to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 17.04.2021

Πολιτική

Εργασιακά: Αμείλικτα ερωτήματα για τον νόμο Χατζηδάκη - Επιβεβαιώνει τη διάταξη για ανεξέλεγκτες απολύσεις

«Το νομοσχέδιο δεν έχει κλείσει. Όπου υπάρχει ένταση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου θα κάνουμε αυτό που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο υπουργός Εργασίας


Το χθεσινό δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ και την αποκάλυψη για ελεύθερες και ανεξέλεγκτες απολύσεις, τις οποίες προβλέπει συγκεκριμένη διάταξη στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με όσα παρατηρεί το σημερινό θέμα του Ανδρέα Πετρόπουλου στην «Α», το οποίο αναλύει τη χθεσινή παρέμβαση του υπουργού στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου (λεπτομέρειες και ηχητικό, εδώ), ο υπουργός Εργασίας, ερωτηθείς συγκεκριμένα για το δημοσίευμα, περιορίστηκε στην παράθεση σειράς προβλέψεων και εξαιρέσεων από τις απολύσεις (αναφέροντας ενδεικτικά ότι οι απολύσεις θα απαγορευτούν π.χ. για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας).

Για τις καταχρηστικές, παράνομες και χωρίς κόστος για τους εργοδότες απολύσεις που προβλέπονται στο εργασιακό νομοσχέδιο περιορίστηκε να δηλώσει ότι “σε όλα τα υπόλοιπα, σε περιπτώσεις που υπάρχει ένταση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, τα μελετούμε και θα κάνουμε αυτό που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες... Το εργασιακό νομοσχέδιο δεν έχει κλείσει”.

Έτσι ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον αποζημίωση, αντί της ισχύουσας σήμερα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα στην περίπτωση που η απόλυσή τους κριθεί καταχρηστική και άκυρη από τα δικαστήρια. Και βέβαια το γεγονός ότι, αντί καταβολής μισθών υπερημερίας, θα δίνονται ορισμένοι επιπλέον μισθοί -μόνο αν αυτό το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Τα μελετούμε...

“Σήμερα πάλι διάβαζα στην ΑΥΓΗ για τις απολύσεις, ότι θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις, ότι θα γίνει χαμός. Η πραγματικότητα είναι ότι θα υπάρχει ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο, όπου θα αναφέρονται σειρά λόγων για τους οποίους θα απαγορεύεται πλήρως να γίνει απόλυση” σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι “σε περιπτώσεις που υπάρχει ένταση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου τα μελετούμε και θα κάνουμε αυτό που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες”... Τέλος σημείωσε πως θα είναι άκυρη η απόλυση αν ο εργαζόμενος αρνηθεί την μετατροπή της οκτάωρης εργασίας σε δεκάωρη.

Επίθεση χωρίς όρια

“Δεν έχει όρια η αντεργατική λαίλαπα που φέρνει το αντιδραστικό ‘εργασιακό’ νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη” σημείωσε σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου σχολιάζοντας την αποκάλυψη της ΑΥΓΗΣ.

“Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, αλλά ανοίγει τον δρόμο σε μαζικές και καταχρηστικές απολύσεις. Πέραν της επίθεσης στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αποστερεί από τους εργαζομένους και το τελευταίο στήριγμα τους, τη δικαστική προστασία απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία” υπογράμμισε και πρόσθεσε:

“Ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να επιβάλουν αυτά τα μέτρα! Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στους εργαζομένους και στα θεμελιώδη δημοκρατικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Τον αγώνα για την αντιμετώπιση της επερχόμενης εργασιακής ζούγκλας θα τον δώσουμε αποφασιστικά μαζί με τους εργαζόμενους στη Βουλή και στην κοινωνία!».

Να μην διανοηθούν να το καταθέσουν

«Ζωή - λάστιχο και δουλειά χωρίς δικαιώματα φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά» υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο Kavala News 102,8. "Καλούμε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο, στο οποίο θα σταθεί απέναντι η πλειοψηφία της κοινωνίας".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)