to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 30.11.2023

Οικονομία

Έρευνα-ράπισμα για το φορολογικό: Το 70,8% δεν θεωρεί ότι περιορίζει τη φοροδιαφυγή - Το 84,1% κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν στο απυρόβλητο

Το 70,8% των ερωτηθέντων στην έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, μέσω της Opinion Poll, θεωρεί ότι με την φορολογική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει συνολικά την φοροδιαφυγή, ενώ το 84,1% κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν σχετικά στο απυρόβλητο


Το 70,8% των ερωτηθέντων στην έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, μέσω της Opinion Poll, θεωρεί ότι με την φορολογική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει συνολικά την φοροδιαφυγή, ενώ το 84,1% κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν σχετικά στο απυρόβλητο. Μόλις το 15,5% κρίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει οριζόντια μέτρα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ το 50,2% πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί αποτελεσματικά με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την συλλογή αποδείξεων.

   Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Πρόκειται για συμπεράσματα που δικαιώνουν τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σχετικά με το θέμα του νέου φορολογικού και το κατά πόσο τελικά θα παταχθεί η φοροδιαφυγή.

   Επιμένουμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει έστω και τώρα ένας αληθινός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να εκπονηθεί ένας νέος ολοκληρωμένος φορολογικός σχεδιασμός που θα στοχεύει στην απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης.

   Όσο για τα υπόλοιπα συμπεράσματα της έρευνας, όπως η ακρίβεια που το 96,1% απαντά ότι τους απασχολεί πολύ και αρκετά και το 60% θεωρεί ότι η βασική αιτία για την ακρίβεια είναι η πολιτική της κυβέρνησης, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι απαιτούνται στοχευμένα μέτρα στήριξης καθώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι εξαιρετικά δύσκολη για νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όταν το 88,4% δηλώνει ότι προχωρά σε μείωση εξόδων σε μία σειρά από δραστηριότητες όπως ψυχαγωγία, αγορές καταναλωτικών αγαθών, κλπ και το 77,2% στην αγορά τροφίμων, τότε υπάρχει πρόβλημα. 'Άρα πρέπει να ερευνηθούν οι δυνατότητες για την επίλυση του.

   Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό του 86,8% που πιστεύει ότι χρειάζονται νέα μέτρα , ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την βελτίωση του τρόπου είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών και την διευκόλυνση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν συσσωρευμένες οφειλές».

   Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας στην Αττική    

   Για τα φορολογικά μέτρα:

    - Το 70,8% θεωρεί ότι με την φορολογική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει συνολικά την φοροδιαφυγή ενώ το 25,9%  έχει αντίθετη άποψη.  Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά αυτά γίνονται αντίστοιχα 67%  έναντι 30,4%.

    - Το 84,1% κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν σχετικά στο απυρόβλητο, ενώ το 11,8% έχει την άποψη ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα φορολογηθούν δίκαια  (83,6%  και 12% και αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).

    - Το 82% απαντά ότι η πολιτεία πρέπει να εντοπίσει αυτούς που πραγματικά φοροδιαφεύγουν και το 15,5% ότι θα πρέπει να πάρει οριζόντια μέτρα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ( 86% και 9,9% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες)

    - Συνολικά το 50,2% πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί αποτελεσματικά με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την συλλογή αποδείξεων , με το 47,6% να έχει αντίθετη άποψη( 50,5% και 47% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).

    - Το 46,6% να έχει αρνητική άποψη για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ  το 43% έχει συνολικά θετική άποψη. Ανάμεσα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά αυτά γίνονται , 66% και 28,9%  αντίστοιχα).

   H ακρίβεια πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες

   Η ακρίβεια είναι το πρώτο ανάμεσα στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες με 69,2%. Με 28,4% ακολουθεί η οικονομία/ανάπτυξη, η εγκληματικότητα/ βία με 18% , η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ με 14,2% και με την ανεργία στο 11,1% συμπληρώνεται η πρώτη πεντάδα των προβλημάτων. Ακολουθούν τα εθνικά θέματα / ελληνοτουρκικά με 10,1%, το μεταναστευτικό/ προσφυγικό με 9,3% , η κατάσταση στην παιδεία με 9,3%, η λειτουργία του πολιτικού συστήματος με 7,6%, η διαφθορά με 7,2%, οι φυσικές καταστροφές με 7,2% και οι παθογένειες του κράτους με 6,2%. Σημειώνεται ότι ο κάθε ερωτώμενος μπορούσε να δώσει μέχρι τρεις απαντήσεις.

