to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 14.09.2012

left.gr

Πολιτική

Επτασφράγιστο μυστικό τα ονόματα των Ελλήνων βουλευτών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Οι ελβετοί τραπεζίτες αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τους λογαριασμούς ελλήνων βουλευτών.


Η Ενωση Ελβετών Τραπεζιτών αρνείται -επειδή «δεν είναι πολιτική της»- να προωθήσει στις τράπεζες-μέλη της το αίτημα της ελληνικής Βουλής για άνοιγμα των λογαριασμών των ελλήνων βουλευτών. Σε απαντητική επιστολή της προς το ελληνικό Κοινοβούλιο, «πετάει τη μπάλα» πίσω στους Ελληνες βουλευτές που «μπορούν να απευθυνθούν απευθείας στις τράπεζές τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμό στην Ελβετία».

Επιπλέον, οι ελβετοί τραπεζίτες κάνουν ξεκάθαρο πως δεν προτίθενται να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ή μη λογαριασμών ελλήνων βουλευτών στις τράπεζες τους: «οι ελβετικές τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν διαβεβαιώσεις πως ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν διατηρεί λογαριασμό σ' αυτές και η πολιτική ορισμένων είναι να μην εκδίδουν τέτοιες αρνητικές διαβεβαιώσεις». 


ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Να δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι για τους συνολικούς χειρισμούς τους


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την αρνητική απαντητική επιστολή της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών σε αίτημα του ελληνικού κοινοβουλίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δήλωσε:

"Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της κυβέρνησης και της Βουλής, τα ονόματα των Ελλήνων βουλευτών που σε καιρούς Μνημονίου έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, παραμένουν, προκλητικά, επτασφράγιστο μυστικό.

Η παραμονή επί μήνες στο συρτάρι, των διαδοχικών αρνητικών απαντήσεων της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών, προκαλεί αλγεινή εντύπωση και αναπάντητα ερωτηματικά και απαιτεί εξηγήσεις για τους συνολικούς χειρισμούς των αρμοδίων.

Στο σκοτάδι επίσης παραμένουν, χωρίς υπεύθυνη ενημέρωση και κυρίως αποτέλεσμα, οι φήμες για λίστα με ονόματα δεκάδων Ελλήνων πολιτικών οι οποίοι την κρίσιμη περίοδο έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και η οποία βρίσκεται και ερευνάται (;) από το ΣΔΟΕ."


Ο Δημήτρης Παπαδημούλης καταλήγει στη δήλωσή του λέγοντας:

"Η ελληνική κοινωνία απαιτεί και σε αυτό το ζήτημα αλήθεια, διαφάνεια και καταλογισμό ευθυνών και όχι απλώς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για λόγους εντυπώσεων, που οδηγούνται σε φιάσκο.

Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΣΔΟΕ, η Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος αλλά και τα αρμόδια όργανα του Κοινοβουλίου οφείλουν επιτέλους με ευθύνη και σοβαρότητα, να ανταποκριθούν έμπρακτα σε αυτή την αυτονόητη απαίτηση των Ελλήνων πολιτών."

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)