to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Eπίθεση στο Σουρούτς: Αμέλεια ή σχεδιασμένη ενέργεια;

Ευθύνες στην κυβέρνηση της Τουρκίας και στις μυστικές υπηρεσίες για αναποτελεσματικότητα, ίσως και για υποστήριξη της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Σουρούτς, αποδίδουν οι Kούρδοι της Τουρκίας.


Ο συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα ότι η επίθεση «δεν θα μπορούσε να είχε οργανωθεί χωρίς την υποστήριξη του τουρκικού κράτους».

«Καλά σχεδιασμένη ενέργεια»

Ο Σελαχατίν ΝτερμιτάςΟ Σελαχατίν Ντερμιτάς μιλάει σε πλήθος Κούρδων στο Σουρούτς | AP Photo/Emrah Gurel

Ο 42χρονος ηγέτης των Kούρδων της Τουρκίας κάλεσε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) «να ξεκαθαρίσει επιτέλους αν είναι υπέρ ή εναντίον του "Ισλαμικού κράτους"».

Ο Ντεμιρτάς περιέγραψε την επίθεση ως «καλά σχεδιασμένη ενέργεια», κάλεσε τους πολίτες να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας προκειμένου να αποτρέψουν νέες επιθέσεις και εκτίμησε ότι το μακελειό στο Σουρούτς «είχε στόχο να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα» (καθώς συνεχίζονται οι άκαρπες προς το παρόν συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με τις εκλογές να προβάλουν ως το επικρατέστερο ενδεχόμενο).

Την αναποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας στη μεθοριακή πόλη και την πιθανή ανάμιξη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), επεσήμαναν και πολλοί αρθρογράφοι και αναλυτές.

Η εφημερίδα «Ζαμάν» επισημαίνει ότι η ΜΙΤ είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα για πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε μεθοριακή, κουρδική πόλη της Τουρκίας και είχε συγκεκριμένες πληροφορίες για οκτώ βομβιστές αυτοκτονίας που σχετίζονται με το «Ισλαμικό κράτος».

Σύμφωνα με τις Αρχές ασφαλείας, ο καμικάζι που σκότωσε τους 32 νεαρούς Tούρκους και Kούρδους εθελοντές της Σοσιαλιστικής Νεολαίας στο Σουρούτς, είναι ο 20χρονος Tούρκος, μέλος του «Ισλαμικού κράτους», Αμπντουλραχμάν Αλαγκόζ, από το Αντιγιαμάν.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σεντάντ Λατσινέρ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, τόνισε ότι η τρομοκρατική επίθεση αποκαλύπτει τουλάχιστον την αμέλεια των Αρχών, ειδικά των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς λογοδοσία.

Τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το Σουρούτς ήταν, θεωρητικά, από τις πλέον καλά επιτηρούμενες πόλεις, με πληθώρα πρακτόρων στο έδαφος. Τώρα, τόσο οι Kούρδοι όσο και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ζητούν να δημιουργηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα.

To CHP κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στηρίζει και συνεργάζεται με το «Ισλαμικό κράτος» και ζητάει να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απέρριψε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι αντίθετη με την τρομοκρατία και πως δεν είχε ποτέ καμία σχέση με το «Ισλαμικό κράτος».

Συλλυπητήρια από Ελλάδα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την τρομοκρατική επίθεση στο Σουρούτς: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον νεαρών εθελοντών στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης Σουρούτς της Τουρκίας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματισμένων, καθώς και στην κυβέρνηση της Τουρκίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Η τρομοκρατία που στοχεύει στη διεθνή αποσταθεροποίηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, αλλά και στο πλαίσιο της Ε.Ε., δεν θα πάψει να στηρίζει τους λαούς που δοκιμάζονται από την απάνθρωπη βία του εξτρεμισμού, του θρησκευτικού σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)