to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 27.02.2019

Κοινωνία

Επιτυχής ολοκλήρωση της Ημερίδας της ΓΓΙΦ «Η Πρόοδος της εφαρμογής των πολιτικών Ισότητας στους Δήμους»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) με θέμα: «Η Πρόοδος της εφαρμογής των πολιτικών Ισότητας στους Δήμους ως προϋπόθεση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», που πραγματοποιήθηκε στις 26/02/2019 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην αίθουσα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’.


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν δράσεις της ΓΓΙΦ που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενταγμένες στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων την περίοδο 2016-2020, δεδομένου ότι οι ΟΤΑ και ειδικότερα οι Δήμοι βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες και επομένως είναι ίσως οι πρώτοι αποδέκτες αιτημάτων για ζητήματα έμφυλης βίας και διακρίσεων, στα οποία οφείλουν να ανταποκριθούν.\

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Ημερίδας η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη, αρμόδια για θέματα ισότητας, αναφέρθηκε σε σημεία του νέου νομοσχεδίου για την Ισότητα των Φύλων, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την εφαρμογή σχετικών πολιτικών στους Δήμους και στις Περιφέρειες, καθώς και τη μετατροπή των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών και των Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών σε προνοιακές δομές με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που ενισχύει το έργο τους και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους. Επίσης, τόνισε την συνέχεια και την συμβολή όλων στην προσπάθεια εδραίωσης της ισότητας των φύλων και εξάλειψης της έμφυλης βίας, καθώς και στην συστράτευση κεντρικής εξουσίας-Τοπικής Αυτοδιοίκησης- Δομών της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ απέναντι στη βία και τις διακρίσεις λόγω φύλου που στερούν από την κοινωνία ευκαιρίες για ανάπτυξη και κοινωνική ειρήνη.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων, κ. Φ. Κούβελα, προλόγισε τις πολιτικές ισότητας που παρουσιάστηκαν από εξειδικευμένα στελέχη της υπηρεσίας. Υλοποιούνται από τους Δήμους με την επιστημονική συνδρομή της Γενικής Γραμματείας και του Κέντρου Έρευνας Θεμάτων Ισότητας, σ’ ένα όλο και μεγαλύτερο εύρος περιπτώσεων. Οι εμπλεκόμενοι φορείς καταφέρνουν να ανταποκρίνονται σε πολλαπλάσιες διακρίσεις, ανισότητες και κρούσματα έμφυλης βίας.
(Επισυνάπτονται τα πλήρη κείμενα των ομιλιών της Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη και της ΓΓΙΦ κ. Φ. Κούβελα).

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν ο κ. Κ. Μπάρκας-Υφυπουργός Εργασίας, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Θελερίτη, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
κ. Α. Καββαδία, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων κ. Μ. Στρατηγάκη, αιρετές των Ο.Τ.Α., στελέχη της ΓΓΙΦ και ειδικευμένοι επιστήμονες.
 

Η εν λόγω ημερίδα της ΓΓΙΦ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου µε τίτλο: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ) ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ» ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» του Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ 2014-2020.

Περαιτέρω, βασική της στόχευση υπήρξε η αποτύπωση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα της εφαρμογής της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» σε άμεση συνάρτηση με το δίκτυο δομών της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η ομιλία της υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη:

Αγαπητές Φίλες και αγαπητοί Φίλοι,

Χαιρετίζω τις εργασίες της σημερινής Ημερίδας που θέτει στο επίκεντρο πολιτικές ισότητας, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εξάλειψη της έμφυλης βίας. Με άλλα λόγια κεντρική εξουσία, τοπικές κοινωνίες και πολίτες γυναίκες-θύματα μιας άθλιας αντίληψης και πρακτικής, οι οποίες καθημερινά αναζητούν μια ευκαιρία να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της κακοποίησης, του εξευτελισμού, της υποτίμησης και της απαξίωσης της ύπαρξης των ίδιων και συχνά και των παιδιών τους.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ίσως καλύτερη χρονική συγκυρία για την Ημερίδα αυτή, παραμονές της εισαγωγής του νέου Νομοσχεδίου για την Ισότητα των φύλων και λοιπές διατάξεις στη βουλή, λίγους μήνες πριν την επιλογή των νέων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές ισότητας, της καταπολέμησης της έμφυλης βίας και των πολλαπλών διακρίσεων που υφίστανται γυναίκες λόγω φύλου.

