to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επτά νέες ταινίες και δύο διαχρονικά διαμάντια

Ο Αύγουστος μας υποδέχεται με επτά νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις αίθουσες, αλλά τις εντυπώσεις κερδίζουν δικαίως δύο διαχρονικά κινηματογραφικά διαμάντια, όχι μόνο του Ευρωπαϊκού, αλλά και του Παγκόσμιου Σινεμά


Ο Αύγουστος μας υποδέχεται με επτά νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις αίθουσες, αλλά τις εντυπώσεις κερδίζουν δικαίως δύο διαχρονικά κινηματογραφικά διαμάντια, όχι μόνο του Ευρωπαϊκού, αλλά και του Παγκόσμιου Σινεμά. Ο λόγος φυσικά για την αριστουργηματική «Έβδομη Σφραγίδα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και το θρυλικό «Οκτώμισι» του Φεντερίκο Φελίνι.

Από τις νέες ταινίες της εβδομάδας, τρεις είναι εκείνες που παρουσιάζουν ένα σχετικό ενδιαφέρον.

Πρόκειται για την μαύρη κωμωδία «Ποτέ δεν είναι Αργά Κύριε Καθηγητά» του Γουέιν Ρόμπερτς, με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ, το ψυχολογικό θρίλερ από την Αργεντινή, «Δεσμοί Αίματος» του Μιγκέλ Κοάν και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ο Χορός Της Ζωής Μου», σε σκηνοθεσία της Ιθίαρ Μπογιαΐν και σενάριο του σπουδαίου Πολ Λάβερτι, μόνιμος σχεδόν συνεργάτης του Κεν Λόουτς. Αναλυτικά:

«Ποτέ δεν είναι Αργά Κύριε Καθηγητά» (The Professor / Richard Says Goodbye - 2019) του Γουέιν Ρόμπερτς (Η.Π.Α.)

Ο Ρίτσαρντ (τον ενσαρκώνει ο υποψήφιος για τρία Όσκαρ, Τζόνι Ντεπ) είναι ένας καθηγητής πανεπιστημίου που έχει διαγνωσθεί με μια ανίατη ασθένεια και αποφασίζει να εγκαταλείψει τα προσχήματα και τις κοινωνικές συμβάσεις και να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του όσο πιο έντονα και ελεύθερα γίνεται. Με καυστικό χιούμορ, ελαφριά απερισκεψία και μια δόση τρέλας, πέφτει με τα μούτρα σε κάθε πιθανή «αμαρτία»: Πίνει, καπνίζει, κάνει σεξ και ξεστομίζει αδιανόητες προσβολές, εισπράττοντας έτσι περισσότερη χαρά από ποτέ. Με τον νέο τρόπο ζωής του και καθώς ο χρόνος του εξαντλείται, ο Ρίτσαρντ θα καταλάβει πολλά πράγματα για τη ζωή, ενώ θα έρθει κοντά με τους ανθρώπους που αγαπά. Μια ταινία που μιλά με χιούμορ για την αξία τού να ζεις τη ζωή στο έπακρο ακόμα κι όταν το ταξίδι τελειώνει.

Το «Ποτέ δεν είναι Αργά Κύριε Καθηγητά» είναι μια μαύρη κωμωδία που προσεγγίζει με χιούμορ ένα ιδιαίτερο ζήτημα και αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την ανθρώπινη δύναμη και τις αξίες της ζωής. Η ταινία θέτει το ερώτημα, τι θα έκανες αν πλησίαζε το τέλος της ζωής σου; Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της έχει η ερμηνεία του Τζόνι Ντεπ. Ο Γουέιν Ρόμπερτς υπογράφει τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ενώ διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Τιμ Ορ (Χάρηκα που σε Γνώρισα, Φούντα Εξπρές). Ηθοποιοί: Τζόνι Ντεπ, Ζόι Ντόιτς, Ρον Λίβινγκστον, Ρόζμαρι ΝτεΓουίτ, Ντάνι Χιούστον, Κάθριν Έβανς, Οντέσα Γιανγκ.

«Δεσμοί Αίματος» (La Misma Sangre / Common Blood - 2019) του Μιγκέλ Κοάν (Αργεντινή, Η.Π.Α.)

