to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:19 | 15.10.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Χέλμουτ Σμιτ

Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, σε αναγνώριση της συμβολής του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και στις ελληνογερμανικές σχέσεις.


Υπενθυμίζουμε ότι τον προηγούμενο Μάιο, ο Χ. Σμιτ είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι φέρουν μέρος της ευθύνης για την επιδείνωση της ουκρανικής κρίσης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

"Ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση όπως τον Αύγουστο του 1914, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Τον τίτλο απένειμε αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον πρύτανη Θεόδωρο Φορτσάκη, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο του Αμβούργου.

«Αποτελεί για εμάς το πρότυπο του πολιτικού άνδρα, ο οποίος υπηρέτησε για πολλά χρόνια υποδειγματικά το ιδανικό της ευρωπαϊκής ενοποίησης, συνδέοντας τον ανθρωπισμό με τον πολιτισμό» δήλωσε ο Θ. Φορτσάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας/Τηλεόρασης της Βόρειας Γερμανίας (NDR).

Από την πλευρά του, ο 95χρονος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος από την αρχή της κρίσης στήριξε επανειλημμένα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και σημείωσε ότι θεωρεί τον τίτλο που έλαβε ως σύμβολο της ελληνογερμανικής συνεργασίας.

Πρόκειται για τον 24ο τίτλο που του απονέμεται, ενώ μεταξύ των πανεπιστημίων που τον έχουν αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα είναι αυτά της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ, της Σορβόνης και το Χάρβαρντ. Ιστορικό στέλεχος του SPD, o Xέλμουτ Σμιτ διατέλεσε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 ως το 1982.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)