Θα άξιζαν δυο σύντομες αναφορές για όσα μεταξύ άλλων προβλέπονται στο νέο Νομοσχέδιο και αφορούν την συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή πολιτικών ισότητας και την διασφάλιση όρων συνέχειας για τις Συμβουλευτικές Δομές.

Σ ό,τι αφορά τους Δήμους και τις Περιφέρειες, προβλέπεται η υποχρεωτική σύσταση Επιτροπών ισότητας που θα υλοποιούν και θα υποστηρίζουν πολιτικές ισότητας των φύλων με κύρια δράση σε τοπικό επίπεδο.

Κεντρικά, κάθε Υπουργείο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ενσωματώνει την αρχή της ισότητας των φύλων και τη διάσταση του φύλου στις δημόσιες πολιτικές με υποχρεωτικές ετήσιες δράσεις, μέτρα και προγράμματα που θα παρουσιάζονται και θα αξιολογούνται στην Έκθεση Προόδου για τα θέματα εξάλειψης των διακρίσεων με βάση το φύλο και με ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες για τα θέματα φύλου, όπως αυτοί καθορίζονται από διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά όργανα.

Η ένταξη της διάστασης του φύλου εισάγεται και στους δημόσιους προϋπολογισμούς κατά Υπουργείο και κατ επέκταση συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σ ό,τι αφορά το δίκτυο δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες που λειτουργούν υπό τη ΓΓΙΦ, τους ΟΤΑ και το ΚΕΘΙ, μετασχηματίζονται σε κρατικές υπηρεσίες πρόνοιας και θα χρηματοδοτούνται πλέον μόνιμα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επομένως διασφαλίζονται οι όροι βιωσιμότητας και συνέχειάς τους.


 

Η σημερινή εκδήλωση μας βρίσκει ως Υπουργείο Εσωτερικών να συνεχίζουμε έναν μαραθώνιο δρόμο και συνάμα αγώνα ταχύτητας με επισκέψεις στις δομές, τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τους Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών σε Δήμους της χώρας, καθώς και την Γραμμή SOS 15900 σε δικτύωση και επιστημονική εποπτεία με τη ΓΓΙΦ και το ΚΕΘΙ, τους δύο πυλώνες άσκησης κεντρικής πολιτικής στα ζητήματα ισότητας.

Και από αυτές τις συναντήσεις σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα μπορούσαμε να νιώθουμε περισσότερο δικαιωμένοι από την πολιτική επιλογή να τεθούν οι τοπικές κοινωνίες συμμέτοχες και συνυπεύθυνες για την εφαρμογή των πολιτικών αυτών.

Απόδειξη, η ευχή που ακούμε οι συμβουλευτικές Δομές και οι Ξενώνες σε όλη την Επικράτεια να ήταν περισσότεροι, τόσο γιατί ανταποκρίνονται με ουσιαστικό, πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο στα αιτήματα αρωγής, όσο και γιατί η βίαιη πραγματικότητα στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα είναι τέτοια και τόση που εγείρει νέα αιτήματα και επομένως απαιτεί πολλαπλάσια προσφορά.

Είμαστε κοντά τους και είναι μαζί μας, ακούμε τα προβλήματά τους, τις ελλείψεις τους, αλλά και εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες που παρέχονται για να τα λύσουμε και να τις καλύψουμε.

Ακούμε τις επιτυχίες τους.

Ανώνυμα παραδείγματα οδύνης της διπλανής πόρτας, που έγιναν παραδείγματα θέλησης, αλλαγής, ζωής. Μικρά και μεγάλα τραύματα των συμβουλευόμενων που η δική τους απόφαση να τα κλείσουν και η δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών και της κεντρικής διοίκησης να συνδράμουν, οδήγησαν στο να τα καταφέρουν.

ΟιΣυμφωνίες πρόθεσης Συνεργασίας που υπογράψαμε ως Υπουργείο Εσωτερικών στο τέλος του περασμένου χρόνου με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, προκειμένουμετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου που προανέφερα να εφαρμόσουν τις πολιτικές ισότητας οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που θα προκύψουν από τις εκλογές του Μαΐου, έχουν αυτόν ακριβώς τον σκοπό : να απαντήσουν στα αιτήματα αποκατάστασης των αδικιών που συμβαίνουν λόγω φύλου πίσω από κλειστές πόρτες σπιτιών, στο δημόσιο διάλογο, την πολιτική και κοινωνική ζωή, μέσα από ειδήσεις που μας απελπίζουν με θύματα ψυχολογικής, συναισθηματικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και δολοφονιών, με πρότυπα-κακέκτυπα και των δύο φύλων που γιγαντώνουν το «εγώ», μηδενίζουν τις δυνατότητες ισότιμης ανάπτυξης και εντέλει αγνοούν τις ανάγκες για διάλογο, για συνεννόηση, για συνύπαρξη και κοινωνική ειρήνη.


