to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:46 | 20.10.2022

Κοινωνία

Τα ΜΑΤ βάζουν ξανά «πλάτη» στην ΟΠΠΙ: Δεν επέτρεψαν την πορεία, διέλυσαν τη συγκέντρωση - Μαρτυρίες φοιτητών

Επίθεση με χημικά και κρότου λάμψης κατά των φοιτητών στο σημερινό συλλαλητήριο. Μάλιστα, βίντεο δείχνουν ΜΑΤατζή να εξαπολύει δολοφονική επίθεση σε φοιτήτρια που διαδήλωνε - Τι λένε μαρτυρίες φοιτητών που βίωσαν τη σημερινή καταστολή


(φωτ.: Left.gr)

Σήμερα το πρωί στα Προπύλαια πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση καθώς και για τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική σχολή στο ΑΠΘ.

(φωτ.: Left.gr)

Το παρών στο συλλαλητήριο εκτός από τους φοιτητές έδωσαν και σύλλογοι εκπαιδευτικών.


(φωτ.:Left.gr)

Δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν τους φοιτητές για να κρατήσουν ανοιχτή την οδό Πανεπιστημίου. Καταγγελία της κίνησης αυτής από την πρωτοβουλία κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NoUniPolice (@nounipolice)

(φωτ.:Left.gr)

Δολοφονική επίθεση ΜΑΤατζή σε φοιτήτρια

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, προδίδουν την αποκαλυπτική βία, με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η φοιτητική κοινότητα κατά κόρον.

Συγκεκριμένα, οργή προκαλεί βίντεο που απεικονίζει άνδρα των ΜΑΤ να χτυπά αναίτια και με δύναμη φοιτήτρια στο σημερινό συλλαλητήριο.

Η φοιτήτρια δέχεται δολοφονική επίθεση από τον ΜΑΤατζή, ο οποίος την χτυπά με την ασπίδα του στο κεφάλι τουλάχιστον δύο φορές. Η κοπέλα ήταν πεσμένη στο έδαφος και προσπαθούσε να σκαρφαλώσει στα κάγκελα του πεζοδρομίου όταν ο αστυνομικός άρχισε να την χτυπά άγρια.

Όταν οι κάμερες... λειτουργούν

Σχόλιο για την παρουσία καμερών ήδη από την ώρα της προσυγκέντρωσης (αλήθεια, τι ύποπτο κατέγραφαν;), ανήρτησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Αθηναίων Ανοιχτή Πόλη, ο οποίος και βρέθηκε στο σημείο.

Συγκεκριμένα, αντιπαρέβαλε τον αστυνομικό «ζήλο» για την καταγραφή των συγκεντρωμένων φοιτητών που αναρτούσαν τα πανό τους, με την  «απουσία» οπτικοακουστικού υλικού στην υπόθεση του ΑΤ Ομονοίας και όχι μόνο.

Μαρτυρίες φοιτητών/-τριών που βρέθηκαν εκεί

Μιλώντας με φοιτητές και φοιτήτριες που βρέθηκαν στη σημερινή διαδήλωση, το LEFT.gr απέσπασε δηλώσεις στις οποίες φαίνεται η αντίθεση τους με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία και όχι μόνο.

Διαδήλωση δε θα γίνει, γιατί έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση

Η Μελίνη Υφαντή- Κωστοπούλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΑΣΟΕΕ, περιγράφει πως «από την πρώτη στιγμή η πορεία είχε πολλά ΜΑΤ, τα οποία φαινόταν ότι ήθελαν να γίνουν επεισόδια. Η παρουσία τους ήταν πολύ προκλητική, είχαν αποκλείσει την πορεία και είχαν βγάλει και αύρα. Όταν βγήκε η πορεία στο δρόμο την είχαν περικυκλωσει και την πήγαν έτσι μέχρι τέλους. Ήθελαν ή να γίνουν επεισόδια, ή να μην γίνει η πορεία καθόλου».

