to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 24.01.2023

Οικονομία

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Έρευνα στην Ελλάδα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ

Έρευνα ξεκινά το Ελεγκτικό Συνέδριο για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ από παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε έξι χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - «Οι θεσμοί της ΕΕ δεν αστειεύονται με το Κράτος Δικαίου», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης


Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο άρχισε έλεγχο προκειμένου να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ από παραβιάσεις του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη.

Θα εξετάσει τα μέτρα που έχει λάβει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι χρηματοδότηση από τον ενωσιακό κορβανά χορηγείται μόνο σε χώρες που σέβονται τις αρχές του κράτους δικαίου. Ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στην ενωσιακή χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής και της ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19.

«Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου, όπως λόγου χάριν η μη διερεύνηση, κατά τον δέοντα τρόπο, υποθέσεων διαφθοράς ή η έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, μπορούν να έχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες για την ΕΕ και να οδηγήσουν ενδεχομένως σε κατάχρηση ενωσιακών κονδυλίων στα κράτη μέλη», δήλωσε η Annemie Turtelboom, Μέλος του ΕΕΣ και επικεφαλής του ελέγχου. «Επιδίωξή μας με τον εν προκειμένω έλεγχο είναι να διαπιστώσουμε αν η Επιτροπή χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ από παραβιάσεις του κράτους δικαίου, ιδίως στο πλαίσιο της χρηματοδότησης για τη συνοχή και την ανάκαμψη

Ο έλεγχος θα επικεντρωθεί σε τρεις διαφορετικούς τομείς που σχετίζονται με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ από παραβιάσεις του κράτους δικαίου: στην από μέρους της Επιτροπής εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αιρεσιμότητα, στους κανόνες που ισχύουν στο πλαίσιο των ταμείων της πολιτικής συνοχής της περιόδου 2021‑2027 και στους κανόνες που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η έρευνα αυτή, θα καλύψει τη δράση της Επιτροπής σε σχέση με δείγμα έξι χωρών: Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.

Κώστας Αρβανίτης: Κάποιοι στην Αθήνα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πως τα αστεία τελειώνουν

«Οι θεσμοί της ΕΕ δεν αστειεύονται με το Κράτος Δικαίου.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ξεκινά έρευνα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ από παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Στο δείγμα των 6 χωρών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Τη λίστα συμπληρώνουν Βουλγαρία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία, που μαζί με τη χώρα μας απασχολούν συχνά πυκνά το European Parliament για θέματα Κράτους Δικαίου.

Κάποιοι στην Αθήνα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πως τα αστεία τελειώνουν», δήλωσε σε ανάρτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Κώστας Αρβανίτης.

Πηγή: sofokleousin.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)