to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:48 | 09.05.2017

Διεθνή

Έρευνα για τα «σκλαβοπάζαρα» προσφύγων στη Λιβύη ενδέχεται να ξεκινήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 20.000 πρόσφυγες κρατούνται από εγκληματικές οργανώσεις σε παράνομα κέντρα κράτησης στη Λιβύη. Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών πωλούνται σε σκλαβοπάζαρα, κρατούνται για λύτρα, ωθούνται στην αναγκαστική εργασία ή πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.


Διαβάστε και σχετικό άρθρο στον Γκάρντιαν τον Φεβρουάριο του 2017

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα εξέφρασε την ανησυχία της για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης χιλιάδων ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη και δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο το ΔΠΔ να ξεκινήσει έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος τους.

Η Λιβύη είναι η βασική πύλη εξόδου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες έχουν πνιγεί ή αγνοούνται στη Μεσόγειο φέτος, ενώ ένας άγνωστος αριθμός έχει χάσει τη ζωή του στην έρημο.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 20.000 πρόσφυγες κρατούνται από εγκληματικές οργανώσεις σε παράνομα κέντρα κράτησης στη Λιβύη. Εξάλλου ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών πωλούνται σε σκλαβοπάζαρα, κρατούνται για λύτρα, ωθούνται στην αναγκαστική εργασία ή πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Η Μπενσούντα δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το γραφείο της συγκεντρώνει και αναλύει πληροφορίες «σχετικά με τα σοβαρά και εκτεταμένα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν μέσω της Λιβύης».

Ο ΔΟΜ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εκατοντάδες Αφρικανοί πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν από τη Λιβύη πωλούνται σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα προς 200 με 500 δολάρια και κρατούνται για δύο με τρεις μήνες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον Οτμάν Μπελμπέισι της αποστολής του ΔΟΜ στη Λιβύη.

«Πρόσφυγες πωλούνται στην αγορά σαν προϊόντα», είχε καταγγείλει τον προηγούμενο μήνα. «Η πώληση ανθρώπων καταντά μια τάση μεταξύ των διακινητών, καθώς τα δίκτυά τους στη Λιβύη γίνονται όλο και πιο ισχυρά», είχε προσθέσει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)