to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 01.09.2022

Πολιτική

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Σε γκρουπ η ακρόαση των προσώπων, πέρασε η πρόταση της αντιπολίτευσης με τη στήριξη του «γαλάζιου» Κ. Τζαβάρα

Συνεδριάζει αυτήν την ώρα (σήμερα, Πέμπτη 1/9) η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις παρακολουθήσεις - Χαώδης διαδικασία με 9 προσκεκλημένους ταυτόχρονα, κεκλεισμένων των θυρών - «Γαλάζια» αγωνία να μην υπάρξουν διαρροές και να μην έχουν κινητά οι βουλευτές


Σε εξέλιξη βρίσκεται (από το πρωί της Πέμπτης 1/9) η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή με την ακρόαση των προσώπων τα οποία ζήτησαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες για το ζήτημα της ΕΥΠ. Η αρχική πρόθεση της πλειοψηφίας ήταν να υπάρξει ταυτόχρονη ακρόαση ωστόσο η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος έθεσε θέμα διαδικασίας και τάχθηκε  επί της ουσίας με τη θέση της αντιπολίτευσης ήταν καταλυτική ώστε η διαδικασία να τροποποιηθεί.

Πάντως, ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που ήρθαν από τη χθεσινή (31/8) συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, ακολουθώντας πιστά τις εντολές του Μαξίμου (και με το πρόσχημα διασφάλισης του απορρήτου της διαδικασίας) έθεσε την Τετάρτη θέμα δήθεν «αυτοπροστασίας της διαδικασίας» ζητώντας από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της διαδικασίας.

Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός "πορίσματος", δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση» ισχυρίστηκε ο κ. Τασούλας. 

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία διαφώνησε πλήρως με τη θέση του Προέδρου της Βουλής και μάλιστα ζήτησε να δημοσιευτεί μέρος των πρακτικών, από τα οποία θα έχουν απαλειφθεί όσα σημεία αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Την πρόταση αυτή στήριξε πλην του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωσή του μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, κατήγγειλε απόπειρα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να υπονομεύσει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός δήλωσε ότι η γαλάζια πλευρά επιχειρεί, παρά την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, να έχουν ταυτόχρονη παρουσία στη συνεδρίαση και τα εννέα άτομα που έχουν κληθεί για ακρόαση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προτείνει είτε να γίνουν ακροάσεις κατά μόνας είτε να χωριστού σε δύο ενότητες, μια για όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο υποκλοπής κατά Ανδρουλάκη, Κουκάκη κλπ και η δεύτερη για τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι «Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση».

Απορρίπτει, ακόμη, και τα περί  διασφάλισης του απορρήτου επισημαίνοντας ότι «προτείναμε βασισμένοι σε διάταξη του κανονισμού που επιτρέπει στην Επιτροπή θεσμών να διαμορφώνει ένα πόρισμα επί αυτών που συζητήθηκαν ακόμη και σε απόρρητες συνεδριάσεις, το σύνολο των πρακτικών της συνεδρίασης να εξετάζεται από το Προεδρείο της Επιτροπής. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά  τα οποία ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως.»

Νωρίτερα, δε, η αντιπολίτευση είχε ξεκαθάρισε ότι το… κλείσιμο των κινητών δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, τη στιγμή που ο κ. Τασούλας θύμιζε όλα όσα είχαν συμβεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία είχε παραστεί ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως ο ρ/σ στο Κόκκινο έκανε live μετάδοση της συνεδρίασης της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο μετά από την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανακάλεσε μερικώς. Να σημειωθεί, δε, ότι τελικά αποφασίστηκε και οι 8 προσκεκλημένοι να βρεθούν ταυτόχρονα στην αίθουσα όπου θα δεχθούν τις ερωτήσεις των βουλευτών.

Τα πυρά της προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα εξαπέλυσε και η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη. «Το σκάνδαλο των υποκλοπών συγκλονίζει τη χώρα και δημιουργεί κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Εμείς ζητάμε να έρθουν όλα στο φως, θεσμικά. Αλλά τα θεσμικά όργανα πρέπει να λειτουργήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά. Η λογική, αύριο, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όσους προσέλθουν και να τους ακούσει όλους μαζί, οδηγεί στον ευτελισμό της διαδικασίας», τόνισε η ίδια.

ΠΑΣΟΚ: Να διαβιβαστεί το σύνολο του φακέλου της ΕΥΠ

Να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το σύνολο του φακέλου της ΕΥΠ και όλων των πληροφοριών που αφορούν στην παρακολούθηση του προσωπικού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, και που οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του, ζήτησαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα.

Στην επιστολή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Μιχάλη Κατρίνη, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, στην οποία έχουν κληθεί σε ακρόαση όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ζητούν η διαβίβαση του φακέλου να γίνει άμεσα και επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, έχει διατυπώσει το συγκεκριμένο αίτημα, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ζήτημα.

«Είναι επιτακτικό να τεθεί στη διάθεση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, κάθε χρήσιμη πληροφορία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», σημειώνουν οι βουλευτές στην επιστολή τους.

Σημειώνεται ότι προσκλήσεις για τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:

- Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,

- Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,

- Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,

- Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

- Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

- Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,

- Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και

- Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί, ο υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)