to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 21.09.2016

Οικονομία

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,9% φέτος βλέπει ο ΟΟΣΑ

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 στο 2,9% από 3,1% πέρυσι προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του (Interim Economic Outlook).


Για το 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρά στο 3,2%, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που ήταν ιστορικά ο κανόνας. Συνολικά, η νέα πρόβλεψη του ΟΟΣΑ δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την πρόβλεψη που έκανε τον Ιούνιο, όταν προέβλεπε ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ 3% για το 2016 και 3,3% για το 2017, καθώς οι ασθενέστερες συνθήκες στις αναπτυγμένες οικονομίες, περιλαμβανομένων των συνεπειών του Brexit, αντισταθμίζονται από λιγότερο αρνητικές επιδόσεις στις μεγάλες χώρες - παραγωγούς πρώτων υλών.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε μία παγίδα χαμηλής ανάπτυξης, με τις χαμηλές προσδοκίες ανάπτυξης να περιορίζουν το εμπόριο, τις επενδύσεις, την παραγωγικότητα και τους μισθούς. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προσδοκιών για την ανάπτυξη και σε υποτονική ζήτηση. «Οι χαμηλές επιδόσεις στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με μεγάλες ανισότητες και στάσιμα εισοδήματα, περιπλέκουν περαιτέρω το πολιτικό περιβάλλον, καθιστώντας πιο δύσκολη την επιδίωξη πολιτικών που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη και θα προωθούσαν την καθολική συμμετοχή», σημειώνει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η νομισματική πολιτική έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά και δημιουργεί στρεβλώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μία αποτελεσματική στήριξη της οικονομίας από τη νομισματική πολιτική απαιτεί περισσότερη και συλλογική δημοσιονομική πολιτική, καθώς και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τονίζει ο ΟΟΣΑ. «Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να αξιοποιήσει την αύξηση του δημοσιονομικού περιθωρίου για να αυξήσει τις δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη», σημειώνεται στην έκθεση.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε το 2016, παρά την εύρωστη κατανάλωση και αύξηση της απασχόλησης, λόγω των ασθενών επενδύσεων, αντανακλώντας εν μέρει τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και μία παρατεταμένη μείωση των αποθεμάτων. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης για τις ΗΠΑ 1,4% φέτος (έναντι 1,8% με τις προβλέψεις του Ιουνίου) και 2,1% το 2017 (έναντι 2,2%).

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ 1,5% φέτος από 1,9% το 2015 (συγκριτικά με 1,6% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου) και 1,4% το 2017 (από 1,7% τον Ιούνιο). Στην έκθεση σημειώνεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης, περιλαμβανομένης της διακοπής της βραχύβιας ανάκαμψης των επενδύσεων. «Αν και η αύξηση των πιστώσεων βελτιώθηκε στην Ευρωζώνη, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένες χώρες της συνεχίζει να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για τις προοπτικές ανάπτυξης», σημειώνεται.

Στην Ιαπωνία, η ανάπτυξη παραμένει υποτονική, με την ανατίμηση του γεν και το εξασθενημένο εμπόριο στην Ασία να επηρεάζουν τις εξαγωγές της. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης για φέτος 0,6% (από 0,7% τον Ιούνιο) και 0,7% το 2017 (από 0,4%).

Η ψήφος της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου οδήγησε σε υψηλή μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει οριακά υψηλότερη αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ φέτος (1,8% από 1,7% τον Ιούνιο), λόγω της ισχυρής επίδοσης που είχε σημειωθεί πριν το δημοψήφισμα, αλλά σημαντική επιβράδυνση το 2017 (1% από 2%).

tags: ΟΟΣΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)