to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:53 | 16.10.2019

Διεθνή

Έρευνες της αστυνομίας στην οικία του προέδρου του κόμματος του Μπολσονάρου

Αστυνομικοί έψαξαν 9 ακίνητα στο πλαίσιο έρευνας για κατάχρηση, ανάμεσά τους το σπίτι του προέδρου του κόμματος PSL, μέλος του οποίου είναι ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου


Η αστυνομία της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι στελέχη της ερεύνησαν χθες Τρίτη το σπίτι όπου διαμένει ο Λουσιάνου Μπιβάρ, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PSL), της πολιτικής παράταξης στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, η οποία είναι αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση, εξαιτίας μιας υπόθεσης εικονικών υποψηφιοτήτων.

Έγιναν έρευνες σε εννιά διαφορετικές διευθύνσεις, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας του Μπιβάρ στη Χεσίφε και της έδρας του δεξιού κόμματος στην πόλη αυτή της βορειοανατολικής Βραζιλίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τοπικοί αντιπρόσωποι του κόμματος είχαν αποκρύψει ή παραλείψει να παρουσιάσουν κινήσεις κεφαλαίων του συστήματος δημόσιας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, ειδικά αυτών που προορίζονταν για υποψηφιότητες γυναικών».

Το PSL κατηγορείται κυρίως ότι είχε υποβάλει στις βουλευτικές εκλογές πριν από έναν χρόνο υποψηφιότητες γυναικών που δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να εκλεγούν, απλά και μόνο για να εξασφαλίσει δημόσια χρηματοδότηση που προβλέπεται για την προώθηση της ισότητας. Η νομοθεσία στη Βραζιλία ορίζει ότι το 30% της δημόσιας χρηματοδότησης στα κόμματα πρέπει να κατανέμεται σε εκστρατείες γυναικών που θέτουν υποψηφιότητα.

Η επαναφορά αυτής της υπόθεσης των εικονικών υποψηφιοτήτων καταγράφεται εν μέσω κλίματος μεγάλης έντασης ανάμεσα στον πρόεδρο Μπολσονάρου και το κόμμα στο οποίο ανήκει.

Στα βραζιλιάνικα ΜΜΕ η σεναριολογία έχει θεριέψει τις τελευταίες ημέρες για την πρόθεση του αρχηγού του Κράτους να αποχωρήσει από το κόμμα, στο οποίο εντάχθηκε τον Μάρτιο του 2018, εξαιτίας των κατηγοριών περί κατάχρησης κεφαλαίων της προεκλογικής εκστρατείας, που πλήττουν την εικόνα κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.

Την 4η Οκτωβρίου, η εισαγγελία ζήτησε να αρχίσει έρευνα σε βάρος του υπουργού Τουρισμού· ο Μαρσέλου Άλβαρου Αντόνιου παραμένει στο αξίωμα, παρά τις υποψίες που τον βαρύνουν πως ενέχεται στο σκάνδαλο αυτό.

Αν ο Ζαΐχ Μπολσονάρου πράγματι εγκαταλείψει το PSL, θα πρόκειται για την ένατη φορά που θα αλλάξει πολιτική στέγη τα τριάντα χρόνια της καριέρας του.

Το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος της προεδρίας είπε πως «κάθε γάμος [μπορεί] να καταλήξει σε διαζύγιο», ωστόσο έσπευσε να διευκρινίζει πως αυτό το «διαζύγιο» δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη, «τουλάχιστον προς το παρόν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de São Paulo, που επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην προεδρία, η έρευνα στο σπίτι του Μπιβάρ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα σε κοινοβουλευτικούς του PSL προκειμένου να αποχωρήσουν από το κόμμα και να ενταχθούν σε κάποιο άλλο μαζί με τον Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Δικηγόροι του προέδρου του PSL έκριναν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν ότι οι έρευνες που διενεργεί η αστυνομία είναι «περίεργες» υπό το φως της τρέχουσας «πολιτικής αναταραχής».

Ο εισαγγελέας που προΐσταται της έρευνας απέρριψε κάθε υπόνοια «αντιποίνων» λόγω των εντάσεων ανάμεσα στον Μπιβάρ και τον πρόεδρο Μπολσονάρου, εξηγώντας η εντολή να γίνουν οι έρευνες αυτές είχε δοθεί από τον ίδιο στην ομοσπονδιακή αστυνομία τον Αύγουστο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)