Μετά τον θάνατο της συζύγου του Ελίας, η κάποτε στενά δεμένη οικογένεια δοκιμάζεται. Ένας ασφυκτικός ιστός υφαίνεται, όλα μοιάζουν ύποπτα και η αμφιβολία κυριαρχεί. Δύο ιστορίες. Μόνο μία αλήθεια. Ένα αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ με ευφυή πλοκή που ξετυλίγεται μεθοδικά από τον Αργεντίνο σκηνοθέτη Μιγκέλ Κόαν, έναν από τους εμπορικά επιτυχημένους δημιουργούς της χώρας του. Συναρπαστικές ανατροπές, οικογενειακά μυστικά, εξαιρετικές ερμηνείες είναι στον πυρήνα αυτής της καλά δομημένης ταινίας με έντονο σασπένς όπου οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Πρωταγωνιστούν: Όσκαρ Μαρτίνεζ, Ντολόρες Φόνζι, Παουλίνα Γκαρσία, Λουίς Νιέκο.

«Ένας κύκλος αίματος περικυκλώνει την οικογένεια της ιστορίας. Ένας κύκλος που ξεκινά με τον Ελίας, έναν απεγνωσμένο άντρα που ετοιμάζεται να χάσει τα πάντα. Δεν τον ενδιαφέρει η κραυγή για βοήθεια της συζύγου του μετά από ένα ατύχημα στο σπίτι τους. Μην αναλαμβάνοντας δράση, όχι μόνο γίνεται υπεύθυνος για τον θάνατο της γυναίκας του, αλλά βάζει σε κίνδυνο ό,τι θέλει να προστατεύσει. Η σκιά του μυστικού τον χτυπάει σαν μπούμερανγκ όταν έρχεται αντιμέτωπος με την κόρη του που θέλει να μάθει την αλήθεια πίσω από τον θάνατο της μητέρας της. Αυτή είναι η αφετηρία για να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Όσο μαθαίνουμε την ιστορία της οικογένειας, τις συνθήκες ζωής τους και τους προγόνους τους, συνειδητοποιούμε ότι αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται μέσα στην ιστορία. Όπως συνέβη με τους Ατρείδες στην ελληνική μυθολογία, δεν υπάρχει τέλος και αρχή. Οι προσπάθειες του πατέρα ή της μητέρας να κρύψουν τις πράξεις τους, ακόμα και με την πρόθεση να προστατεύσουν τα παιδιά τους, δεν έχουν νόημα. Οι γιοι και οι κόρες τους θα κουβαλάνε ένα μυστικό που θα τους στοιχειώνει με έναν ασυνείδητο και πρωτόγονο τρόπο. Σε αυτήν την ταινία βυθιζόμαστε στις μυστικές πτυχές μιας οικογένειας, όπου οι συνέπειες της βίας και του ανείπωτου, συσσωρεύονται σαν μια ανεξέλεγκτη χιονοστιβάδα από γενιά σε γενιά. Με άλλα λόγια, η οικογένεια πρέπει να αντιμετωπίσει τον χειρότερο εχθρό της: τον ίδιο της τον εαυτό.» - Μιγκέλ Κόαν

«Ο Χορός Της Ζωής Μου» (Yuli - 2018) της Ιθίαρ Μπογιαΐν (Ισπανία, Κούβα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία)

Εμπνευσμένο από τη ζωή του σπουδαίου Κουβανού χορευτή Κάρλος Ακόστα και βασισμένο στην αυτοβιογραφία του, «Ο Χορός της Ζωής μου» της Ιθίαρ Μπογιαΐν («Η Ελιά», «Ακόμα κι η Βροχή») είναι το χρονικό μιας συγκλονιστικής ζωής. Από τους δρόμους της Αβάνας, στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου, ο κορυφαίος χορευτής της γενιάς του, που απολαύσαμε πρόσφατα και στην Αθήνα, έπρεπε να ξεπεράσει τεράστιες δυσκολίες και να σπάσει φοβερά ταμπού, για να γίνει ο θρύλος που είναι σήμερα. Το σενάριο (που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν) υπογράφει ο βραβευμένος σεναριογράφος του Κεν Λόουτς, Πολ Λάβερτι («Ο Άνεμος χορεύει το κριθάρι», «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ»). Ο ίδιος ο Κάρλος Ακόστα ερμηνεύει τον εαυτό του στο σήμερα, ενώ ο μικρός - αποκάλυψη Έντισον Μανουέλ Ολβέρα, ενσαρκώνει μοναδικά τον χορευτή στα παιδικά του χρόνια. Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 βραβεία GOYA.

