to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:19 | 05.05.2015

Διεθνή

Έρευνα κατά ακροδεξιού δημάρχου για φακέλωμα μουσουλμάνων μαθητών στη Γαλλία

Οι γαλλικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν εντολή για την διεξαγωγή έρευνας μετά της δήλωση ακροδεξιού δημάρχου ότι συλλέγει στατιστικά στοιχεία για την θρησκεία των μαθητών του δήμου του.




Ο δήμαρχος ονομάζεται Ρομπέρ Μενάρ και εξελέγη στο Μπεζιέ, στη νοτιοδυτική Γαλλία,  με την υποστήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Ο ίδιος δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα  κύρια ονόματα για να συλλέξει στατιστικά στοιχεία για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μαθητών του δήμου του.

Το 64,6% των μαθητών ανήκει στο μουσουλμανικό θρήσκευμα, δήλωσε ο κ. Μενάρ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Αυτοί είναι οι αριθμοί του δήμου μου. Συγγνώμη που το λέω, ο δήμαρχος έχει για κάθε τάξη τα ονόματα των παιδιών. Ξέρω ότι δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω. Συγγνώμη που το λέω, αλλά τα κύρια ονόματα δηλώνουν το θρήσκευμα. Αν πούμε το αντίθετο, θα είναι σα να αρνούμαστε την πραγματικότητα», απάντησε ο κ. Μενάρ σε χρήστη του Διαδικτύου ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες για το ποσοστό.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων, καθώς στην Γαλλία απαγορεύεται η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις εθνότητες.

«Ντροπή στον δήμαρχο του Μπεζιέ», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σε μήνυμά του στο Twitter. «Η Δημοκρατία δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των παιδιών της», πρόσθεσε.

Ο κ. Μενάρ «υπερέβη την κόκκινη γραμμή και έθεσε εαυτόν σκοπίμως εκτός των αξιών της Δημοκρατίας», δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών. «Το φακέλωμα αυτού του είδους απαγορεύεται από τον νόμο. Το φακέλωμα των παιδιών ανάλογα με το θρήσκευμά τους παραπέμπει στις πιο μελανές ώρες της ιστορίας μας», προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο Μπερνάρ Καζνέβ.

Η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ υπενθύμισε επίσης ότι το φακέλωμα των μουσουλμάνων μαθητών βάσει του ονόματός τους είναι «παράνομο» και «βαθύτατα αντιδημοκρατικό».

«Σοκαρίστηκα, αηδίασα απ' αυτές τις δηλώσεις. Ο νόμος απαγορεύει το φακέλωμα αυτού του είδους. Επιπλέον μπορεί κανείς να ονομάζεται Μοχάμεντ χωρίς να είναι θρήσκος μουσουλμάνος», αντέδρασε παράλληλα ο Αμπνταλά Ζεκρί, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου κατά της Ισλαμοφοβίας στο Γαλλικό Συμβούλιο της Μουσουλμανικής Θρησκείας (CFCM).

Λίγο αργότερα, οι δημοτικές αρχές του Μπεζιέ απέρριψαν την κατηγορία για το φακέλωμα των μαθητών. «Ο δήμος του Μπεζιέ δεν δημιουργεί και δεν δημιούργησε ποτέ ένα αρχείο μαθητών», ανέφεραν σε ανακοίνωση τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)