 

Γιατί για εμάς ο τομέας ισότητας, είναι ένα πεδίο συνεργασίας, σύνθεσης, μια ευκαιρία για κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, μια απτή απόδειξη πως άνθρωποι από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, πολιτική και κοινωνική προέλευση, καταγωγή, γλώσσα, θρήσκευμα, πεποιθήσεις, καταβολές και βιώματα μπορούν να στοιχηθούν για τον ίδιο σκοπό, για ένα κοινό καλό, για την απάλειψη της έμφυλης βίας.


 

Δεν θα μπορούσαμε να νιώθουμε περισσότερη συγκίνηση, περηφάνια και ευγνωμοσύνη από όταν αντικρίζουμε το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται στα Συμβουλευτικά Κέντρα, τους Ξενώνες Φιλοξενίας και την Τηλεφωνική Γραμμή SOS, τον αγώνα και την αγωνία τους να συμβάλλουν στο να αλλάξουν -φορές- κατά 360 μοίρες οι ζωές γυναικών που κακοποιούνται επί χρόνια, να στηρίξουν την απόφασή τους όταν οι ίδιες πουν πως «φτάνει πια» και να τις βοηθήσουν να ξεκινήσουν κυριολεκτικά από την αρχή. Γι αυτό και δημόσια, με την ευκαιρία που μου δίνεται και από αυτό το βήμα, τους απευθύνω ένα ειλικρινές μεγάλο «ευχαριστώ».


 

Δεν θα μπορούσαμε να μην νιώθουμε συγκίνηση γιατί σε αυτό τον αγώνα τους οι κακοποιημένες γυναίκες δεν είναι μόνες, ακόμη και αν στερούνται ενός υποστηρικτικού προσωπικού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Από τότε που λειτουργούν τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Φιλοξενίας, ξέρουν, βλέπουν, μαθαίνουν και γνωρίζουν ότι πλέον έχουν μόνιμους συμμάχους δίπλα τους, κοντά τους, υπερασπιστές του δικαίου, των δικαιωμάτων, των αξιών. Και αν όχι στην ίδια Περιφέρεια, την ίδια πόλη ή χωριό που ζουν, σίγουρα σε μια όμορη.

Σίγουρα εδώ στην Αθήνα μέσα στο Υπουργείο στην Κλαυθμώνος, δίπλα στη Δραγατσανίου τηλεφωνικά 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, λίγο πιο πέρα στην Χαριλάου Τρικούπη στο Πολύκεντρο και από εκεί όπου αιρετοί, Ψυχολόγοι, Κοινωνιολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νομικοί, Αστυνομικοί, Γιατροί, Δικαστές, Δημόσιοι Λειτουργοί, ακόμη και ιερείς δίνουν τον ίδιο τους τον εαυτό για να προσφέρουν στις κακοποιημένες γυναίκες τις ευκαιρίες που στερήθηκαν να ζήσουν ισότιμα, να γνωρίσουν ή να ξανα-γνωρίσουν τον εαυτό τους, τις ικανότητές τους και τα ταλέντα τους, να πιστέψουν ότι έχουν το δικαίωμα να πραγματώσουν τη ζωή που επιθυμούν και να ευτυχήσουν οι ίδιες και τα παιδιά τους.

Σήμερα, εδώ, από τη θέση της Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα ισότητας σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής, δεν θέλω να παραθέσω αριθμούς, χωρίς να σημαίνει ότι παραγνωρίζω την σημασία τους.

Ξέρω πως θα ειπωθούν πολλά και σπουδαία για το πώς αποτυπώνονται και αξιολογούνται πολιτικές ισότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση, πώς εφαρμόζεται η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες και τι υπολείπεται να γίνει για να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών, κακέκτυπα ανθρώπων, σχέσεων και ζωής στα media με γυναίκες πάντα πονηρά διαθέσιμες ή με παιδιά που πάντα θα απευθύνονται μόνιμα και μόνο σ αυτές, με ειδήσεις για φρικτή κακοποίηση, απάνθρωπο εκφοβισμό και δολοφονίες κοριτσιών και γυναικών όπως πρόσφατα η Ελένη στη Ρόδο, η Γαλήνη στη Θεσσαλονίκη ή η Μυρτώ στην Πάρο πριν λίγα χρόνια.


