to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:24 | 21.09.2015

Κοινωνία

Χαλκιδική: Η Eldorado δεν αντέχει την αλήθεια και ζητάει λογοκρισία εκπομπής της ΕΡΤ (βίντεο)

Η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης και το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καταγγέλλουν "την απαράδεκτη προσπάθεια της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός να φιμώσει τις ελεύθερες δημοσιογραφικές φωνές" με αφορμή την εκπομπή “Αντιδραστήριο” και ζητούν από την ΕΡΤ3 να μην υποκύψει στις πιέσεις της εταιρείας και να μεταδώσει και το β' μέρος της εκπομπής - Δείτε το πρώτο μέρος


Πανικός φαίνεται ότι έπιασε τα επιτελεία της Eldorado Gold μετά την προβολή της εκπομπής "Αντιδραστήριο" στην ΕΡΤ3 με θέμα τις Σκουριές και το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού. Στην εκπομπή, που προβλήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η τεράστια καταστροφή που έχει προκαλέσει η εταιρεία στο βουνό. Μέσα από συνεντεύξεις κατοίκων και αλληλέγγυων δοθηκε μια εικόνα που σκόπιμα αποκρύπτουν τα περισσότερα ΜΜΕ, ενός ανυποχώρητου αγώνα για ζωή που συνεχίζεται παρά την άγρια καταστολή, την ποινικοποίηση και την εκστρατεία συκοφάντησής του.

Ενώ τα περισσότερα ΜΜΕ είναι γεμάτα με “ρεπορτάζ” που παρουσιάζουν μόνο την πλευρά της εταιρίας, ενώ ο τηλεοπτικός χρόνος που δίνεται για να παρουσιαστεί η άποψη των “συνδικαλιστών” της Eldorado είναι συνεχής και χωρίς δυνατότητα να υπάρχει απάντηση, για πρώτη φορά σε πανεθνικό δίκτυο εδώ και καιρό παρουσιάστηκε μια αντικειμενική εκπομπή, και αμέσως προκάλεσε την παρέμβαση μιας ιδιωτικής εταιρίας στη Δημόσια Τηλεόραση.

Την επόμενη μέρα η Eldorado έβγαλε δημόσια καταγγελία για την εκπομπή στην οποία απειλεί με ποινικές και αστικές ενέργειες τους υπευθύνους της εκπομπής, καθώς και τις διοικήσεις της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3. Είναι φαίνεται συνηθισμένη η εταιρεία σε στημένα ρεπορτάζ, που παρουσιάζουν μόνο τη δική της εκδοχή των πραγμάτων και αναπαράγουν αμάσητη την προπαγάνδα που διοχετεύει. Η δημοσιογραφική δεοντολογία και αντικειμενικότητα έχει χαθεί προ πολλού από site, εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια που έχουν “χρυσωθεί” με διαφημίσεις από την “Ελληνικός Χρυσός”, η οποία άλλωστε συνδέεται ακόμα και μετοχικά με κάποια από αυτά.

Εμείς έχουμε να δηλώσουμε ότι η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί, όσες απειλές αν εκτοξευτούν κατά όσων έχουν την τόλμη και την συνείδηση να την πουν και όσα χρήματα και αν δοθούν για την εξαγορά "δημοσιογραφίας".

Οι συντελεστές της εκπομπής “Αντιδραστήριο” έχουν δώσει μακρύ αγώνα στα χρόνια του “μαύρου” και έχουν κατακτήσει το προνόμιο και την ελευθερία να λένε την αλήθεια κόντρα στα συμφέροντα που προσπαθούν να την αποκρύψουν.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη προσπάθεια της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός να φιμώσει τις ελεύθερες δημοσιογραφικές φωνές.

Καλούμε την διοίκηση της ΕΡΤ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να διαφυλάξει το κύρος της και να προστατεύσει τους εργαζόμενούς της από επιχειρηματικές παρεμβάσεις. Ζητάμε εν όψει της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ να δοθεί ο απαραίτητος τηλεοπτικός χρόνος στις δημόσιες συχνότητες να παρουσιαστούν οι απόψεις του κινήματος και των αγωνιζόμενων κατοίκων.

Καλούμε όλους τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις και να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις, να δουν με τα μάτια τους την καταστροφή που συντελείται τόσο κοντά τους και να μάθουν την αλήθεια που συστηματικά τους κρύβουν τα ΜΜΕ.

