to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 18.09.2022

πηγή: euro2day.gr

Οικονομία

Επιτόκια - φωτιά για αρκετό καιρό θα επιβάλει η Fed

Έως και πάνω από 4% θα φτάσουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ σύμφωνα με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν - Μάλιστα, δεν αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση πριν από το 2024, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού


Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο πάνω από το 4% και θα το διατηρήσει εκεί πέρα από το 2023 στην προσπάθειά της να εξαλείψει τον υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με την πλειοψηφία των κορυφαίων ακαδημαϊκών οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Τimes.

Η τελευταία έρευνα υποδηλώνει ότι η Federal Reserve απέχει πολύ από το τέλος της εκστρατείας της για αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια φέτος με τον πιο επιθετικό ρυθμό από το 1981.

Κινούμενο κοντά στο μηδέν μόλις τον Μάρτιο, το επιτόκιο κυμαίνεται πλέον μεταξύ 2,25% και 2,50%. Η κεντρική τράπεζα θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να προχωρήσει στην τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Αυτή η κίνηση θα ανεβάσει το επιτόκιο σε ένα νέο εύρος στόχου από 3% έως 3,25%.

Σχεδόν το 70% από τους 44 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα μεταξύ 13 και 15 Σεπτεμβρίου πιστεύουν ότι το επιτόκιο θα κορυφωθεί μεταξύ 4% και 5%, με το 20% να πιστεύει ότι θα πρέπει να περάσει αυτό το επίπεδο.

Ενώ η Fed στοχεύει συνήθως ένα επιτόκιο 2% για τον «βασικό» δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) - ο οποίος αφαιρεί ασταθή είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια - παρακολουθεί επίσης στενά τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο, με τον δομικό να αυξάνεται κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, ή 6,3% από το προηγούμενο έτος.

Πέρα από την άνοδο των επιτοκίων σε επίπεδο που περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Fed θα τα διατηρήσει εκεί για παρατεταμένη περίοδο.

Η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, η αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς και η επιδείνωση της αγοράς εργασίας είναι οι πιο πιθανοί λόγοι που η Fed θα σταματήσει την εκστρατεία σύσφιξης, αλλά δεν αναμένεται μείωση του επιτοκίου πριν το 2024, σύμφωνα με το 68% των ερωτηθέντων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)