to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:52 | 03.04.2021

Πολιτική

Σωρεία αντιδράσεων για την αναθεώρηση της απόφασης ανοίγματος του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πάτρα

Κλείνουν τα μαγαζιά πριν καν ανοίξουν: Αναστέλλεται η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, σύμφωνα με αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας το πρωί του Σαββάτου - Καθολική αντίδραση από τους εμπορικούς συλλόγους, σε «αντάρτικο» προχωρούν οι έμποροι της Πάτρας - Αντιδρούν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο «γαλάζιος» βουλευτής της πόλης, σφοδρά πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ - Αλ. Χαρίτσης: Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σοβαρό σχεδιασμό - Τι λένε η Κατ. Νοτοπούλου και ο Χρ. Γιαννούλης


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ το πρωί του Σαββάτου: Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου, αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση αποτέλεσε απόλυτα δυσάρεστη έκπληξη για τον εμπορικό κόσμο των τριών περιοχών, που από την περασμένη Τρίτη ετοιμάζονταν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, κάνοντας παραγγελίες, επιστρατεύοντας υπαλλήλους κ.λπ, για να μάθουν αξημέρωτα σήμερα πως τελικά δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Σφοδρή αντίδραση από τους εμπορικούς συλλόγους Θεσσαλονίκης και Πάτρας, με τους εμπόρους της Αχαϊας να αποφασίζουν σε έκτακτη συνεδρίασή τους να ανοίξουν, χωρίς προσωπικό και χωρίς να εξυπηρετούν πελάτες, τα μαγαζιά τους τη Δευτέρα. Εξ οικείων πυρά κατά της κυβέρνησης από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα, τον «γαλάζιο» βουλευτή Στ. Σιμόπουλο.  «Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σοβαρό σχεδιασμό» τονίζουν οι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ελεύθερες, ωστόσο, οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Ελεύθερες θα είναι, ωστόσο, οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, για τα Σαββατοκύριακα, καθώς στην απόφαση της Πολιτικής Προστασίας που δημοσιεύθηκε πριν λίγο αναφέρεται μόνο η αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις περιοχές αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις ξεκινούν από σήμερα πιλοτικά δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση (SMS 6) εκτός του δήμου κατοικίας με τη χρήση οχήματος, σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

Το παρασκήνιο της σημερινής απόφασης: Ρήξη της κυβέρνησης με τους λοιμωξιολόγους - Σύγκρουση για το άνοιγμα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Αλ. Χαρίτσης: Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σοβαρό σχεδιασμό

«H αναστολή λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, πριν καν προλάβουν να ανοίξουν, μία μόλις μέρα μετά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την χώρα, είναι ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Αναλυτικότερα, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης  ότι δεν ανοίγουν τελικά τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πάτρα τη Δευτέρα, ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει:

H αναστολή λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, πριν καν προλάβουν να ανοίξουν, μία μόλις μέρα μετά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την χώρα, είναι ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Χωρίς κανέναν σοβαρό σχεδιασμό, η κυβέρνηση πορεύεται  αποκλειστικά και μόνο με όρους πρόσκαιρου επικοινωνιακού  κόστους και οφέλους.

Τα επικίνδυνα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την κρίση στην οικονομία, εξαντλούν εντέλει τις αντοχές της  ταλαιπωρημένης ελληνικής κοινωνίας.

Αντιδρά στον αιφνιδιασμό και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Έκκληση προς όλους τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν τη στάση τους σε ό,τι αφορά την απόφαση που λήφθηκε για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5/4 στη Θεσσαλονίκη, απευθύνει με σημερινή του ανακοίνωση ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και μετά από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια».

Εξηγήσεις ζητά και ο «γαλάζιος» βουλευτής Θεσσαλονίκης

Nα δοθούν εξηγήσεις και να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης του κλάδου του λιανεμπορίου ζητά ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος από την κυβέρνηση.

«Χθες βράδυ η κυβέρνηση πήρε τη δύσκολη απόφαση αναστολής του ανοίγματος της Δευτέρας για το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, στην Αχαΐα και στην Κοζάνη. Ο εμπορικός κόσμος αντιδρά, έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός από το πολυήμερο lockdown και το κόστος για ένα «άνοιγμα» που δεν θα γίνει. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να κατανοήσει τι άλλαξε σε μια ημέρα και το «άνοιγμα» έγινε «αναστολή». Θεωρώ ότι οφείλεται μια εξήγηση στους εμπόρους, ενώ οι τελευταίοι πρέπει να αποφύγουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας», τονίζει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος.

