to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επτά μήνες απάτης, προχειρότητας και αποτυχιών

Άρθρο Κώστα Ζαχαριάδη στην εφημερίδα Documento


Έχουμε μια κυβέρνηση που κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε προεκλογικά, μια κυβέρνηση που γεννά ανασφάλεια στους πολίτες, απρόβλεπτη και ανίκανη να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Που πιστεύει ότι τα προβλήματα μπορούν να λύνονται σήμερα το 2020 με αυταρχισμό και κρατική βία. Που πιστεύει ότι οι διεθνείς σχέσεις της χώρας είναι ένας συνδυασμός εσωκομματικών της ισορροπιών και διεθνών ιδεολογικών, πολιτικών  και οικονομικών της δεσμεύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει σε επτά μόλις μήνες να πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος της χώρας. Στο προσφυγικό στέλνει ΜΑΤ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για να τρομοκρατήσει και να επιβάλλει δια της βίας μια αδιέξοδη πολιτική, αντί να ακολουθήσει πολιτικές εξομάλυνσης, συνεννόησης με τις τοπικές αρχές, σταδιακής μεταφοράς των προσφύγων σε φυσιολογικές και βιώσιμες δομές στην ενδοχώρα. Ανακάλυψε ο κ Μητσοτάκης μετά από τόση ταλαιπωρία των κατοίκων και των προσφύγων, ότι τα προβλήματαδεν μπορούν να λύνονται με αυταρχισμό και βία.

Το δόγμα “νόμος και τάξη” γίνεται συχνά “τρόμος και πατάξη - επίταξη”, με τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας να πληθαίνουν, με τελευταίο στην ΑΣΟΕΕ, και τον αρμόδιο Υπουργό να μην κάνει απολύτως τίποτα, αφήνοντας ανεξέλεγκτους εκείνους τους ανεγκέφαλους που πλήττουν συνολικά την αξιοπιστία του αστυνομικού σώματος.

Την ίδια στιγμή, η δημόσια εκπαίδευση, αντί να ενισχύεται, “ξηλώνεται” βήμα-βήμα προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Αυτό που συμβαίνει με τα ιδιωτικά κολέγια στη χώρα μας είναι πρωτοφανές, καθώς σε κανένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, η πολιτική παρέμβαση στην παιδεία δεν έχει προκαλέσει τέτοια αποτελέσματα, τέτοια απαξίωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρωτεία αναξιοπιστίας αναποτελεσματικότητας και βαθύτατου ταξικού προσανατολισμού λαμβάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Ενώ είχε μπει μια τάξη στο τοπίο της δημόσιας ασφάλισης απέναντι στο χάος και τις συνθήκες διάλυσης που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, σήμερα έχουμε και πάλι βήματα οπισθοδρόμησης και σταδιακής απαξίωσης του ασφαλιστικού. Οι πόροι για τη βιωσιμότητά του μειώνονται, η στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της αδυνατίζει, ενώ την ίδια στιγμή απελευθερώνονται οι απολύσεις και “μπαίνουν στον πάγο” οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές δεν έχουμε, όπως μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ οι επενδύσεις και οι διαγωνισμοί για νέα έργα βρίσκονται στο ναδίρ.

Με δύο λόγια, βιώνουμε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση σε όλα τα επίπεδα: Στο επίπεδο της εργασίας, στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλιση, στα δικαιώματα, παντού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήρθε για να κάνει καλό στον τόπο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να ενδυναμώσουμε την πολιτική και κοινωνική μας αντεπίθεση, να εμπλουτίσουμε και να σκληρύνουμε την αντιπολιτευτική μας δράση, να κινητοποιήσουμε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις απέναντι στη διολίσθηση της κυβέρνησης σε σκοτεινά μονοπάτια. 

Έχουμε ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στη νεολαία, απέναντι στους συμπολίτες μας, στη μεγάλη πλειοψηφία που αγωνιά για το παρόν και το μέλλον του τόπου. 

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)