to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:19 | 16.01.2013

left.gr

Πολιτική

«Έρευνα» της αστυνομίας στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη - Ελεύθεροι οι προσαχθέντες (το χρονικό)

Με ισχυρές δυνάμεις η αστυνομία σήμερα προέβη σε επιχείρηση στο κατειλημμένο κτίριο της Λέλας Καραγιάννη 37. Προσήχθησαν 16 άτομα και αφέθηκαν ελεύθερα. Το μεσημέρι τα ΜΑΤ αποχώρησαν από το σημείο και το κτίριο ανακαταλήφθηκε.


Μια σύνοψη:






Στην Πατησίων, την ώρα της μεταφοράς των προσαχθέντων από την κατάληψη


Λίγα λεπτά μετά την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη στην Κυψέλη, μεσημέρι εργάσιμης μέρας σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της  Αθήνας: η Πατησίων μποτιλιαρισμένη από σταματημένα τρόλεϊ, κλούβες των ΜΑΤ, περιπολικά, μηχανές των Δίας και των Δέλτα,  και αστυνομικοί με ασπίδες και γκλομπ παντού ανάμεσα σε αυτοκίνητα, μηχανάκια και τον κόσμο που πήγαινε στη λαϊκή στην οδό Λέλας Καραγιάννη.




 Αυτός ο μικρός κάθετος της Πατησίων είδε σήμερα ΜΑΤ και ΕΚΑΜ, εν μέσω των φορτωμένων πάγκων της λαϊκής αγοράς, να εφορμούν στην κατάληψη που στεγάζεται στο νούμερο 37 με τροχούς και τσεκούρια, να συλλαμβάνουν τους ενοίκους στην ταράτσα, μπροστά στο πανό «δεν θα περάσει ο φασισμός», και να τους μεταφέρουν στις κλούβες ανάμεσα από τους ανθρώπους που είχαν μόλις ψωνίσει τα χρειαζούμενα από την  υπαίθρια αγορά.



Στη στέγη του κτιρίου


Από τη στιγμή της προσαγωγής


Η ώρα της αποχώρησης των ΕΚΑΜ με τα πριόνια, εν μέσω συνθημάτων από τους συγκεντρωμένους


 Εκεί, στη γωνία Δροσοπούλου και Καραγιάννη, συγκεντρώθηκαν μέσα σε μερικά λεπτά από τη στιγμή που έγινε γνωστή η επέμβαση, δεκάδες άνθρωποι που ήθελαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε μια ακόμα κατάληψη που χτυπιέται από την σαμαρικής εγκρίσεως πολιτική «πάταξης της ανομίας» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Και στέκονταν απέναντι στους άνδρες των ΜΑΤ επί ώρες, φωνάζοντας συνθήματα, επιτηρώντας τις κινήσεις τους, περιμένοντας να μάθουν νέα για τους προσαχθέντες  που είχαν μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ.




 Γύρω τους, ο κόσμος που πηγαινοερχόταν στη λαϊκή, ο κόσμος της Κυψέλης, που ή κοντοστεκόταν από περιέργεια, είτε συνέχιζε βιαστικός προσπαθώντας να βρει μια διέξοδο ανάμεσα στους ΜΑΤατζήδες που ‘χαν κλείσει τη Δροσοπούλου, είτε συζήταγε με τους συγκεντρωμένους.


Τα ΜΑΤ παραταγμένα μπροστά από την κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη, με τους περαστικούς να ψάχνουν διέξοδο, ενώ φαίνονται και οι πάγκοι των μικροπωλητών που είχαν στηθεί μπροστά στην κατάληψη χωρίς να ξέρουν τα αστυνομικά σχέδια.



Η κατάσταση παρέμεινε σε αυτό τον ρυθμό όλο το μεσημέρι. Η απροσδόκητη αποχώρηση των ΜΑΤ, η απελευθέρωση των προσαχθέντων καθώς «επρόκειτο για έρευνα», όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, και δεν βρέθηκαν «επιλήψιμα ευρήματα» για να κρατηθούν, η επανακατάληψη του κτιρίου της Λέλας Καραγιάννη, γνωστό παλιότερα και ως κτίριο Μεταξάτου, έκλεισαν τον κύκλο του σημερινού γεγονότος.


Μικροπωλητής εν μέσω ΜΑΤ. Αυτή η φωτό: Μ. Λώλος



 Δήλωση Πελεγρίνη, πρύτανη παν. Αθηνών: ουδεμία εμπλοκή, δεν ζήτησα από τη αστυνομία να επέμβει


               «Το κτίριο Μεταξάτου είναι κληροδότημα των τριών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Σχολής Καλών Τεχνών. Στη συγκεκριμένη ενέργεια της Αστυνομίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και, απ΄ ό,τι πληροφορούμαι από τους πρυτάνεις του Πολυτεχνείου, Σ. Σιμόπουλο, και της Σχολής Καλών Τεχνών, Γ. Χαρβαλιά, ουδεμία εμπλοκή είχαμε», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης που πρόσθεσε πως είχαν ζητήσει, πριν από 3 μήνες, από την πολεοδομία «να ελέγξει τη στατικότητα του κτιρίου».