«Η Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας» (La chute de l'empire américain / The Fall of the American Empire - 2018) του Ντένις Αρκάντ (Καναδάς)

Ένας ντροπαλός και ανασφαλής οδηγός φορτηγού, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας ληστείας και τυχαία βρίσκεται με δυο τσάντες γεμάτες χρήματα στο αυτοκίνητό του. Και εκεί ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου να ξεφορτωθεί τα χρήματα, πριν τον πιέσει κι άλλο η αστυνομία, βρίσκοντας βοήθεια σε μια πόρνη και έναν πρώην ποδηλάτη που μόλις αποφυλακίστηκε. Ηθοποιοί: Μαξίμ Ρόι, Μαριπιέ Μορέν, Ερίκ Μπρουνό.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας (Η Επέλαση των Βαρβάρων) Ντένις Αρκάντ, γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί μια ταινία με επίκεντρο την κυριαρχία των χρημάτων σε μία κοινωνία, όπου όλες οι άλλες αξίες παραγκωνίζονται. Με όχημα έναν απένταρο διανοούμενο που βρίσκεται μπροστά σε μία αναπάντεχη - και καθόλου αθώα - ευκαιρία να πλουτίσει, ο εξαιρετικός Γαλλοκαναδός δημιουργός ξετυλίγει μία καυστική, δραματική κωμωδία με ηθικά διλήμματα και ανατροπές.

«Είμαστε όλοι υπόδουλοι της αμερικανικής αυτοκρατορίας. Η ηθική παρακμή της αυτοκρατορίας άρχισε να μας επηρεάζει δραστικά. Η παντοδυναμία του χρήματος είναι μόνο ένα από τα συμπτώματα. Θα βρεθούν αρκετά ισχυρά αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστεί αυτή η γάγγραινα;» - Ντένις Αρκάντ

Κυκλοφορούν Επίσης:

«Σχέδιο Απόδρασης 3» (Escape Plan: The Extractors - 2019) του Τζον Χέρτζφελντ (Η.Π.Α.)

Θέλοντας να εκδικηθούν τον δημιουργό της φυλακής υψηλής τεχνολογίας από την οποία μόλις απέδρασαν, ο Ρέι Μπρέσλιν (Σιλβέστερ Σταλόνε) και η ομάδα του διασταυρώνονται με τον Σεν, έναν ακόμα περιβόητο δραπέτη και σύμμαχο που αναζητά την απαχθείσα κόρη ενός Κινέζου δισεκατομμυριούχου. Η δίψα τους για εκδίκηση και η νέα τους αποστολή θα συγκρουστούν όταν διαρρήξουν το Devil’s Station, μια αδιαπέραστη γοτθική φυλακή, όπου το κορίτσι κρατείται όμηρος. Μια σκοτεινή φυλακή που δημιουργήθηκε από τον ορκισμένο εχθρό τους. Η τρίτη συνέχεια της εμπορικής επιτυχίας του 2014, «Σχέδιο Απόδρασης» και «Σχέδιο Απόδρασης 2» του 2018. Ηθοποιοί: Σιλβέστερ Σταλόνε, Ντέιβ Μπαουτίστα, Ζανγκ Τζιν, Τζέιμι Κινγκ, 50 Cent.

«Τα Παράπονά Σας Στον Έφορο (Jusqu'ici tout va bien / New Biz in the Hood - 2019) του Μοχάμεντ Χαμιντί  (Γαλλία, Βέλγιο)

Ο Φρεντ είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας που έχει μπλέξει άσχημα. Μόλις έκλεισε το σπουδαιότερο συμβόλαιο της καριέρας του αλλά οι ελεγκτές της εφορίας απειλούν να του κλείσουν την εταιρία εξαιτίας μίας φορολογικής απάτης, ενώ η λύση του προβλήματος είναι χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα. Ο Φρεντ και οι "trendy” συνεργάτες του, πρέπει να μετακομίσουν την επιχείρηση σε μία οικονομικά υποβαθμισμένη ζώνη έξω από το Παρίσι. Και μόνο η σκέψη να πάνε σε ένα τέτοιο μέρος τους τρομοκρατεί. Ηθοποιοί: Ζιλ Λελούς, Μαλίκ Μπενταλά, Σαμπρίνα Κουαζανί, Καμίλ Λου.

