Εννέα έργα του Αμερικανού Σάι Τουόμπλι, τα οποία πλαισιώνουν τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι ως τις 24 Απριλίου, θα «συνομιλήσουν» με εννέα αρχαιότητες στην έκθεση με τον τίτλο «Θεϊκοί Διάλογοι. Ο Cy Twombly και η ελληνική αρχαιότητα», η οποία θα διαρκέσει από τις 25 Μαΐου ως τις 3 Σεπτεμβρίου. Για πρώτη φορά, έργα του σύγχρονου Αμερικανού καλλιτέχνη εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και την επαφή του με την Ελλάδα θα παρουσιαστούν δίπλα σε έργα της αρχαιότητας.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε πρόσφατα το «πράσινο φως» στον προσωρινό δανεισμό έργων από ελληνικά μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό και τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ελευσίνας και Πολυγύρου, ενώ όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των εκθεμάτων θα είναι και ο «Κρατήρας» του Κλειτία ή αγγείο του Φρανσουά, που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας. Το αγγείο, που ανήκει στον αττικό μελανόμορφο ρυθμό, αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη της αρχαίας ελληνικής κεραμικής και αγγειογραφίας και για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί εκτός του μουσείου της Φλωρεντίας. Όπως αναφέρθηκε στο ΚΑΣ, η ιδέα του «διαλόγου» έργων του Τουόμπλι με ισάριθμες ελληνικές αρχαιότητες προέκυψε μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Πομπιντού της προέδρου και του διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρας Μαρινοπούλου και Νικόλαου Σταμπολίδη, οι οποίοι αποφάσισαν να διοργανώσουν την ξεχωριστή αυτή έκθεση την περίοδο που στην Αθήνα θα φιλοξενείται η Documenta 14.
Ο «Κρατήρας» του Κλειτία είναι έργο του γνωστού αγγειοπλάστη Εργοτίμου και του Κλειτία, ενός από τους σπουδαιότερους αγγειογράφους του 6ου αι. π. Χ. Στην επιφάνειά του, που είναι χωρισμένη σε ζώνες, εικονίζονται μυθολογικές σκηνές, όπως το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου, η απονομή των επάθλων για τους αγώνες στον θάνατο του Πατρόκλου, η Κενταυρομαχία και οι γάμοι του Πηλέα και της Θέτιδας. Όσον αφορά τη σύνδεση των δυο καλλιτεχνών, αρχαίου και σύγχρονου, το σημείωμα του κ. Σταμπολίδη, ήταν χαρακτηριστικό: «Τον 6ο αι. π. Χ. γεννήθηκε ένας μεγάλος ζωγράφος, ο οποίος για πρώτη φορά κωδικοποιεί σε εικόνα αυτό που μέχρι τότε ήταν γνωστό μόνο από την προφορική ποίηση, μορφοποιώντας τη μυθολογία από λόγο σε εικόνα. Δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά, σε μια διαφορετική ήπειρο και κουλτούρα, γεννιέται ένας καλλιτέχνης, ο Σάι Τουόμπλι, που δημιουργεί έναν μινιμαλιστικό κώδικα, μέσω του οποίου αποδίδει την ελληνική μυθολογία. Για το αγγείο Φρανσουά έχει λεχθεί ότι η μοναδικότητά του είναι τέτοια ώστε ακόμη και αν χάνονταν όλα τα άλλα αγγεία και διατηρείτο μόνο αυτό, θα ήταν μόνο του ικανό να μιλήσει για την ελληνική μυθολογία και για τον κώδικα της αρχαίας ελληνικής τέχνης».
Η σχέση του Αμερικανού καλλιτέχνη με τη Μεσόγειο είναι γνωστή. Ο Τουόμπλι ερωτεύεται την περιοχή ύστερα από ένα ταξίδι τη δεκαετία του '50 και έκτοτε επιλέγει την Ιταλία για να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του (πέθανε στη Ρώμη το 2011). Η σχέση του με την Ελλάδα είναι επίσης σαφής, καθώς επισκέπτεται τη χώρα μας πολλές φορές, μελετά και εμπνέεται από τους μύθους και τον πολιτισμό της. Μάλιστα, μετά την πρώτη επίσκεψή του στις Κυκλάδες το 1961, φτιάχνει μια σειρά από σχέδια, τις «Δήλιες Ωδές», οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «The last grand tour - Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2011.
Συνοδοιπόρος του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ και του Τζάσπερ Τζονς, ο Τουόμπλι συνδύαζε στη ζωγραφική του τεχνικές σχεδίου και επαναλαμβανόμενες γραμμές, λέξεις και γκράφιτι. Έργα του φιλοξενούνται στα περισσότερα μουσεία μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, όπως στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ του Λονδίνου και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Το 2010 ζωγράφισε οροφή αίθουσας στο Λούβρο, έργο εμπνευσμένο από την Ελλάδα.
Την έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επιμελούνται ο Καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης και ο Γιόνας Στόρσβε, επιμελητής στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης Cy Twombly που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο Κέντρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