to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:26 | 08.05.2019

Κοινωνία

Έργα 42,5 εκατ. ευρώ υλοποιεί η ΕΥΑΘ

Η ΕΥΑΘ ΑΕ το 2018 παρουσίασε θετικά οικονομικά μεγέθη


  Έξι έργα συνολικού ύψους 42,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, θα υλοποιήσει στην επόμενη τριετία τουλάχιστον η ΕΥΑΘ ΑΕ, η οποία για το 2018 παρουσίασε θετικά οικονομικά μεγέθη, όπως επισημάνθηκε στη σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της σε οικονομικούς αναλυτές. Στη διάρκεια της παρουσίασης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καθηγητής Ιωάννης Κρεστενίτης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι την 1η Μαΐου τέθηκε σε ισχύ η νέα τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, τόνισε ότι οι απαιτήσεις της ΕΥΑΘ ΑΕ από τρίτους ανέρχονται στα 80 εκατ. ευρώ και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εντός του τρέχοντος μηνός θα υπογραφεί η νέα τριετής σύμβαση εργασίας με τους εργαζομένους.

   Αναφορικά δε, με την αξιοποίηση ή πώληση του 24,02% του ποσοστού που κατέχει στην ΕΥΑΘ ΑΕ το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Κρεστενίτης επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία νεότερη εξέλιξη από πλευράς του ταμείου, προσθέτοντας ωστόσο ότι η συμμετοχή των δήμων στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών ύδρευσης είναι μια επιλογή που διερευνάται και που τη στηρίζει πολιτικά η παρούσα κυβέρνηση.

   Σε γραμμή εκκίνησης τα έξι έργα

         Τα έξι έργα που θα υλοποιούνται την επόμενη τριετία τουλάχιστον, είναι η κατασκευή επέκτασης εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης, η συμφωνία-πλαίσιο για την ενίσχυση και επισκευή του υδαταγωγού Αραβησσού, τα έργα ολοκλήρωσης της σύνδεσης χαμηλών περιοχών Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει επτά υποέργα αποχέτευσης στην περιοχή κατασκευής του συγκοινωνιακού κόμβου Κ16, το νέο πληροφοριακό σύστημα πελατών, η επέκταση του τηλε-ελέγχου και αυτοματισμού (SCADA) του δικτύου ύδρευσης και αποχετευτικά έργα αναβάθμισης αντλιοστασίων, καταθλιπτικών αγωγών, παραλιακών συλλεκτηρίου αγωγού και κεντρικού αγωγού ΕΕΛ ΑΙΝΕΙΑ. 

         Ανακοινώνοντας την υπογραφή της σύμβασης για την ολοκλήρωση των αποχετευτικών έργων στην περιοχή του Δενδροποτάμου, όπως και αυτήν για τη συντήρηση -πρώτη φορά από κατασκευής του τη δεκαετία του 1970- του υδαταγωγού της Αραβησσού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ επισήμανε: "Επτά μείζονα έργα αποχέτευσης στην περιοχή κατασκευής του συγκοινωνιακού κόμβου Κ16, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, μπαίνουν πλέον σε τροχιά υλοποίησης μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία. Έχει χυθεί πολύ μελάνι για τον Δενδροπόταμο και τις απορρίψεις του αποχετευτικού δικτύου, τις ευθύνες και κυρίως την περιβαλλοντική επιβάρυνση στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Δεσμευτήκαμε από αυτό εδώ το βήμα πέρυσι για τη δρομολόγηση των έργων, που εκκρεμούν δεκαετίες τώρα χωρίς καμία ευθύνη της ΕΥΑΘ, σήμερα λοιπόν είμαστε ένα βήμα πριν από την έλευση των 'σκαπτικών μηχανημάτων".

         Αναφερόμενος στα σημαντικά γεγονότα της χρήσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του δικτύου των όμβριων υδάτων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (προϋπολογισμός 4 εκατ. ευρώ με διάρκεια σύμβασης δύο έτη), την προώθηση της κατασκευής της επέκτασης στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των τευχών δημοπράτησης), όπως και τη δημοπράτηση σειράς αποχετευτικών έργων σε αντλιοστάσια και αγωγούς (βρίσκονται στο στάδιο της επιλογής αναδόχου).

         Στη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας σε αναλυτές, τα οικονομικά στελέχη της ΕΥΑΘ ΑΕ επισήμαναν ότι η εταιρεία παραμένει υγιής, με υψηλή κερδοφορία, ισχυρή ταμειακή βάση, και τόνισαν ότι η πρόσληψη νέου προσωπικού μετά από 14 χρόνια δίνει πλέον σημαντική ώθηση και στην υλοποίηση του πενταετούς επενδυτικού πλάνου της.

         Υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος για τη χρήση του 2018 σημείωσε οριακή υποχώρηση και ανήλθε στα 73 εκατ. ευρώ έναντι 73,4 εκατ. στην προηγούμενη χρήση του 2017. Το κόστος πωλήσεων ανήλθε στο ποσό των 42,7 εκατ. ευρώ έναντι 43,25 (μείωση 1,19%). Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου έφτασαν τα 20,95 εκατ. έναντι 24,9 εκατ. ευρώ (μείωση 15,96%) και τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 14 εκατ. ευρώ από 16,45 εκατ. (μείωση 14,88%). Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 30,3 εκατ. έναντι 30,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 1,19%), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 25,5 εκατ. ευρώ έναντι 29,5 εκατ. (μείωση 12,48%). Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, τέλος, παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ανερχόμενα σε 71,6 εκατ. ευρώ έναντι 65,2 εκατ. (αύξηση 9,85%).

         'Οπως τόνισαν, η ολοκλήρωση της πρόσληψης 150 εργαζομένων μέσω ΑΣΕΠ το 2018 κι η υιοθέτηση νέου διεθνούς λογιστικού προτύπου για τον προσδιορισμό της απομείωσης των εμπορικών απαιτήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών στη χρήση του 2018.

    Η ΕΥΑΘ ΑΕ πρότεινε μέρισμα 0,126 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2018, το οποίο ωστόσο τελεί υπό την έγκριση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της που θα γίνει στις 6 Ιουνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΕΥΑΘ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)