Δείτε:  Φωτογραφίες από την εισβολή της αστυνομίας στην κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη



Το σημερινό χρονικό όπως καταγράφτηκε στο Left.gr, με αντίστροφη χρονολογική σειρά:



Ιστορική αναδημοσίευση από την κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη το '88


Αναδημοσίευση από 



5:50 Οι προσαχθέντες από την κατάληψη, αφού αφέθηκαν ελεύθεροι από τη ΓΑΔΑ, πήραν μέρος στη συγκέντρωση για τα μεταλλεία στο μετρό της Πανόρμου και στην πορεία στο ΥΠΕΚΑ.


Από 


5:01 Με συνθήματα μπαίνουν ξανά στην κατάληψη.


4:52 Τα ΜΑΤ απομακρύνθηκαν και κόσμος μπαίνει ξανά στην κατάληψη.


4:50 Αφήνονται ελεύθεροι οι προσαχθέντες από τη ΓΑΔΑ.


Δείτε:  Φωτογραφίες από παιδότοπο στη Λέλα Καραγιάννη


3:26 Το οίκημα δεν ήταν ποτέ οικία της Λέλας Καραγιάννη, όπως λανθασμένα διαδίδεται. Είναι κληροδότημα πανεπιστημιακής ιδιοκτησίας.


3:13 Ο ακριβής αριθμός των προσαχθέντων: 16 άτομα έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ.


Διαβάστε: Ποια ήταν η Λέλα Καραγιάννη


2:30 Στις 3 μμ σήμερα οι αλληλέγγυοι στην κατάληψη καλούν σε συγκέντρωση στους 14 συλληφθέντες της κατάληψης Λέλας Καραγιάννη έξω από τη ΓΑΔΑ.


2:14 Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν Δροσοπούλου και Λ. Καραγιάννη.


2:11 Αποχώρησαν οι άνδρες των ΕΚΑΜ με τα πριόνια και τα τσεκούρια.


2:06 Πληροφορίες μιλούν για 14 προσαχθέντες από την κατάληψη που οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.


1:59 Αστυνομικοί των ΜΑΤ προπηλάκισαν δημοσιογράφο επειδή τραβούσε φωτογραφίες το χώρο γύρω από την κατάληψη.


1:53 Περίπου 70 άτομα στην Πλατεία Αμερικής αυτή τη στιγμή.



1:38 Προσυγκέντρωση συμπαράστασης στο Πεδίο Άρεως.


1:33 Σουρεαλιστικό σκηνικό: Γωνία Λ. Καραγιάννη και Δροσοπούλου 3-4 διμοιρίες ΜΑΤ, δεκάδες αλληλέγγυοι που φωνάζουν συνθήματα και κόσμος που ψωνίζει, με μια διμοιρία μέσα στο χώρο της λαϊκής.


1:20 Έφυγε η κλούβα που μετέφερε τους προσαχθέντες. 

Πολλές δυνάμεις της αστυνομίας στην Πατησίων, σε ώρα αιχμής, με διμοιρίες ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ κλούβες και περιπολικά ανάμεσα σε πολίτες και αυτοκίνητα...


1:19 Οι προσαχθέντες οδηγούνται σε κλούβα της αστυνομίας.


1:15 Ήδη έβγαλαν τα πρώτα 15 άτομα από την κατάληψη. 


Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύς κόσμος έξω από το κτίριο και στην περιοχή γίνεται η λαϊκή αγορά. Οι κάτοικοι της περιοχής απορούν που η αστυνομία διάλεξε τη μέρα αυτή να κάνει την επέμβαση, δίπλα στους πάγκους με τα προϊόντα...


1:10 Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσήγαγαν 2 άτομα επειδή φώναζαν συνθήματα απ' έξω.


1:05 Την ώρα της σύλληψης το ελικόπτερο πετά χαμηλά από πάνω τους.


Από   


1:13 Συλλήψεις τώρα στην ταράτσα.


1:00 Ακούγονται οι ήχοι από τα στασίματα σε πόρτες στο εσωτερικό. Η αστυνομία χρησιμοποιεί τσεκούρια.


12:58 Περίπου 20 άτομα βρίσκονται στην ταράτσα του κτιρίου.


12:55 Έξω από την κατάληψη έχει συγκεντρωθεί πολύς κόσμος. 


12:50 Το γεγονός της επιχείρησης της αστυνομίας αναφέρθηκε στη ΝΕΤ.


12:37 Οι άνδρες της αστυνομίας έσπασαν τα παράθυρα με τσεκούρια κάτω από το υπερυψωμένο ισόγειο. Συνθήματα ακούγονται από την ταράτσα της κατάληψης. Ελικόπτερο πετά συνεχώς πάνω από την Πατησίων.

****

Το κτίριο έχει καταληφθεί από το 1988 και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος στέγασης αστέγων και πραγματοποίησης κοινωνικών εκδηλώσεων.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)