«Όταν Λείπει Η Μαμά» (10 giorni senza mamma / When Mom Is Away - 2019) του Αλεσάντρο Τζενοβέζι (Ιταλία)

Τι μπορεί να συμβεί όταν η σύζυγος και μητέρα 3 παιδιών αποφασίζει να πάει 10 μέρες διακοπές; Ο Κάρλο και η Τζούλια είναι παντρεμένοι και έχουν τρία παιδιά. Ο Κάρλο είναι εντελώς απορροφημένος από τη δουλειά του και έτσι λείπει συνεχώς από το σπίτι, ενώ η Τζούλια έχει εγκαταλείψει τη δουλειά της για να μεγαλώσει τα παιδιά. Κουρασμένη από την καθημερινότητα, η Τζούλια αποφασίζει να κάνει δώρο στον εαυτό της 10 μέρες διακοπές χωρίς την οικογένεια. Ο Κάρλο θα πρέπει τώρα να αναλάβει το ρόλο της και αυτό δεν είναι εύκολο… Όταν η μητέρα επιστρέψει, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Καβγάδες, καταστροφές και πολλά ευτράπελα, συνθέτουν μια καλοκαιρινή κωμωδία για όλη την οικογένεια. Ηθοποιοί: Φάμπιο Ντε Λουίτζι, Βαλεντίνα Λοντοβίνι, Αντζέλικα Έλι, Μπιάνκα Ουσάι, Ματέο Καστελούτσι.

Σ' επανέκδοση:

«Η Έβδομη Σφραγίδα» (The Seventh Seal - 1957) του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (Σουηδία)

Ο ιππότης Μπλοκ με τον υπηρέτη του Γιενς, επιστρέφουν από τις σταυροφορίες σε μια Σουηδία αφανισμένη από την πανούκλα. Στον δρόμο προς το κάστρο, σε μια έρημη ακτή, συναντούν τον Θάνατο. Ο ιππότης για να κερδίσει χρόνο, μήπως και μπορέσει να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές αγωνίες και τα μεταφυσικά προβλήματα που τον ταλανίζουν, του προτείνει να παίξουν μια παρτίδα σκάκι και όταν τελειώσει, αυτή να είναι και η τελευταία του προθεσμία.
Ο ιππότης αναρωτιέται διαρκώς γύρω από την ύπαρξη ή όχι του Θεού και το νόημα της ζωής, ενώ αντίθετα ο ιπποκόμος του αντιμετωπίζει την πραγματικότητα με κυνισμό και ρεαλισμό, αμφισβητώντας την θρησκευτική πίστη.

Η «Έβδομη Σφραγίδα» - ο τίτλος αποτελεί αναφορά στο βιβλίο της Αποκάλυψης και αναφέρεται στις επτά σφραγίδες με τις οποίες είναι δεμένο το βιβλίο του Θεού και μόνον με το σπάσιμο της έβδομης, θα αποκαλυφθεί το μυστικό της ζωής - είναι μια από τις κορυφαίες ταινίες του Σουηδού δημιουργού. Η εκπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία, είναι του σπουδαίου Γκούναρ Φίσερ (μόνιμου συνεργάτη του Μπέργκμαν στο πρώτο μισό της καριέρας του - στο άλλο μισό παίρνει την σκυτάλη ο επίσης σπουδαίος, Σβεν Νίκβιστ). Στο κεντρικό δίδυμο των ηθοποιών, δεσπόζουν ο θαυμάσιος Μαξ Φον Σίντοφ (στην πρώτη του συνεργασία με τον σκηνοθέτη) και ο Γκούναρ Μπιόρνστραντ. Η ταινία, απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, το 1957. Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο του Μπέργκμαν: «Ζωγραφιά στο Ξύλο».

«Οκτώμισι» (8½ / Otto e mezzo - 1963) του Φεντερίκο Φελίνι (Ιταλία, Γαλλία)

Ο Γκουίντο Ανσέλμι, σκηνοθέτης που περνά μια κριτική περίοδο στην προσωπική και καλλιτεχνική ζωή του, βασανίζεται από φαντασιώσεις και έμμονες ιδέες που σχετίζονται με την καθολική του παιδεία, τις σχέσεις του με το σεξ και τις γυναίκες και την αναζήτηση ενός νοήματος στη δουλειά του. Εικόνες από την ταινία που γυρίζει συγχέονται με εφιάλτες, αλλά όλη αυτή η σύγχυση πραγματικότητας και φαντασίας καταλήγει σε μια χαρούμενη αναζήτηση, όπου όλα αποκτούν νόημα.

Μια από τις σπουδαιότερες ταινίες στην ιστορία του Σινεμά και από τις σημαντικότερες, αν όχι η κορυφαία στιγμή της φελινικής δημιουργικής τέχνης. Για πρώτη φορά σε ψηφιακή κόπια στην Ελλάδα. Ηθοποιοί: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ανούκ Εμέ, Κλαούντια Καρντινάλε, Σάντρα Μιλό, Μπάρμπαρα Στιλ. Το μεγάλο αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Φεντερίκο Φελίνι που βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1964.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)