to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 26.05.2023

Πολιτισμός

Έρευνα κατά του Ρότζερ Γουότερς για κουστούμι που φορούσε σε συναυλία στη Γερμανία

Επίσημη έρευνα από τις Αρχές της Γερμανίας ξεκίνησε για τον Βρετανό μουσικό, Ρότζερ Γουότερς, ο οποίος εμφανίστηκε σε συναυλία στο Βερολίνο με κουστούμι που παρέπεμπε σε αξιωματικό των Ναζί κρατώντας πολυβόλο, αναπαριστώντας σκηνές από την ταινία «Τhe Wall».


Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του Ρότζερ Γουότερς, επειδή ο συνιδρυτής των Pink Floyd φόρεσε κοστούμι ναζιστικού στυλ στη σκηνή του Mercedes-Benz Arena όπου έδωσε τη συναυλία του στο Βερολίνο.

Ο 79χρονος Βρετανός δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο. Χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον υπερασπίστηκαν λέγοντας ότι η παράσταση ήταν μια αναπαράσταση σατιρικών σκηνών από την ταινία του επιτυχημένου άλμπουμ του συγκροτήματος "The Wall", μια κριτική στον φασισμό.

Εικόνες από τη συναυλία στις 17 Μαΐου εμφανίζουν τον διάσημο τραγουδιστή και μπασίστα με μακριά καμπαρντίνα και να κρατάει μια απομίμηση οπλοπολυβόλου στοχεύοντας το κοινό.

Η στολή περιελάμβανε ένα έμβλημα από δύο σταυρωτά σφυριά - εικονογραφία που υπήρχε επίσης στα κοστούμια στην ταινία του 1982 με πρωταγωνιστή τον ροκ σταρ που έγινε ακτιβιστής Μπομπ Γκέλντοφ.

Ναζιστικά σύμβολα, σημαίες και στολές απαγορεύονται στη Γερμανία. Ο Γουότερς ερευνάται με βάση έναν ξεχωριστό νόμο, όντας ύποπτος για «υποκίνηση του λαού», ανέφερε η αστυνομία.

Η στολή που φορούσε ο Γουότερς «μπορεί να κριθεί ότι παραβιάζει την αξιοπρέπεια των θυμάτων, καθώς και ότι εγκρίνει, εξυμνεί ή δικαιολογεί τον βίαιο και αυθαίρετο ζυγό του ναζιστικού καθεστώτος με τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια ειρήνη», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Άλλες γερμανικές πόλεις, όπως το Μόναχο, η Φρανκφούρτη και η Κολωνία, προσπάθησαν να ακυρώσουν τις συναυλίες του Γουότερς, καθώς εβραϊκές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου, τον κατηγόρησαν για αντισημιτισμό.

Ο Γουότερς είναι μέλος του υπό τoυς Παλαιστινίους κινήματος "Μποϊκοτάζ, Εκποίησης και Κυρώσεων" που στρέφεται κατά του Ισραήλ λόγω της κατοχής εδαφών όπου οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να αποκτήσουν κράτος.

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες εις βάρος του και προσπάθειες να ακυρωθούν συναυλίες του δεν στέφτηκαν με επιτυχία. Ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Γουότερς στη Γερμανία, το Festhalle της Φρανκφούρτης, στις 28 Μαΐου εξακολουθεί να αναφέρεται στον ιστότοπο του καλλιτέχνη.

Θαυμαστές του και άλλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπαν ότι ο Γουότερς είχε φορέσει την ίδια στολή σε προηγούμενες συναυλίες.

«Αναπαριστά ξεκάθαρα το Pink from The Wall (1982), τον οποίο υποδύεται ο Μπομπ Γκέλντοφ που κατρακυλά σε μια φασιστική φαντασίωση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών σε μια ταινία που ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τον φασισμό. Παραλογισμός», έγραψε στο Twitter ο Τζόσεφ Άταρντ, ένας παρουσιαστής podcast.

tags: Pink Floyd

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)