to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 02.03.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Επωνύμως, ενυπογράφως, επί προσωπικού και επί της αρχής

Της Ζωής Κωνσταντοπούλου*


Από την πανικόβλητη προχθεσινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, που εκδόθηκε μετά τα 12+2 -αναπάντητα μέχρι σήμερα- πολιτικά ερωτήματα που έθεσα, πληροφορούμαι ότι ο νέος γκεμπελισμός του Γραφείου Τύπου της Ν. Δ. ασχολείται πλέον ενεργά με το (παρα)δικαστικό ρεπορτάζ και με την άσκηση του επαγγέλματός μου, ως δικηγόρου.

Ο ανωνυμογράφος του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας δεν τόλμησε να απαντήσει ούτε επωνύμως ούτε ενυπογράφως, όπως του ζήτησα. Ούτε σε ένα από τα 12+2 ερωτήματα που έθεσα.

Και, ακολουθώντας την τακτική του αποπροσανατολισμού και της υπεκφυγής, επιχείρησε, από την προστατευμένη θέση της ανωνυμίας, να χρεώσει πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ μια σειρά ποινικών υποθέσεων ή συγγενικών σχέσεων, αληθινών ή κατά φαντασίαν.

Φαίνεται, στη Νέα Δημοκρατία, όπως και στο ΠΑΣΟΚ, ξέρουν να υπογράφουν μόνο τα Μνημόνια, τις αρχηγικές εγγυητικές επιστολές παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας, τις συμφωνίες εξαγνισμού της διαφθορέα Siemens, τα εντάλματα πληρωμής των γνωστών-αγνώστων εταιρειών και τραπεζών- συμβούλων αποκρατικοποίησης και, βεβαίως, τις αντισυνταγματικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα κατεπείγοντα κοινωνιοκτόνα μέτρα.

Πάντως, το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. έρχεται 7ο κατά σειρά, αφού προηγουμένως, το (παρα)δικαστικό ρεπορτάζ και την παραπολιτική ενασχόληση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα ανακάλυψαν:

Η εφημερίδα "Τα Νέα", με δισέλιδο αφιέρωμα του αρθρογράφου Χάρη Καρανίκα, του ίδιου που, στις 12 Οκτωβρίου 2012, επομένη της εξέτασης του κ. Βενιζέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έγραψε... «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ, προδικάζοντας ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ: «κλειδώνει τη λίστα η Ελβετία».

Ο Τομέας Γυναικών ΠΑΣΟΚ, που πήρε τη σκυτάλη από τα "Νέα" για να υποβάλει, επίσης ανωνύμως, ερωτήματα επί φανταστικών, συκοφαντικών και κατασκευασμένων σεναρίων

Ο Θόδωρος Πάγκαλος, γνωστός φεμινιστής και αγωνιστής για τα δικαιώματα των πολιτών, τους οποίους επιθυμεί να ενοχοποιήσει συλλογικά, ότι «μαζί του τα έφαγαν».

Ο Γιώργος Πεταλωτής, κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπανδρέου- και υφυπουργός Δικαιοσύνης επί Παπαδήμου.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, πρόεδρος της Επιτροπής για τη Λίστα Λαγκάρντ, ο οποίος δήλωσε, εντός και εκτός Επιτροπής, ότι του τηλεφωνούν δικαστές και τον ενημερώνουν για εκκρεμείς υποθέσεις μου και τον τρόπο άσκησης του δικηγορικού μου λειτουργήματος

Ο γνωστός Φαήλος Κρανιδιώτης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, χρήζει σχολιασμού και απαντήσεως, γιατί αποκαλύπτει τη βαθιά αντιδραστική και σκοταδιστική αντίληψη, κατά την οποία:

- Κάθε κατηγορούμενος βαρύνεται από τεκμήριο ενοχής.

- Κάθε αγωνιζόμενος πολίτης βαρύνεται από τεκμήριο υποψίας.

- Όποιος έχει κατηγορηθεί για τρομοκρατία βαρύνεται από τεκμήριο τρομοκρατίας, ακόμη κι αν έχει αθωωθεί 5 φορές.

- Όποιος τολμά να υπερασπίζεται ανθρώπινες υπάρξεις και δικαιώματα είναι εγκληματίας και, φυσικά,

- ο συνήγορος υπεράσπισης δεν είναι παρά ένα οχληρό εμπόδιο στην απονομή της Δικαιοσύνης και ταυτίζεται με την κατηγορία που βαρύνει τον εκάστοτε εντολέα του.

Σε αυτή τη μεσαιωνική αντίληψη, αλλά και στην -αποκαλυπτική της συκοφαντικής μοχθηρίας, της κομματικής ανασφάλειας και της πολιτικής θρασυδειλίας της Ν.Δ. -προσωπική επίθεση εναντίον μου, απαντώ:

Ο δικηγόρος και ο συνήγορος υπεράσπισης είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, εγγυητής της δίκαιης δίκης και του σεβασμού στα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Αυτοί που κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν, θα το συνειδητοποιήσουν σύντομα, όταν θα χρειαστούν νομική συμπαράσταση.

