to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 11.01.2016

Πολιτισμός

εποχή|epoché: Ένα νέο επιστημονικό περιοδικό συστήνεται

Η Ελληνική Εταιρεία Dasein-ανάλυσης, η Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας «ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ», το Ελληνικό Κέντρο FOCUSING και οι εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ σας προσκαλούν στην η παρουσίαση του περιοδικού εποχή|epoché


Τρεις σημαντικές εταιρείες στον χώρο της ψυχοθεραπείας, Η Ελληνική Εταιρεία Dasein-ανάλυσης, η Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας «ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ» και το Ελληνικό Κέντρο FOCUSING ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το περιοδικό εποχή|epoché, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Ο ρόλος του περιοδικού εποχή/epoché είναι να θέσει τον λόγο της φαινομενολογικής κατεύθυνσης της ψυχοθεραπείας σε ενεργή συνομιλία με τους άλλους λόγους της κοινωνίας. Σε ένα ρευστό και συνεχώς αναμορφούμενο γίγνεσθαι, η ψυχοθεραπεία οφείλει να συναντά τη φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, το λαϊκό αίσθημα, την επιστήμη κ.λπ.

Η Φαινομενολογική κατεύθυνση στη ψυχοθεραπεία προέκυψε, ακριβώς, στην προσπάθεια να κερδηθεί μια νέα προοπτική και μια νέα σχέση με τη ζωή. Επιχειρεί μια στροφή «πίσω στα ίδια τα πράγματα», στη καθημερινή βιοτική πραγματικότητα, πίσω στη γεγονότητα της ύπαρξης. Πρόκειται για μια απόπειρα επανατοποθέτησης και επανασυντονισμού με την εμπειρία της ύπαρξης. Να επανακτήσουμε την εμπειρία της προσωπικής επαφής, συνομιλώντας με την αβεβαιότητα και το άγνωστο  – τις δυνατότητες της ρήξης που συνοδεύουν τις απρόβλεπτες μεταστροφές της ζωής μας και δημιουργούν την ύπαρξή μας.

Μια Φαινομενολογική ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει έναν άνθρωπο μέσα από ένα θεωρητικό μοντέλο, σαν ένα απλό περιστατικό απρόσωπο και ανώνυμο. Πρέπει να συνομιλήσουμε αληθινά μαζί του και όχι να ξεμπερδεύουμε βάζοντάς του μια ταμπέλα και κατηγοριοποιώντας τον σε μια κατηγορία. Η Φαινομενολογική κατεύθυνση, ως εκ τούτου, είναι μια πρόκληση στην οποία, επιχειρεί να ανταποκριθεί το περιοδικό εποχή/epoché στο μέτρο των δυνάμεών του.  

Η πρώτη παρουσίαση του περιοδικού εποχή|epoché · ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ · ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ ·  ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ θα γίνει στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5) την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου του 2016, στις 20:30. Το περιοδικό θα παρουσιάσουν οι ψυχοθεραπευτές Θανάσης Γεωργάς, Άννα Καραλή και Αλέξης Χαρισιάδης. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία του Γιώργου Ξηροπαΐδη (Κοσμήτορα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών). Η εκδήλωση θα κλείσει με μία ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.  

Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού γράφουν οι Δήμητρα Αθανασίου, Γιώργος Βασιλάκος, Κώστας Γεμενετζής, Θανάσης Γεωργάς, Παύλος Ζαρογιάννης, Μίλτος Θεοδοσίου, Λένια Θεοδώρου, Κίμων Καλαμαράς, Νίκος Κυπριωτάκης, Θάνος Παπαγεωργίου, Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, Μίρκα Πλέσσα, Ελισάβετ Πρεβεζιάνου, Μαρίκα Ρέλλου, Michael Siebel, Δημήτρης Υφαντής και Αλέξης Χαρισιάδης, ενώ περιλαμβάνεται και μία συνέντευξη του Dan Stiwne. Το περιοδικό των τριών εταιριών, είναι ο καρπός μιας συνεργασίας που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά  και δεν αποσκοπεί απλώς στην ενημέρωση, αλλά στην αναζήτηση μίας νέας κατεύθυνσης της ψυχοθεραπευτικής σκέψης που μπορεί να προκύπτει μέσα από τη συνάντηση και τη συνομιλία, στο βαθμό που διασταυρώνεται με τους υπόλοιπους λόγους και ανοίγεται στη πολυσημία.  

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)