to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 20.11.2015

Πολιτική

Επίτροπος Υγείας: Θα δοθεί βοήθεια στην Ελλαδα, αλλά θα πρέπει να απορροφηθεί άμεσα

Την παρότρυνση να γίνουν πιο ευέλικτες οι ελληνικές διοικητικές αρχές, όσον αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον χώρο της υγείας, αλλά και για το προσφυγικό ζήτημα, εξέφρασε ο επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντρουκάιτις σε συνέντευξή του σήμερα στην Αθήνα.


Ερωτηθείς για το προσφυγικό και τα χρήματα τα οποία σκοπεύει να διαθέσει η Ε.Ε. στη χώρα μας, τόνισε ότι ήδη έχουν προβλεφθεί 475 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ ως έκτακτα κονδύλια για επείγουσες ανάγκες. "Η βοήθεια θα δοθεί, αλλά εναπόκειται και στην Ελλάδα για την άμεση απορρόφησή τους" είπε.

Ο κ. Αντρουκάιτις αναγνώρισε ότι η χώρα μας περνά μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στον τομέα της υγείας και τόνισε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η οργάνωσή της θα είναι το κλειδί για να μπορέσει σύντομα το σύστημα να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πολίτες. Επανάλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει με κεφάλαια για το σχέδιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των νοσηλευτών, εξήγησε ότι η κάθε χώρα βάζει τις δικές της προτεραιότητες στην διάθεση των κονδυλίων.

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα των 13.000 προσλήψεων που είχαν ζητηθεί από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, ο επίτροπος Υγείας τόνισε ότι εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί, "θα τηρήσουμε και εμείς τις δεσμεύσεις μας".

Επανερχόμενος στο προσφυγικό, είπε επί λέξει ότι "ο καθένας μπορεί να δει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη αλλά η Ευρώπη παραμένει η Ευρώπη της αλληλεγγύης", ενώ εξήρε τις προσπάθειες των Ελλήνων στα νησιά που εξακολουθούν να υποστηρίζουν και να βοηθούν τους πρόσφυγες.

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως στόχο να διατεθεί μέρος των κονδυλίων στην πρόληψη με προληπτικές εξετάσεις, διασφάλιση της υγείας των προσφύγων αλλά και ψυχολογική στήριξή τους. Μάλιστα, επέδειξε τα ειδικά έντυπα που διανέμονται πλέον στους χώρους εισόδου των προσφύγων και είναι γραμμένα ακόμη και στην αραβική γλώσσα προκειμένου να αποτελέσουν ένα άτυπο βιβλιάριο υγείας για το ιστορικό των προσφύγων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)