Ναι, είμαι δικηγόρος και η άσκηση του λειτουργήματός μου ήταν πάντοτε γνωστή, δημόσια, διαφανής και ανοιχτή στην κοινωνία. Δεν είμαι ανεπάγγελτη ούτε κατ’ επάγγελμα συκοφάντης. Ζω απ’ τη δουλειά μου και όχι από πάσης φύσεως επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις και χορηγίες όπως ορισμένοι κατ’ επάγγελμα κυβερνητικοί μανδαρίνοι. Γι’ αυτό δεν με έχει κανείς ούτε στην τσέπη ούτε στο χέρι του και πάντοτε μιλώ και δρω επώνυμα και με την ευθύνη των λόγων, των πράξεων και των επιλογών μου.

Ναι, έχω υπερασπισθεί τον Γιάννη Σερίφη, που έχει αθωωθεί 5 φορές από την ελληνική Δικαιοσύνη. Στο ερώτημα «ποιος ή ποια ήταν συνήγορος υπεράσπισης», απαντώ ότι, εκτός από εμένα, ήταν συνήγοροι και οι έγκριτοι συνάδελφοι Σπύρος Φυτράκης και Γιάννης Ιωαννίδης, νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών. Τον τελευταίο μπορεί να ρωτήσει η Ν.Δ. και ποιοι ήταν οι μάρτυρες υπεράσπισης, πριν σπεύσουν να... κατηγορήσουν και αυτούς ως τρομοκράτες

Ναι, ως δικηγόρος, είμαι συνήγορος υπεράσπισης πολλών κατηγορουμένων, όπως και συνήγορος πολιτικής αγωγής πολλών θυμάτων. Εκπροσωπώ ευόρκως τους εντολείς μου και δεν σκοπεύω να παραιτηθώ από τη μάχιμη δικηγορία σε μια εποχή ακραίας καταστολής, περιστολής δικαιωμάτων και παραβίασης των θεμελιωδών ελευθεριών. Δεν πρόκειται να κάνω πολιτική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τους γνωστούς καταστροφείς της χώρας μας στη βάση εκκρεμών ποινικών υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τους διαδίκους. Αλλά ούτε θα επιτρέψω η συκοφαντική εις βάρος μου στρατηγική να διεισδύει σε εκκρεμείς δίκες με σκοπό τον επηρεασμό της έκβασής τους και την κατασυκοφάντηση των διαδίκων.

Επειδή η συκοφαντία, όπως είπα, δεν θα μείνει αναπάντητη νομικά, συμβουλεύω τους κατ’ επάγγελμα λασπολόγους να μην χρησιμοποιήσουν ως μέσο απόδειξης ψευδώνυμα και πολλαπλώς επιδοτούμενα «Παρατηρητήρια», που οι υπεύθυνοι και οι δορυφόροι τους έχουν καταγγελθεί και ελέγχονται από την Εισαγγελία.

Έχοντας απαντήσει στα υποτιθέμενα ερωτήματα της Ν.Δ., περιμένω να απαντήσει και το κυβερνών κόμμα έστω σε ένα από τα 12+2 ερωτήματα που έθεσα. Επωνύμως και ενυπογράφως. Κι αν δεν μπορούν και στα 12+2, ας απαντήσουν, έστω, στο τελευταίο:

Θα πουν οι ίδιοι στον ελληνικό λαό ποιοι από αυτούς και με πόσα και ποια φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ συνδέονται προσωπικά, κομματικά, επιχειρηματικά και οικονομικά;

Αν δεν θέλουν να απαντήσουν ούτε σε αυτό, θα απαντήσουν γι' αυτούς τα στοιχεία. Να ξέρουν, όμως, ότι όση λάσπη και αν ρίξουν, όση τρομοκρατία κι αν επιχειρούν να ασκούν στον λαό, όσες σπασμωδικές και πανικόβλητες ανακοινώσεις κι αν εκδώσουν, είναι εκτεθειμένοι στα μάτια της κοινωνίας και καταδικασμένοι στη συνείδηση των πολιτών.

Γιατί την ίδια ώρα που αυτοί και οι ομο-τράπεζοί τους καταβροχθίζουν με χρυσά κουτάλια ή διαμοιράζουν το βιός της πατρίδας μας, οι νέοι μεταναστεύουν ή χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να ζεσταθούν. Και σε αυτή τη γυμνή πραγματικότητα δεν χωράει καμμία εξυπνακίστικη απάντηση κανενός γραφείου τύπου.

* Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι βουλευτή Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και δικηγόρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)