«Αυτή είναι η εφαρμογή του νόμου κατά των  διαδηλώσεων! Δηλαδή ότι διαδήλωση δε θα γίνει, γιατί έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση», δηλώνει η ίδια

Ευτελίζουν τις σπουδές μας και δημιουργούν ένα πανεπιστήμιο Α.Ε

Όπως εξηγεί η Κασσιανή Σπίνου, μέλος του Δ.Σ του Φοιτητικού Συλλόγου ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ «σήμερα κατά την διάρκεια του πανεκπαιδευτικου συλλαλητηρίου η αστυνομία μας επιτέθηκε πολλαπλές φορές με χημικά και δακρυγόνα αλλά και σπρώχνοντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες  που διαμαρτύρονταν».

Για να συνεχίσει λέγοντας ότι

«Ο λόγος του συλλαλητηρίου απλός. Εναντιωνομαστε στους νόμους της Κεραμεως που το μόνο που κάνουν είναι να εξευτελιζουν τις σπουδές μας και να δημιουργούν ένα πανεπιστήμιο ΑΕ που κάθε άλλο παρά δημόσιο δωρεάν και δημοκρατικό θα είναι πλέον».

Η καταστολή μέσα από κάμερες και ξύλο δεν θα περάσει

Στη διαδήλωση βρέθηκε και ο Φοίβος Ζαντές, Φοίβος Ζαντές Γραμματέας Δ.Σ. Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Εκλεγμένοςμε το Bloco.

«Σήμερα κατεβήκαμε στον δρόμο για να διαδηλώσουμε για τις ζωές μας και για τις συνθήκες στις σχολές μας. Ενώ προχθές συμφοιτητής μας στην Θεσσαλονίκη κινδύνεψε να πεθάνει από την κακή συντήρηση του κτιρίου, αντί η Κυβέρνηση της ΝΔ να ακούσει τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων και στην Αθήνα επέλεξε για άλλη μια φορά την καταστολή», υπογραμμίζει ο φοιτητής.

Συνεχίζει περιγράφοντας πως «πριν καν ξεκινήσει η πορεία υπήρχε αύρα ακριβώς δίπλα μας ενώ τα ΜΑΤ ήταν μέτωπο προς μέτωπο με το μπλοκ μας. Ενω διαδηλώναμε δεχτήκαμε πάνω από τρεις φορές επίθεση με χημικά και ξύλο σε διάφορα σημεία, στην Ακαδημίας, στην Κλαυθμώνος, στην Παλαιά Βουλή». 

Την ίδια στιγμή, ο Φοίβος Ζαντές αποκαλύπτει στο LEFT.gr πως τα ΜΑΤ τραβούσαν με κάμερες τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στον φοιτητικό κόσμο. 

«Ταυτόχρονα σε όλη τη διάρκεια της πορείας υπήρχαν κάμερες που κρατούσαν μονάδες αστυνομικών και έτσι υπό το διαρκές φακέλωμα των αγωνιζόμενων φοιτητών η στοχοποίηση της νεολαίας και των διεκδικήσεων μας γίνεται αντιληπτή στην πράξη. Όσο ζούμε σε περίοδο ακρίβειας, ανασφάλειας μέσα στις σχολές μας και στην κοινωνία, συρρίκνωση της δημοκρατίας και καταστολής, όσο η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της ΝΔ μας στοχοποιεί και μας περιφρονεί εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε πολιτική αλλαγή στον τόπο. Η καταστολή μέσα από κάμερες και ξύλο δεν θα περάσει. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για τις ζωές μας, για το μέλλον», τονίζει στο τέλος. 

«Καρέ-καρέ» η στιγμή που οι φοιτητές καταφέρνουν να «περιορίσουν» τα ΜΑΤ στο πεζοδρόμιο (βίντεο)

Για μία στιγμή αντιστράφηκαν οι ρόλοι στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Το μαζικό και με παλμό μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων καταφέρνει αυτό που δεν κατάφεραν τα ΜΑΤ να κάνουν στους φοιτητές, παρά την ακραία καταστολή που σημειώθηκε: να τα περιορίσουν στο πεζοδρόμιο.

Φωτογραφικό υλικό από το σημερινό συλλαλητήριο

(φωτ.: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

(φωτ.: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

(φωτ.: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

(φωτ.: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

(φωτ.: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

(φωτ.: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)