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ ένα μεγάλο μέτωπο αγώνα που θα διώξει τους σύγχρονους χρυσοθήρες που για τα κέρδη τους θέλουν να καταστρέψουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Δείτε την εκπομπή "Αντιδραστήριο" για τις Σκουριές εδώ:

Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

-----------------------------------------------------------------------------

Η ανακοίνωση του Συντονιστικού Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Με αφορμή την εκπομπή “Αντιδραστήριο” που προβλήθηκε από την ΕΡΤ3, στις 16 Σεπτεμβρίου, η Ελληνικός Χρυσός θυμήθηκε – και επικαλέστηκε – τις έννοιες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Η εταιρεία που, εδώ και χρόνια, έχει επιστρατεύσει όλα τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ στην εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδισης των θέσεών της. Η εταιρεία που έχει ξοδέψει εκατομμύρια σε χορηγίες και διαφημίσεις. Η εταιρεία που δε διστάζει να διοργανώνει και να χρηματοδοτεί ταξίδια δημοσιογράφων.

Η πολυεθνική πρέπει να καταλάβει ότι η ελευθερία του λόγου δεν είναι αλά καρτ. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, επέλεξαν να παρουσιάσουν εκείνη την πλευρά του θέματος που σπάνια παρουσιάζεται στα ΜΜΕ. Κάτι τέτοιο μπορεί κάλλιστα να είναι μια απόπειρα αποκατάστασης μιας ισορροπίας (που έχει διαταραχθεί με ευθύνη της εταιρεία και διαπλεκόμενων ΜΜΕ). Σαφώς και ο καθένας μπορεί να ασκεί κριτική στο έργο ενός δημοσιογράφου, αλλά το γεγονός ότι η εταιρεία έφτασε σε σημείο να απειλεί με ποινικές διώξεις των παραγωγών σημαίνει ότι βρίσκεται σε πανικό. Η λογική “όποιος δημοσιογράφος, εκπομπή, παραγωγός δεν ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της εταιρείας διώκεται” είναι μια άκρως αποικιοκρατική λογική που αποδεικνύει ότι η εταιρεία διόλου ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διαιώνιση ενός στημένου επικοινωνιακού παιχνιδιού που προσβλέπει μόνο στην επίτευξη των στόχων της.

Η εταιρεία δεν ισχυρίστηκε ότι στην εκπομπή ειπώθηκαν ψέμματα. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι ότι δεν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία όπως θα ήθελε εκείνη. Η ουσία όμως παραμένει. Το αρσενικό παραμένει σε μεγάλες συγκεντρώσεις, η αποψίλωση συνεχίζει να αφορά μεγάλη έκταση ζωτικής σημασίας δάσους, τα μεταλλευτικά απόβλητα θα είναι εκεί και θα απειλούν τις ζωές όλων μας, το νερό που σήμερα πίνουμε αύριο δε θα υπάρχει. Η εταιρεία, όχι απλώς δεν θέλει να ακουστεί η αλήθεια, αλλά κάθε φορά που ακούγεται απειλεί με μηνύσεις. Όταν λοιπόν τα ρεπορτάζ δεν είναι αποτέλεσμα πληρωμένων ταξιδιών, χορηγιών και διαφημίσεων, όταν δε γίνονται κατ΄εντολή και παραγγελία της εταιρείας, όταν παρουσιάζουν τα δεδομένα ως είναι, η εταιρεία κινεί όλους τους μηχανισμούς της ώστε να αποδυναμώσει τη φωνή της αλήθειας, επιχειρώντας να στρέψει αλλού την προσοχή.

Η διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει να προστατέψει το δικαίωμα των εργαζομένων της να παρουσιάζουν τις αλήθειες που συστηματικά αποκρύπτονται. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών σε πολύπλευρη και αχειραγώγητη ενημέρωση.

Απαιτούμε να σταματήσουν όλες οι πιέσεις προς τους συντελεστές της εκπομπής και τη διοίκηση του καναλιού, ώστε να μην προβληθεί το δεύτερο μέρος της εκπομπής. Ζητάμε από τη διοίκηση της ΕΡΤ να διασφαλίσει το δικαίωμα της έκφρασης απόψεων που αντιτίθενται στα συμφέροντα πολυεθνικών, “επενδυτών”, μεγαλοεργολάβων και διαπλεκόμενων.

Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Coordinating Committee of Ierissos against gold mining

WEBSITE / ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ > https://soshalkidiki.wordpress.com/
FACEBOOK > https://www.facebook.com/Soshalkidiki
TWITTER > https://twitter.com/soshalkidiki
EMAIL > [email protected]

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)