόμενους-ες. Αφήνοντας ακάλυπτους αυτούς που μεταξύ άλλων έχουν τα λιγότερα οικονομικά μέσα, η πραγματικότητα θα μας εκδικηθεί πολύ σκληρά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)