to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 03.02.2021

Πολιτική

Επιτροπή Θεσμών: Τα πέντε ερωτήματα του Γ. Κατρούγκαλου στον Σωτ. Τσιόδρα

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας, στη συζήτηση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έθεσε 5 συγκεκριμένα ερωτήματα στον Σ. Τσιόδρα: Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, για τις δύο Επιτροπές υγείας, για τις τοποθετήσεις του σε θέματα εκτός της ειδικότητάς του, για τα μαζικά τεστ, για τις πατέντες των εμβολίων


«Προστασία δεν χρειάζεται μόνο η υγεία, αλλά και η αλήθεια», επισήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος, πριν απευθύνει τα ερωτήματά του στον Σωτ. Τσιόδρα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το απόγευμα της Τετάρτης (όπου υπήρξε ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασ. Κικίλια, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του Παν. Αρκουμανέα, καθώς και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα).

Ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε μεταξύ άλλων:

« Έχουμε ασκήσει δριμεία και διαρκή κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της: για ανακολουθίες, αντιφατικές αποφάσεις, για μη λήψη αναγκαίων μέτρων όπως για το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τα μη μαζικά τεστ, ιδίως στους χώρους εργασίας τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ.

Σήμερα όμως θα απευθύνω ερωτήσεις στον καθηγητή κ. Τσιόδρα, γιατί τους Υπουργούς μπορούμε να τους ρωτήσουμε και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μόνο μια ερώτηση υπόψη των Υπουργών, σχετική με fake news. Πρόσφατα ο κ. Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο άνθρωπος δηλαδή που μιλά για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη, έλεγε ότι η Ελλάδα είναι «5η στην κούρσα των εμβολιασμών». Όταν έκανε αυτή τη δήλωση, 31 Ιανουαρίου, ήμασταν 16οι στην ΕΕ, κάτω από τον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο. Σήμερα εξακολουθούμε να είμαστε χειρότερα από τον ευρωπαϊκό ΜΟ: το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 2,79% στο σύνολο του πληθυσμού στην Ελλάδα με ευρωπαϊκό ΜΟ στο 3%. Γιατί χρειαζόταν αυτό το fake news; Υπηρετείται έτσι η αλήθεια;»

Και πρόσθεσε: «Θέλω τη γνώμη του σεβαστού σε μένα κ. Τσίοδρα ως προς το ζήτημα της σχέσης πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης και γνώμης της Επιτροπής Ειδικών. Γιατί είναι υπαρκτό το ζήτημα το αν η κυβέρνηση λέει αλήθεια όταν λέει ότι στηρίζει τις αποφάσεις της στις προτάσεις των ειδικών ή, αντιθέτως, αν είχε δίκιο το μέλος της Επιτροπής που παραιτήθηκε λέγοντας ότι δε συμμετέχω πια στην επιτροπή γιατί η κυβέρνηση μας φορτώνει τις ευθύνες της».


Οι πέντε ερωτήσεις:


- Πρώτον, ακούσαμε ότι σε πολλές κρίσιμες περιπτώσεις λόγου, πχ για τα Θεοφάνια, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δεν ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής. Δεν θα προχωρήσω σε περιπτωσιολογία,   εκτός από μία περίπτωση για ένα πολύ σημαντικό θέμα,  το άνοιγμα του τουρισμού, που φαίνεται να ευθύνεται, με τον τρόπο που έγινε, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας: Δυο μέλη της επιτροπής έχουν δηλώσει ότι η πρόταση τους για το άνοιγμα του τουρισμού, μόνον μετά από υποχρεωτικά τεστ, δεν λήφθηκε υπόψη από την κυβέρνηση. Ενόψει των παραπάνω, γιατί δεν δίδονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων ούτως ώστε να ξέρουμε τι προτείνετε εσείς με την επιστημονική ευθύνη σας και τι κάνει η κυβέρνηση.

- Δεύτερον, υπάρχουν δυο επιτροπές σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μια θεσμική, η Επιτροπή Υγείας, με συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων, η οποία έχει το έργο της γνωμοδότησης όταν λαμβάνονται αποφάσεις, π.χ. η απαγόρευση των συγκεντρώσεων που την καταγγείλαμε ως αντισυνταγματική και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων  που αποτελείται αποκλειστικά από ειδικούς. Εσείς συμμετέχετε και στις δυο. Ήθελα να σας ρωτήσω αν η Επιτροπή Υγείας όταν γνωμοδοτεί προς στην κυβέρνηση,  π.χ. για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων,  λαμβάνει υπόψιν τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων όταν γνωμοδοτεί. Ο κ. Μαγιορκίνης είχε δηλώσει ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο Πολυτεχνείο.

 
- Τρίτον, έχετε τοποθετηθεί ορισμένες φορές σε θέματα εκτός της ειδικότητας σας. Λόγου χάρη, στις 26 Οκτωβρίου είχατε δηλώσει πως είναι αδύνατον να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερα και περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πως το θέμα του συνωστισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Είναι αυτό ένα θέμα που ανάγεται στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων; Δεν παρείχε η θέση αυτή άλλοθι στην κυβέρνηση να εκδυθεί των δικών της ευθυνών; Προφανώς δεν είναι δουλειά ενός καθηγητή Ιατρικής να αυξήσει τα λεωφορεία, αλλά πως προεξοφλήσατε εκ των προτέρων ότι τίποτε δε μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον τομέα;

- Τέταρτον, πιστεύετε ότι έπρεπε να έχουν και στη χώρα μας γίνει μαζικά τεστ όπως σε άλλες χώρες; Η Σλοβακία π.χ. έχει εξετάσει πάνω από το 60% του πληθυσμού της. Δεν θα ήταν αυτό ένα αποτελεσματικό εργαλείο;

- Πέμπτον, ξέρετε ότι στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψηφίστηκε τροπολογία που υιοθετεί την πρόταση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος η ΕΕ να πάρει τις πατέντες των εμβολίων, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί, αυτό που και εσείς αποδεχτήκατε και σας τιμά, ότι είναι ένα δημόσιο αγαθό. Και γενικότερα η ΕΕ να πάρει πρωτοβουλίες στον ΠΟΥ γιατί αυτό αφορά όλον τον κόσμο: οι πολυεθνικές των φαρμάκων πουλάνε στις φτωχότερες χώρες πιο ακριβά από ότι σε χώρες εκτός της ΕΕ. Ποια είναι η άποψη σας για την πρόταση αυτή;

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)