to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 20.12.2016

Πολιτική

Έρευνα Alco: Κοινωνικά δίκαια τα μέτρα στήριξης

Επτά στους δέκα θεωρούν κοινωνικά δίκαιο το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και σχεδόν οκτώ στους δέκα το μέτρο για το ΦΠΑ στα νησιά. Περίπου ένας στους δύο πιστεύει ότι ορθώς δεν ερωτήθηκαν οι δανειστές, ενώ το 30% εκτιμά ότι τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα


Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί κοινωνικά δίκαια μέτρα το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, σύμφωνα με έρευνα της Alco για το NEWS 247.

Ειδικότερα επτά στους δέκα θεωρούν κοινωνικά δίκαιη την καταβολή ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το 24% διαφωνεί.

Με βάση τις κομματικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων, κοινωνικά δίκαιο θεωρεί το μέτρο το 84% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλα και το 59% των ψηφοφόρων της ΝΔ, καθώς και το 72% των ψηφοφόρων της ΧΑ, το 63% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 88% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 45% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 61% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και το 58% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων.

Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής του μέτρου καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (88%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό αυτών που δε θεωρούν κοινωνικά δίκαιο το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του Ποταμιού (49%).

Το 70% των πολιτών χαρακτηρίζει κοινωνικά δίκαιη και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, σε αντίθεση με το 16% που δε θεωρεί κοινωνικά δίκαιο το μέτρο.

Και σε αυτή την περίπτωση καταγράφεται ακόμη πιο οριζόντια αποδοχή του μέτρου καθώς κοινωνικά δίκαιο το θεωρεί το 86% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 78% των ψηφοφόρων της ΧΑ, το 84% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 83% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 72% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 77% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και το 86% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων.

Στο ερώτημα εάν "πιστεύετε ότι σωστά αποφασίστηκαν τα μέτρα χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές, αφού χρηματοδοτούνται από την υπεραπόδοση των εσόδων ή είναι μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τη σχέση με τους δανειστές;", το 54% δηλώνει ότι καλώς δεν ερωτήθηκαν οι δανειστές, ενώ το 32% θεωρεί τα μέτρα μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και το 14% δεν ξέρει/δεν απαντά.

Οι απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση των ερωτηθέντων. Το 68% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι καλώς αποφασίστηκαν τα μέτρα χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές, υπάρχει πάντως και ένα 19% που θεωρεί ότι τα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 35% θεωρεί ότι καλώς αποφασίστηκαν τα μέτρα χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές, ενώ το 55% πιστεύει ότι θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα.

Το υψηλότερο ποσοστό όσων απαντούν ότι ορθώς αποφασίστηκαν τα μέτρα στήριξης χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (75%) ενώ το υψηλότερο ποσοστό όσων θεωρούν ότι πρόκειται για μονομερείς ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα, μεταξύ των ψηφοφόρων του Ποταμιού (66%).

"Η δημοσκόπηση αποτυπώνει κλίμα ευρύτατης αποδοχής των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων για την παροχή επιδόματος στους συνταξιούχους με σύνταξη μικρότερη από 800 ευρώ και αναστολή αύξησης του Φ.Π.Α. στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Είναι μάλιστα εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα υψηλά ποσοστά που θεωρούν δίκαια τα συγκεκριμένα μέτρα διαπερνούν οριζοντίως τον κομματικό χάρτη.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των πολιτών (54%) εκτιμά ότι ορθώς η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων χωρίς προηγουμένως να ζητήσει και να πάρει την έγκριση των εταίρων μας, σε αντίθεση  με το 32% που πιστεύει ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το ελληνικό πρόγραμμα", σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος.

Επισημαίνει ωστόσο ότι: "Οι θετικές αυτές αποτυπώσεις δεν πρέπει να παρασύρουν κανένα -  ιδίως την κυβέρνηση -  σε λάθος αναγνώσεις. Πρόκειται για αποδοχή συγκεκριμένων μέτρων που προφανώς θεωρούνται δίκαια ανεξαρτήτως του εάν θεωρούνται ή όχι επαρκή, κάτι που δεν συνεπάγεται βεβαίως συνολική αλλαγή της στάσης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία παραμένει αρνητική", καταλήγοντας πως: "Το εάν οι συγκεκριμένες αποφάσεις αποτελούν μεμονωμένη κίνηση ή προοίμιο ανάλογων μέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστική και μόνιμη επαναξιολόγηση της κυβέρνησης από την κοινωνία, είναι κάτι που θα φανεί στις εβδομάδες που ακολουθούν. Από αυτό θα κριθεί και το εάν η συγκεκριμένη δημοσκοπική καταγραφή αποτελεί στιγμιαία αντίδραση χωρίς ευρύτερα οφέλη για την κυβέρνηση, ή αρχικό βήμα ανάκτησης μιας θετικότερης στάσης στη δύσκολη σχέση κυβέρνησης και κοινωνίας." 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13 με 19 Δεκεμβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)