«Η πανδημία είναι παρούσα και μάλιστα σε μεγάλη έξαρση στις τρεις προαναφερθείσες πόλεις. Παράλληλα οι παραγωγικοί φορείς του εμπορίου και οι βουλευτές, κυρίως της ΝΔ, πρέπει να ζητήσουμε ώστε για το τοπικό αυτό lockdown να υπάρξει ειδική οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση που έχει αποδείξει τη δυνατότητά της να «ακούει», υποστηρίζει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Κατ. Νοτοπούλου: Η ανικανότητα της κυβέρνησης αποδεικνύεται πλέον ολέθρια για τη Θεσσαλονίκη

«Η ανικανότητα της Κυβέρνησης αποδεικνύεται πλέον ολέθρια για τη Θεσσαλονίκη. Το μάρμαρο της κυβερνητικής αποτυχίας στη διαχείριση του κορονοϊού το πληρώνει για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης», τονίζει η Κατερίνα Νοτοπούλου,  τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, και επισημαίνει:

«Την Τετάρτη η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το οριζόντιο άνοιγμα της αγοράς και δύο ημέρες μετά -σχεδόν μεσάνυχτα- ανακοίνωσε την παράταση του lockdown σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Άφησαν τους έμπορους και τους επιχειρηματίες να ετοιμαστούν για το άνοιγμα της αγοράς και στην συνέχεια τους «άδειασαν», αδιαφορώντας για το κόστος της προετοιμασίας.

Άσχετα αν το «άδειασμα» κοστίζει…

Και ενώ τιμωρούν την επιχειρηματικότητα υποβάλλοντάς την σε καψόνια δίχως ίχνος συστολής, την ίδια στιγμή δεν κάνουν τίποτα απολύτως για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Δεν εξαγγέλλουν κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ, επιπλέον στελέχωσής του, ενίσχυσης των Νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Και την ίδια ώρα, κλείνουν τα μάτια στο συνωστισμό στα αστικά λεωφορεία!

Η ανικανότητα της Κυβέρνησης αποδεικνύεται πλέον ολέθρια για ολόκληρη την Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι όμως η αντίληψη της Κυβέρνησης για την πόλη μας.

Υποτίμηση, υποβάθμιση, παράταση της κρίσης. Το ίδιο συνυπεύθυνοι και ανίκανοι όμως είναι και οι γαλάζιοι τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι εξαφανισμένοι δεν παίρνουν καμία πρωτοβουλία διεκδίκησης ή έστω σοβαρής αντιμετώπισης της Θεσσαλονίκης.

Έτσι όμως όπως γυρίζει την πλάτη η Κυβέρνηση στην πόλη, έτσι και η Θεσσαλονίκη να τους γυρίσει την πλάτη. Όσο για το νέο κυβερνητικό φιάσκο, το λιγότερο που απαιτούμε αυτήν την ώρα είναι να αποζημιωθεί ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και για την νέα παράταση. Δεν υπάρχουν άλλοθι ή δικαιολογίες!»

Χρ. Γιαννούλης: Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε από την Θεσσαλονίκη!

«Εμείς ζητάμε να ανοίξουν τα θέατρα και αυτοί μας παίζουν το θέατρο του παραλόγου!», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και επισημαίνει:

«Για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη, καλείται να πληρώσει το τίμημα μιας ανεύθυνης πολιτικής. Εδώ και δέκα ημέρες επιστήμονες προειδοποιούσαν με στοιχεία για μια νέα έξαρση. Είχαμε επισημάνει το παράδοξο η κυβέρνηση να προαναγγέλλει μέτρα χωρίς να υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις ή αποφάσεις της επιτροπής επιδημιολόγων. Τους είχαμε προειδοποιήσει να εγκαταλείψουν τη καταστροφική μέθοδο του "ακορντεόν" και να σταθμίσουν με υπευθυνότητα όλα τα δεδομένα.