 

Ο κατάλογος είναι μεγάλος και ίσως μεγαλύτερος όχι μόνο με ό,τι συμβαίνει, αλλά και με ό,τι υποψιαζόμαστε πως συμβαίνει.

Με όσες γυναίκες θα φτάσουν στα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες και όσες δεν θα φτάσουν ποτέ.

Είμαι σήμερα εδώ, για να επιβεβαιώσω ότι κανείς μας δεν θα μπορούσε μόνος και ότι υπάρχει ήδη η πολύτιμη εμπειρία συνεργασίας αιρετών και επιλεγμένων, διοικητικών και επιστημόνων, ανδρών και γυναικών, δημόσιων λειτουργών και ιδιωτών που συστρατεύονται απέναντι στο τέρας της βίας.

Είμαι εδώ για να βεβαιώσω ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτε η κεντρική εξουσία χωρίς την τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς την επιστημονική συνδρομή των δομών, ούτε οι δομές χωρίς το σπουδαίο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτουν και την εμπειρία του ή αιρετούς που να πιστεύουν στην σημασία να φιλοξενούνται τέτοιες κοινωνικές υπηρεσίες στα διοικητικά τους όρια, ούτε οι ίδιες οι κακοποιημένες γυναίκες δεν θα μπορούσαν να τα καταφέρουν χωρίς ένα δίκτυο και ένα δίκτυ προστασίας που σαν άνθρωποι, σαν Πολιτεία, σαν τοπικές κοινωνίες και σαν επιστήμονες οφείλουμε να το παρέχουμε.

Στο πρόσωπο της καθεμιάς και του καθενός σήμερα εδώ ή σε κάθε δομή που επισκέπτομαι από τον Αύγουστο που ανέλαβα Υφυπουργός Εσωτερικών και μέχρι την τελευταία ημέρα των καθηκόντων μου στη θέση αυτή, βλέπω και θα βλέπω την συνέχεια: ότι δηλαδή, το δικαίωμα της ισότητας των φύλων που διεκδίκησαν γυναίκες, κινήματα, φορείς, συλλογικότητες δεκαετίες πριν, που υιοθετήθηκε σε Συντάγματα και νόμους, που εμπλουτίζεται σήμερα από την παρούσα κυβέρνηση και τοποθετείται στο επίκεντρο της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, είναι μονόδρομος για μια κοινωνία που θέλει, μπορεί και πρέπει να λέγεται ευρωπαϊκή, δημοκρατική ή απλά ανθρώπινη.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΓΙΦ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑ

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

σας καλωσορίζω στην ημερίδα μας και εύχομαι οι εισηγήσεις της να μας οδηγήσουν εγγύτερα στην πρόοδο της εφαρμογής των πολιτικών ισότητας στους Δήμους, την οποία και ορίζουμε ως βασική συνιστώσα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η θεματική της σημερινής ημερίδας συνδέει δύο τομείς, στους οποίους η ΓΓΙΦ αποδίδει με το έργο της ιδιαίτερη βαρύτητα. Διότι, τόσο η εφαρμογή της ισότητας στην Αυτοδιοίκηση, όσο και η εξάλειψη της έμφυλης βίας, αποτελούν, πρωτίστως, αυτοτελείς άξονες προτεραιότητας στο Εθνικό μας Σχέδιο Για την Ισότητα των Φύλων της περιόδου 2016-2020.

Πέραν αυτού, το σύνολο των πολιτικών και των δράσεών μας και για τις δύο συγκεκριμένες θεματικές αποτιμάται ως πλούσιο, περιεκτικό και διαρκώς εμπλουτισμένο.

Εκκινώντας, λοιπόν, από αυτές τις γενικές παραδοχές, θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένες επιμέρους πρωτοβουλίες μας υπέρ της συγκεκριμένης προόδου.

  • Κατ’ αρχάς, πετύχαμε την αύξηση της ποσόστωσης φύλου τουλάχιστον κατά 40% στα περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια, που είναι πια νόμος του κράτους με την μεταρρύθμιση του Κλεισθένη και είναι σαφές ότι από τη μεταρρύθμιση αυτή, αναμένεται πράγματι να εκλεγούν περισσότερες γυναίκες.