   Για την ακρίβεια:

   - Το 96,1% απαντά ότι η ακρίβεια τους απασχολεί πολύ και αρκετά ( 86.1% απαντούν οι επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).

   - Το 60% θεωρεί ότι η βασική αιτία για την ακρίβεια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και το 28,9% αποδίδει την κατάσταση στην διεθνή συγκυρία ( 53,2% και 31% αντίστοιχα στους επαγγελματίες / επιχειρηματίες).

   - Το 48,6% ( 48% στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες) αντιμετωπίζει θετικά τα πρόστιμα σε πολυεθνικές λόγω των τιμών των προϊόντων τους στην Ελλάδα , αλλά σημειώνει ότι πρέπει να γενικευτούν οι έλεγχοι και η επιβολή προστίμων όπου χρειάζεται, ενώ το 33,6% βλέπουν θετικά τα πρόστιμα με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να ελέγχεται αν οδήγησε σε μείωση των τιμών ( 36%). Το 10% δεν τα θεωρεί ως κάτι σημαντικό, ενώ το 3,6% τα βλέπει αρνητικά ( 10% και 3,6% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).

   - Το 43,8% δηλώνει καθόλου και το  31,8% λίγο ικανοποιημένο από την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση συνολικά της ακρίβειας , ενώ το 23,4% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες  τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται σε 38%, 36% και 24.6% αντίστοιχα.

   - Το 47,6% δηλώνει ότι λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες, το 32,6% ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά ανταπεξέρχεται, το 14,8% ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες το 41% αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες, το 40% αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά ανταπεξέρχεται, το 11% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ το 8% ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα.

   - Λόγω των αυξήσεων οι πολίτες προχωρούν σε μείωση κάποιων αγορών ή επιλογών ή σε κάποια έξοδα. Το 88.4% συνολικά δηλώνει ναι και μάλλον ναι στην μείωση εξόδων στην διασκέδαση, ψυχαγωγία, το 89% στην αγορά ρούχων και υποδημάτων, το 86,3% στην κατανάλωση ενέργειας, το 77,2% στην αγορά τροφίμων, το 65,2% στην μετακίνηση με προσωπικό αυτοκίνητο και το 21,5% για φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών . Στην τελευταία κατηγορία σημειώνεται ότι το 48,2% δεν απαντά γιατί προφανώς δεν έχουν παιδιά. Επ΄αυτών που απαντούν η μείωση για φροντιστήρια φτάνει το 41.5%.    

   Για άλλα οικονομικά θέματα:

   - Το 32,1% έχει λάβει και αποπληρώνει τραπεζικό δάνειο, το 27,8% έχει χρέος σε κάρτα και το 17,3% οφειλές στην εφορία. Το 54,4% απαντά ότι οι αυξήσεις δυσκολεύουν πολύ και αρκετά την ανταπόκρισή τους σ΄αυτού του είδους τις οφειλές, ενώ το 29,6% δηλώνει ότι δυσκολεύεται λίγο και καθόλου. Τα ποσοστά στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες διαμορφώνονται αντίστοιχα 52,1% και 32%.

   - Το 64,2% απαντά ότι προσωπικά, η χρονιά που φεύγει ήταν μια άσχημη  χρονιά οικονομικά, ενώ για το 27,6% μια καλή  οικονομικά χρονιά. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες, τα ποσοστά αντίστοιχα είναι 50 % και 46%.

   - Το 55% αντιμετωπίζει την προσωπική του οικονομική κατάσταση για τους επόμενους μήνες σίγουρα ή μάλλον απαισιόδοξα , ενώ το 42,2% αισιόδοξα. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες το 52.8% βλέπει σίγουρα ή μάλλον αισιόδοξα την προσωπική οικονομική κατάσταση τους επόμενους μήνες και το 44% σίγουρα και μάλλον απαισιόδοξα.

   - Συνολικά το 62,4% ανησυχεί για την κατάσταση με την ακρίβεια και την ασφάλεια , ενώ στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες το ποσοστό αυτό φτάνει το 78,5%.

   - Το 86,8% πιστεύει ότι χρειάζονται νέα μέτρα , ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την βελτίωση του τρόπου είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών και την διευκόλυνση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν συσσωρευμένες οφειλές ( 90,3% στους επαγγελματίες / επιχειρηματίες).

   - Το 59,4% βλέπει θετικά την επέκταση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανικό εμπόριο και την βιομηχανία από τις αρχές του 2024, με το 22,3% να έχει αντίθετη άποψη και το 18,3% να μην γνωρίζει, να μην απαντά. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες το 61% βλέπει το μέτρο θετικά , το 23% αρνητικά και το 16% δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)