Οι έμποροι από την Τετάρτη είχαν ενημερωθεί για το άνοιγμα του Λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη και έκαναν έξοδα για τα καταστήματά τους, βιτρίνες, προϊόντα, υπάλληλοι, Θα τους αποζημιώσει αυτή η ανεκδιήγητη κυβέρνηση;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί πολλαπλές ΤΙΜΩΡΙΕΣ με τη μέθοδο ακορντεόν, με προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης από ΕΣΠΑ, αδιέξοδα και φούσκες και τώρα με ανακοινώσεις μεταμεσονύκτιες από πολιτικούς κλεφτοκοτάδες.

Η Θεσσαλονίκη έγινε Μπέργκαμο από τον Οκτώβρη με πολιτική σφραγίδα της ΝΔ και σφραγίζεται με περαιτέρω οικονομικό στραγγαλισμό από υπευθυνοανεύθυνους πολιτικούς ιθύνοντες!​»

Τριανταφυλλίδης κατά Κυβέρνησης: «Δυστυχώς για τη Θεσσαλονίκη, ΕΙΣΤΕ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις παλινωδίες της Κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα του Εμπορίου στη Θεσσαλονίκη ο Βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης δήλωσε τα ακόλουθα: 

«Το πρωί Ανοίγουν, το Βράδυ Κλείνουν.

-Όπως και με το takeaway, που άλλαξαν απόφαση τρεις φορές μέσα σε μια ημέρα.

-Όπως και με τα κλειδιά των ανθρώπων της εστίασης.  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΛΕΙΣΤΟΝ.

Η Κοροϊδία και ο Εμπαιγμός της Θεσσαλονίκης για πολλοστή φορά έχει χτυπήσει Κόκκινο. Η Οργή και η Αγανάκτηση του Εμπορικού Κόσμου έχει ξεχειλίσει. Η κυβέρνηση του Ανέμελου Πρωθυπουργού και του Κλειδαρά Υπουργού Υπανάπτυξης αδυνατεί να διαχειριστεί τα στοιχειώδη. Η Κοινωνία στο Κόκκινο, η Οικονομία Κατεστραμμένη, ο Κορονοϊός Ανεξέλεγκτος. Το Αναγκαίο τείχος Ανοσίας, μέσω των εμβολιασμών, θα έρθει όταν θα φέρει τα εμβόλια ο Ευρωπαίος Μητσοτάκης. Το Μαύρο Νοέμβρη του 2020 αφήσατε τη Θεσσαλονίκη Αβοήθητη, Ανοχύρωτη Πόλη.

Δυστυχώς για την Πατρίδα,

ΕΙΣΤΕ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ».

Αντιδρούν και οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης

Να αναιρέσει την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5/4 στη Θεσσαλονίκη, καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.  «Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ με σημερινή του ανακοίνωση.

 Τονίζει, ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση που λήφθηκε, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην ήδη πληγείσα επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης» και προσθέτει ότι «οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας, αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται. Η υγεία είναι προτεραιότητα μας, αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας».

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Εις θάνατον» η αγορά της πόλης από την κυβερνητική ανευθυνότητα

Σε οριστικό θάνατο της αγοράς και κατά συνέπεια την καταστροφή χιλιάδων επαγγελματιών και των οικογενειών τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η ξαφνική χθεσινοβραδινή απόφαση της κυβέρνησης για το μη άνοιγμα των καταστημάτων, τονίζει σε ανακοινωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Αντιδράσεις και από τον εμπορικό σύλλογο της Πάτρας

«Την άμεση ανάκληση τής απόφασης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Πάτρα και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους», ζητά με ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος της πόλης.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ίδια ανακοίνωση, «είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη, ενώ βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές».

«Όλο αυτό το διάστημα», συνεχίζεται στην ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου, «έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο, ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού».

Παράλληλα με την ίδια ανακοίνωση απευθύνεται κάλεσμα στους εμπόρους της Πάτρας, «να βρισκόμαστε όλοι τη Δευτέρα στις 9:00 το πρωί στα καταστήματά μας χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή, με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές».

Στο μεταξύ, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην Πάτρα, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, ο εμπορικός σύλλογος καλεί «τους συναδέλφους και όλους τους φορείς της πόλης σε κινητοποίηση, τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων, στις 9:00 το πρωί έξω από το δημαρχείο και στις 10:00 το πρωί έξω από το Επιμελητήριο».

tags: lockdown

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)