  • Επιπλέον και ενόψει των επικείμενων εκλογών και της ανάγκης για τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των γυναικών σε αυτές, έχουμε ετοιμάσει και ηλεκτρονικό υποστηρικτικό υλικό (e-υλικό) για την ενθάρρυνση της γυναικείας συμμετοχής στην πολιτική, στα ψηφοδέλτια, αλλά και στην εκλογή τους στις Διοικήσεις.

Στόχος μας είναι, μαζί με την ευρύτερη εκλογική εκστρατεία, να συμβάλλουμε στη μέγιστη εκλογή γυναικών, φτάνοντας η/και ξεπερνώντας ακόμη και το 40%.

  • Περαιτέρω, με το νέο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο «για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση τη έμφυλης βίας», το ποσοστό αυτό θα επεκταθεί και στα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών εκλογών και μάλιστα ανά εκλογική περιφέρεια εν αντιθέσει με το σύνολο της επικράτειας, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

  • Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο, τροποποιούμε το άρθρο 282 του ν.3852/2010 και δίνουμε τη δυνατότητα στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝΠΕ να λειτουργήσουν Αυτοτελή Γραφεία Ισότητας με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και προσωπικό, τουλάχιστον με δυο υπαλλήλους των Δήμων και των Περιφερειών το καθένα αντίστοιχα.

  • Παράλληλα, θεσμοθετούμε την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και μέλη, της οποίας η λειτουργία, ο τρόπος επιλογής των μελών της και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία της καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

  • Ακόμη, αναβαθμίζουμε την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας ως προς τη σύνθεση και τις αρμοδιότητές της και συγκροτούμε σε κάθε Περιφέρεια Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας που υπάγεται στον/στην Περιφερειάρχη με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δύο τουλάχιστον υπαλλήλους.

  • Επίσης, όσον αφορά τη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων της διοίκησης, θεσπίζεται κύρωση περί μη νόμιμης συγκρότησής τους, όταν δεν τηρείται το οριζόμενο ποσοστό.

  • Πέραν αυτών, η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την ποσόστωση του φύλου στα συλλογικά όργανα του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ. της ΓΓΙΦ, συνεχίζει να συμβάλλει στην τήρηση της ποσόστωσης, αλλά και την παρακολούθησή της από τη ΓΓΙΦ.

Πρόκειται για μία εύχρηστη ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία καθοδηγεί τα όργανα της Διοίκησης στη συγκρότηση και καταχώρηση των συσταθέντων ή υπό σύσταση συλλογικών οργάνων και διευκολύνει τόσο την τήρηση της ποσόστωσης όσο και την παρακολούθησή της από τη ΓΓΙΦ.

Φίλες και φίλοι,

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε στη ΓΓΙΦ, ορίσαμε γυναίκες εκπροσώπους σε όλες τις ΠΕΠΙΣ, με τις οποίες συνεργαζόμαστε και εξετάζουμε λεπτομερώς όλα τα ζητήματα που προκύπτουν για τα θέματα ισότητας και τις λειτουργίες των δομών τους σε κάθε περιοχή.

Την προηγούμενη περίοδο κερδίσαμε όμως και ένα στοίχημα.

Να μη κλείσουν οι δομές του εθνικού πανελλαδικού δικτύου για την προστασία των γυναικών που είναι θύματα έμφυλης βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων.

Έτσι, αφού πρώτα εξασφαλίσαμε, με τις συνεχείς παρατάσεις του έργου, την τριετή χρηματοδότηση μέχρι το 2020 για τη συνέχιση της λειτουργίας της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, υπερβαίνοντας τις οικονομικές δυσκολίες, σήμερα με ειδικό άρθρο στο νέο νομοσχέδιο, μονιμοποιούμε όλες τις δομές. Άλλωστε έχει γίνει πλέον αναμφίβολη η ανάγκη ύπαρξης τους στους διάφορους δήμους της χώρας.

Επιπλέον, επεκτείναμε το πεδίο των ωφελούμενων γυναικών και εμπλουτίσαμε τις υπηρεσίες των δομών μας με τη συμβουλευτική εργασίας. Και, βέβαια, παρακολουθούμε καθημερινά τα προβλήματα που προκύπτουν, ώστε, μέσω και της συνεργασίας μας με το ΚΕΘΙ και τους Δήμους, να επιλύονται το συντομότερο δυνατό.

  • Ακόμη, διευρύνουμε την Υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, στοχεύοντας στην υπογραφή της από όλους τους Δήμους της χώρας μας.

