to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 05.03.2020

Κοινωνία

Επιβεβαίωση από το Forensic Architecture για τον φόνο του 22χρονου Σύρου πρόσφυγα στα ελληνικά σύνορα

Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture που ασχολείται με την μελέτη και τον συνδυασμό ψηφιακών και χωρικών δεδομένων για την τεκμηρίωση κυρίως εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μελέτησε και διασταύρωσε τα στοιχεία από κινητά τηλέφωνα αυτοπτών μαρτύρων και πολλαπλές καταγραφές σε βίντεο των γεγονότων αμέσως μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε ο Μοχάμαντ αλ-Άραμπ, 22 ετών, πρόσφυγας από τη Συρία, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, 2 Μαρτίου.


Όπως καταγράφεται στο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Forensic Architecture, η ομάδα Σύρων προσφύγων με την οποία ο Μοχάμαντ αλ-Άραμπ προσπάθησε να προσεγγίσει τα ελληνικά σύνορα, μετέβη προς το σημείο από την τουρκική πόλη Ύψαλα. Η ομάδα προσφύγων πέρασε τον ποταμό σε σημείο που και στην δυτική του όχθη υπάρχει τουρκικό έδαφος και κινήθηκε προς τον φτάχτη. Σε απόσταση 40 μέτρων από τα ελληνικά σύνορα, όπως αναφέρεται εκείνη την ώρα στα βίντεο, δέχτηκαν «πυρά από τον ελληνικό στρατό».

The Killing of Muhammad al-Arab from Forensic Architecture on Vimeo.

Το βίντεο καταγράφει καρέ-καρέ και κυρίως οργανώνει τα διαθέσιμα βίντεο από κινητά τηλέφωνα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εστιάζοντας κυρίως στις αποδείξεις της τοποθεσίας, όπως μια κεραία τηλεπικοινωνιών.

Την είδηση για τη δολοφονία του νεαρού Σύρου πρόσφυγα είχε βγάλει η δημοσιογράφος Ζενάν Μούσα, που μάλιστα απάντησε χθες στους ισχυρισμούς του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου ότι πρόκειται για fake news, γράφοντας: «Είναι σύνηθες να αποκηρύσσεται ως fake news κάθε δυσάρεστη για κάποιους πληροφορία. Αλλά αυτό δεν ήταν fake news. Αλλά αξιόπιστο ρεπορτάζ δικό μου».

Δίνει δε την πληροφορία ότι η σορός του 22χρονου Μοχάμαντ Αλ-Άραμπ θα έφτανε χθες, Τετάρτη, στα τουρκοσυριακά σύνορα, και από εκεί στη Συρία για την ταφή του.

Την υπόθεση ερεύνησε και ο δημοσιογράφος του Channel 4,  Παράικ Ο'Μπράιεν, δημοσιεύοντας και το σχετικό ρεπορτάζ. Οπως αναφέρει, 6 πρόσφυγες και μετανάστες δέχθηκαν πραγματικά πυρά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και ο ένας υπέκυψε. «Η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι είναι ψευδείς ειδήσεις. Δεν είναι».

Η έρευνα του Forensic Architecture - που, θυμίζουμε, είχε αναλύσει τα δεδομένα και για τη δολοφονία Φύσσα - αποδεικνύει ότι ένας πρόσφυγας πέθανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα από πυροβολισμούς. Αποδεικνύεται έτσι ότι είναι εξαιρετικά ύποπτη η σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να διαψεύσει το γεγονός, αλλά και γεννά τεράστια ερωτηματικά η σπουδή των περισσότερων ελληνικών ΜΜΕ να υιοθετήσουν χωρίς καμιά περαιτέρω έρευνα για ένα τόσο σοβαρό γεγονός την κυβερνητική διάψευση.

Με πληροφορίες από OmniaTV, Forensic Archtitecture

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)