to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ερασιτεχνικός αθλητισμός: Μία σχέση στην οποία ο ένας δουλεύει και κάποιοι τον δουλεύουν

Το πολύ (πια) μακρινό 1998, έκανα το ντεμπούτο μου στην Εθνική ανδρών Ταεκβοντό. Κάναμε τότε προετοιμασία στο ξενοδοχείο «Bakos Hotel» στο Λουτράκι Κορινθίας και ήμουν «ο νέος» σε μια ομολογουμένως καλή φουρνιά αθλητών πριν την δικιά μου. Οι μέρες κυλούσαν με προπονήσεις όταν ένα απόγευμα μας κάλεσαν από τα δωμάτια να κατέβουμε στο lobby επειδή είχε έρθει ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας. Όλοι καταλάβαμε ότι κάτι τρέχει, καθώς ποτέ δεν ήταν για καλό αυτές οι επισκέψεις.


Καθίσαμε σε ένα οβάλ σχήμα με χαμηλό φωτισμό, οι παλαιότεροι στο κέντρο και όσο πιο νέος τόσο πιο στην άκρη. Χωρίς πολλά – πολλά, μας την ξεφουρνίζει την ιστορία ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στην ομοσπονδία και ότι το ΔΣ αποφάσισε ότι «ο μοναδικός τρόπος να μεταβούμε στην Ολλανδία για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι με λεωφορείο». Πάγωσαν οι πάντες, μερικοί παλιοί κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και χαμογέλασαν κι εγώ περίμενα κάποιος να πει κάτι. Μάταια όμως, καθώς οι παλιότεροι έτσι είχαν μάθει, αυτά ήταν μέρος του προγράμματος.

Βλέπει ο τεχνικός σύμβουλος ότι δεν μιλάει κανένας και μας ξεκινάει τα «δυστυχώς ψάξαμε να βρούμε λύση αλλά» κι εκείνη την ώρα αποφασίζει να πεταχτεί ένας «μικρός»:

Εσείς κύριε τεχνικέ σύμβουλε πληρώνεστε;»

-«Τι εννοείς μικρέ;»

-«Μισθό παίρνετε; ρωτάει»

-«Φυσικά και παίρνω.»

-«Το ξέρετε τότε πως εμείς δεν παίρνουμε, κι ότι εσείς κι όλοι στην Ομοσπονδία υπάρχετε επειδή υπάρχουμε εμείς οι αθλητές;»

Κοιτάει ο σύμβουλος τον μικρό, κοιτάει τους μεγαλύτερους και λέει: «Σαν πολύ νωρίς δεν μάγκεψες, Νικολαΐδη;»

Fast forward Ελλάδα 2021. Δύο γενιές αθλητών μεγάλωσαν με πολύ διαφορετικές συνθήκες, καθώς είχαμε εποχές παχιών αγελάδων και τα χρήματα έφταναν και για τους τεχνικούς συμβούλους και για τα εισιτήριά μας. Τα πράγματα έγιναν καλύτερα αλλά ακόμα και σε αυτές τις εποχές δεν υπήρξαν βασικές ανθρώπινες παροχές σε αθλητές: οδοιπορικά, ασφαλιστική κάλυψη αθλητών Εθνικής Ομάδας, φυσικοθεραπευτές. Διάολε, υπήρξα μέλος Εθνικής ομάδας της οποίας ο γιατρός ήταν παιδίατρος. Πόσα άλλαξαν από τότε; Όχι πολλά.

Οι αθλητές ακόμα δουλεύουν όσο δούλευαν και οι περισσότεροι συνεχίζουν να τους δουλεύουν όσο τους δούλευαν. Η φουρνιά αθλητών μετά την δικιά μου, σταμάτησε νωρίτερα από την ώρα της, γιατί τους ζητούσαν να πληρώσουν τα εισιτήρια για τα πρωταθλήματα από την τσέπη τους. Η κρίση επανέφερε την φυσική κατάσταση των πραγμάτων: Οι παράγοντες να πληρώνονται και οι αθλητές αναλώσιμοι.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021. Πέντε ολόκληρα χρόνια οι αθλητές προετοιμάζονταν για αυτή τη στιγμή, αφήνοντας πίσω κυριολεκτικά τις ζωές τους, τις ίδιες τους τις οικογένειες. Πόνος αγωνία, ιδρώτας, άγχος, χαρές και λύπες κορυφώνονται στην ημέρα που αγωνίζονται. Μερικοί ήδη αγωνίστηκαν και δεν τους είδαν οι οικογένειές τους, καθώς κάποιοι που δεν τους ενδιαφέρει όσο θα’ πρεπε, δεν εξασφάλισαν την αναμετάδοση. Λάθος; Αμέλεια; Δεν την ενδιαφέρει και πολύ την οικογένειά που στήθηκε μπροστά στην τηλεόραση και μάταια έψαχνε τον άνθρωπό της. Απλά δεν τους είδαν. Μπαίνοντας μετά στα αθλητικά σάιτ, διάβασαν τα αποτελέσματα αλλά διάβασαν επίσης ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης ενέκρινε κονδύλι 20.000 ευρώ για την προσωπική του προβολή στο Τόκιο. 20.000 που θα μπορούσε να είναι ένας μικρός μισθός ώστε να μην λείψουν όσα έλειψαν μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια. Ή εκείνο το περυσινό χειρουργείο που ακόμα ξεπληρώνουν σε συγγενείς.

Σας υπογράφω όπου θέλετε ότι κανένας εκ των αθλητών που βρίσκονται στο Τόκιο δεν έχει σκεφτεί ότι υπάρχει καν χρονολογικά η επόμενη ημέρα από αυτή που θα αγωνιστούν. Θα το καταλάβουν όταν ξημερώσει και θα πρέπει να περάσει ένα άδειο πρωινό μέχρι να νιώσουν την ανάγκη να προγραμματίσο

Άρθρο στην εφημερίδα Documento

* Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης είναι Ολυμπιονίκης και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)