Κυρίως, όμως, η βασική μας μέριμνα είναι να τηρούνται οι δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτή και οι οποίες λειτουργούν υπέρ της ισότητας των φύλων. Κι αυτό, επειδή, σε ορισμένες περιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Χάρτα, παρά το γεγονός ότι συνιστά το βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικών ισότητας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, δεν συνοδεύεται από την ανάληψη των δράσεων που προβλέπονται στον σχετικό Οδηγό Εφαρμογής. Υπ’ αυτό το πρίσμα, συνιστά απλώς μια συμβολική δέσμευση των Δημοτικών Αρχών και στερείται των απαραίτητων δράσεων.

  • Συν τοις άλλης, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Μηχανισμού-Δομής Παρακολούθησης της Ισότητας των Φύλων της ΓΓΙΦ («Παρατηρητήριο»), η ΓΓΙΦ συντάσσει Ετήσιες Εκθέσεις για την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών ισότητας σε όλο το πλέγμα της δημόσιας δράσης.

Γι’ αυτό το πλαίσιο και ειδικότερα σε ό, τι αφορά τον παραπάνω προβληματισμό που έθιξα σχετικά με την απουσία υλοποίησης των δεσμεύσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Χάρτα, θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε αναλυτικά κατά τη διάρκεια της ημερίδας, μέσα από εστιασμένη επί της θεματικής εισήγηση.

  • Επιπλέον, είμαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η ΓΓΙΦ σχεδίασε και θα υλοποιήσει το πρόγραμμα «Ενίσχυση των Επιτελικών Λειτουργιών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με στόχο την συστηματική εφαρμογή της ενσωμάτωσης της οπτικής του φύλου στις πολιτικές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού», η απόφαση ένταξης του οποίου εκδόθηκε μόλις χθες.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει :

Α) Δράσεις ευαισθητοποίησης στις τοπικές κοινωνίες για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη διεκδίκηση της πολιτικής εξουσίας και την ενθάρρυνση των ψηφοφόρων να στηρίξουν τις υποψήφιες αιρετές γυναίκες στις εκλογικές διαδικασίες.

Β) Δημιουργία Γραφείου Υποστήριξης (helpdesk) Ισότητας στην ΓΓΙΦ, στελεχωμένο από 3 άτομα, για θέματα που αφορούν στην ενσωμάτωση της Ισότητας των Φύλων στη δημόσια πολιτική.

Ειδικότερα, επιδιώκεται η εδραίωση σταθερής συνεργασίας μεταξύ της ΓΓΙΦ και του δικτύου Δήμων και Περιφερειών που έχουν ήδη υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα, έχουν συστήσει Δ.ΕΠ.ΙΣ/Π.ΕΠ.ΙΣ και έχουν συγκροτήσει σχετική Υπηρεσιακή Μονάδα «Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων», καθώς και με τους Δήμους που πρόκειται να υπογράψουν τη Χάρτα στη διάρκεια υλοποίησης της Πράξης.

Μεταξύ των καθηκόντων των στελεχών του helpdesk Ισότητας είναι και η πραγματοποίηση τεχνικών συσκέψεων (τρεις ανά Περιφέρεια) με στόχο την παροχή τεχνογνωσίας για την προώθηση των θεμάτων Ισότητας (τοπικά και περιφερειακά Σχέδια Ισότητας, εφαρμογή Ευρωπαϊκής Χάρτας, κλπ.).

Περισσότερα για το έργο θα ακούσετε στην εισήγηση της κυρίας Λουκίδου και κυρίας Γεωργουλέα, καθώς σχεδιάστηκε με βάση τα αποτελέσματα της Μελέτης για την εφαρμογή των πολιτικών ισότητας στους Δήμους.

Οι παραπάνω αναφορές αποτελούν ένα μικρό μόνο και εστιασμένο δείγμα από το σύνολο του έργου μας για την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων και την καθιέρωση και εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη σε όλα τα πεδία του βίου μας.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, θα ήθελα να τονίσω ότι:

«Η εφαρμογή των πολιτικών ισότητας στους Δήμους, τόσο ως προϋπόθεση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όσο και ως παράμετρος εξυγίανσης των έμφυλων ανισοτήτων, δύναται να συμπράξει στην ευρύτερη αποκατάσταση των δυσλειτουργιών της Αυτοδιοίκησης. Για τον λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε τη σταθερή μας συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, εμπλουτίζοντας τον αγώνα μας για τη διεκδίκηση της συμμετοχής των γυναικών στην Αυτοδιοίκηση χωρίς βία, έμφυλες ή/και πολλαπλές διακρίσεις. Αλλά με ισότητα και δικαιοσύνη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)