to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:52 | 20.01.2013

Διεθνή

Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Κύπρο θα ζητήσει η ΕΕ

Τη διεξαγωγή έρευνας στην Κύπρο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, θα ζητήσει η ΕΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel.


Όπως αναφέρεται ο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηριζόμενος από τους ομολόγους του, Αυστρίας, Φιλανδίας και Ολλανδίας, θα προτείνει την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων, για έλεγχο στην Κύπρο ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο γίνεται ή όχι ξέπλυμα χρήματος.
 
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, όπως αναφέρει ο Σκάι, «ο Σόιμπλε θέλει να αποστείλει ελεγκτές για ξέπλυμα στην Κύπρο» καθώς και ότι «η Γερμανία αμφιβάλλει κατά πόσο η Κύπρος κάνει κάτι για το ξέπλυμα χρήματος». Σημειώνεται πως ο Σόιμπλε με τη στήριξη ευρωπαίων υπουργών οικονομικών «επιθυμεί να αποσταλεί ομάδα εμπειρογνωμόνων στο νησί για να διαφανεί κατά πόσο εφαρμόζονται οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Νομοθεσίες».
 
«Ο έλεγχος κατά κύριο λόγο δεν θα γίνει ως προς το κατά πόσο υπάρχουν οι αναγκαίες νομοθεσίες κατά του ξεπλύματος αλλά κατά πόσο αυτές οι νομοθεσίες εφαρμόζονται», γράφει το Spiegel, αναφέροντας πως μια πρώτη συζήτηση επί του θέματος θα γίνει αρχές της βδομάδας (σ.σ. Δευτέρα 21/01) κατά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 
Παράλληλα, όπως σημειώνεται από τον Σκάι που επικαλείται τις πληροφορίες του Spiegel, ο Σόιμπλε και οι ομόλογοί του έχουν και την στήριξη του Επιτρόπου Όλι Ρεν. «Λαμβάνουμε το θέμα του ξεπλύματος πολύ σοβαρά», δήλωσε ο κ. Ρεν. «Οι πρόσφατες αλλαγές της νομοθεσίας στην Κύπρο ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.
 
Το ρεπορτάζ καταλήγει ότι «το ΔΝΤ αμφιβάλει κατά πόσο το χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο. Το χρέος θα ανέλθει μέχρι το 2014 στο 140% του ΑΕΠ της χώρας και το ΔΝΤ αποδέχεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση μόνο εάν το χρέος δεν ξεπερνά το 100% και ως εκ τούτου ζητά κούρεμα χρέους για τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών».

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)