to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 26.01.2021

Κοινωνία

Έρευνα Prorata: 7 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση

Πολύ διαδεδομένα είναι δυστυχώς τα φαινόμενα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στην ελληνική κοινωνία. Όπως φαίνεται από έρευνα της Prorata, μετά τις αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, το 65% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης. Χώροι εργασίας και ο δρόμος είναι τα πιο συνηθισμένα μέρη, στα οποία βιώνονται οι επιθέσεις.


 
Prorata σεξουαλική κακοποίηση

Η έρευνα της PRORATA S.A, που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 22 και 24 Ιανουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.115 ατόμων, αποτυπώνει και τα όρια της ανεκτικότητας απέναντι στα φαινόμενα παρενόχλησης και κακοποίησης που σχετίζονται με το φύλο. Τα ευρήματά της επιβεβαιώνουν τη σχετικά πιο διευρυμένη ανοχή των ανδρών απέναντι σε αυτά.

Επίσης, άνδρες και γυναίκες συμμερίζονται με σχεδόν καθολικό τρόπο (87%) την άποψη ότι δεν είναι καθόλου εύκολο ή όχι ιδιαίτερα εύκολο να δικαιωθεί μια γυναίκα που έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.

Prorata σεξουαλική κακοποίηση


Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (83% στο σύνολο των ερωτηθέντων, ανδρών και γυναικών) πιστεύουν πως ο κύριος λόγος για τον οποίο μια γυναίκα καταγγέλλει δημόσια ένα περιστατικό παρενόχλησης ή κακοποίησης είναι ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. 

 
Prorata σεξουαλική κακοποίηση

Πάντως, ανησυχητική είναι η ευρεία νομιμοποίηση της άποψης ότι «με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να οδηγηθούμε σε ‘‘ποινικοποίηση’’ του φλερτ», ειδικά μεταξύ των ανδρών. Στον συνολικό πληθυσμό μόλις το 41% συμφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη και το 57% διαφωνεί. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αντίληψη είναι σημαντικά πιο δημοφιλής μεταξύ των ανδρών (58%), οι οποίοι σε αντίθεση με τις γυναίκες τείνουν να την συμμερίζονται.

Prorata σεξουαλική κακοποίηση

Ανδρικές συμπεριφορές που συχνά αποτελούν ενέργειες παρενόχλησης θεωρούνται το σχόλιο κάποιου ατόμου με το οποίο δεν έχουν υπάρξει ερωτικές επαφές και στο οποίο εμπεριέχονται σεξουαλικοί υπαινιγμοί, καθώς και το επίμονο κοίταγμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. 

Αντίθετα, η πλειοψηφία των γυναικών δεν προσλαμβάνει το σφύριγμα στο δρόμο ή το κλείσιμο του ματιού ως σεξουαλική παρενόχληση, αν και σημαντική μερίδα γυναικών απαντάει πως το αν είναι ή δεν είναι παρενόχληση το κάθε ένα από τα παραπάνω εξαρτάται και από την περίσταση.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)