to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 24.07.2019

Οικονομία

Σε εξέλιξη η επίθεση στη ΔΕΗ: Αυξήσεις στα τιμολόγια και στο βάθος... ξεπούλημα

Η επίθεση της Ν.Δ. στη ΔΕΗ σχετίζεται με την πολιτική της πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει τα δίκτυα της εταιρείας - Η κυβέρνηση με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ακυρώνει τη μείωση του ΦΠΑ


Η κινδυνολογία μελών της νέας κυβέρνηση περί κατάρρευσης της ΔΕΗ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, και μάλιστα, σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, παραβλέποντας ότι η επιχείρηση έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι μόνο ένα προϊόν, αλλά και κοινωνικό αγαθό. Ότι θα πουλήσει τα φιλέτα της ΔΕΗ δεν παρέλειψε να πει (ενώ δεν βρήκε... χρόνο για τόσα άλλα) και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ακυρώνεται η μείωση του ΦΠΑ

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεών του ο υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια στο όνομα της… διάσωσης της επιχειρήση. Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού είπε: «Βεβαίως, και δεν το κρύβω, θα υπάρχει μεταβολή προς τα πάνω στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, άρα η ΔΕΗ θα βάλει περισσότερα λεφτά στο ταμείο της αλλιώς καταστρέφεται, αλλά από την άλλη πλευρά, θα ισοσταθμιστεί με τη μείωση της προηγούμενης κυβέρνησης και άλλη μία από εμάς στο ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι ο καταναλωτής θα βλέπει ό,τι έβλεπε στον λογαριασμό του».

Κι αυτό το κάνει, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης, διότι «εάν ανεβάζαμε σκέτο το τιμολόγιο της ΔΕΗ, εκείνο που θα συνέβαινε είναι ότι θα έφευγαν οι πελάτες και θα πήγαινε σε άλλες εταιρίες. Η μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει, αλλά δεν θα υπάρξουν μειώσεις τελικά στα τιμολόγια. Άρα ο καταναλωτής ό,τι πλήρωνε, θα πληρώνει».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ακυρώνει τη μείωση του ΦΠΑ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σχετικά:

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες μέρες για να ξεκινήσει τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά η Ν.Δ.

Ο Υπουργός Ενέργειας, κ. Χατζηδάκης, περιφέρεται στα κανάλια προετοιμάζοντας το έδαφος για το ξεπούλημα των φιλέτων της ΔΕΗ και παραδέχεται επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών.

Οι αυξήσεις αυτές θα ακυρώσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6% που ψήφισε με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία μειώνει αισθητά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και αποτελεί ανάσα για τα νοικοκυριά.

Επίθεση στη ΔΕΗ και στο βάθος... ξεπούλημα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναφέρθηκε εκτενώς στη ΔΕΗ και τόνισε: «Εφαρμόζετε μια παραδοσιακή συνταγή. Η παραδοσιακή συνταγή είναι η δημιουργία κλίματος απαξίωσης και μετά το ξεπούλημα. Ο αρμόδιος υπουργός το ξέρει πάρα πολύ καλά αυτό διότι διαχειρίστηκε την Ολυμπιακή. Ξεχνάτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης τα πεπραγμένα σας το 2010 -2014; Όταν εκτοξευτήκαν  οι τιμές του ρεύματος κατά 60%, αλλά και ο δανεισμός της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ. Με συνέπεια των αυξήσεων, σε μια περίοδο μεγάλης υποχώρησης των εισοδημάτων και βαθιάς κρίσης της οικονομίας, να μην υπάρχει δυνατότητα σε ένα σημαντικό μερίδιο πελατών της ΔΕΗ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Η πρόθεση σας όμως από τότε ήταν σαφής. Και μιλώ για τα χρόνια διακυβέρνησης Σαμαρά. Ήταν η απαξίωση και η πώληση εν τέλει της «μικρής ΔΕΗ». Ήταν η πώληση του 17% της εταιρείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, των δικτύων. Και τα τρία αυτά εμείς, με σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τους πιστωτές, τα αποτρέψαμε.

Επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔΕΗ ακυρώθηκε, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Και σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι που ευθύνονται για τις σημερινές δυσκολίες της εταιρείας, εμφανίζονται ως κατήγοροι και ως σωτήρες ταυτόχρονα. Αξιοποιώντας ασφαλώς τις επιπτώσεις υπαρκτών, δεν το αρνούμαι, αλλά  συγκυριακών παραγόντων στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως η χαμηλή παραγωγή και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αυτό όμως ήταν το σχέδιό σας από το 2012 - 2014. Και τώρα με πρόσχημα ότι δήθεν η ΔΕΗ έχει πέσει έξω έρχεστε να προχωρήσετε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση. Εμείς σας το λέμε καθαρά. Διότι η ενέργεια είναι βασικό αγαθό, δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Και αυτό που σας λέμε καθαρά είναι να μην διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος για τους απλούς ανθρώπους, για τη μεσαία τάξη, για τα λαϊκά στρώματα. Να μη διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη και να μην υλοποιήσετε αυτό το σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σ. Φάμελλος: Ξεπούλημα ασημικών η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

«Πρόθεση να κερδίζει εκ του ασφαλούς κάποιος ιδιώτης»

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αναφέρει σε μήνυμα του:

Ο ΑΔΜΗΕ (δίκτυο υψηλής τάσης) είναι ενα φυσικό μονοπώλιο, δεν υπάρχει ανταγωνισμός.Είναι κερδοφόρος και το 51% το κατέχει το δημόσιο. Ποιος είναι ο λόγος να πουληθεί σε ιδιώτες πέρα απο την καθαρά νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και την πρόθεση να κερδίζει εκ του ασφαλούς κάποιος ιδιώτης;

«Εκ του πονηρού οι κατηγορίες»

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ ο βουλευτής Α' Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ ALPHA 989 και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου τόνισε:

«Εκ του πονηρού οι κατηγορίες. Είναι προφανής η διάθεση της ΝΔ να απαξιώσει την επιχείρηση. Πολιτικός στόχος της είναι να ξεπουλήσει τα φιλέτα της ΔΕΗ, να τα ιδιωτικοποιήσει προφανώς δίνοντας σε επιχειρηματίες το πιο κερδοφόρο κομμάτι της τον ΔΕΔΗΕ δηλαδή τα δίκτυά της πράγμα που νομίζω αποκαλύπτει και τους λόγους που η ΝΔ κάνει αυτήν τη συστηματικότατη επίθεση με στόχο την απαξίωση της εταιρείας.

Κανείς δε λέει ότι η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι ανέφελη. Ωστόσο η ΝΔ προσπαθεί να αποδείξει την κακή οικονομική κατάσταση κάνοντας λόγο για την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ που σύμφωνα με το επιχείρημα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε. Όμως αυτή πλέον δεν έχει τον ΑΔΜΗΕ που διαχωρίστηκε από την επιχείρηση και μέσα από τις παρεμβάσεις της δικής μας κυβέρνησης κατάφερε να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Άρα δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς την κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας στην οποία ανήκε ο ΑΔΜΗΕ το 2014-2015 με την κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας στην οποία πλέον δεν ανήκει ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ΔΕΗ και που παραμένει σε δημόσιο έλεγχο.

Νομίζω ότι όλη η επίθεση που κάνει η ΝΔ στη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή σχετίζεται με την πολιτική της πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία, τα δίκτυα της εταιρείας που είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι, να ξεπουλήσει δηλαδή τα φιλέτα της εταιρείας προφανώς για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλα αυτά θα τα αναδείξουμε με την μέγιστη δυνατή ένταση και φυσικά αναμένουμε από τον κ. Χατζηδάκη να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις που αποφεύγει να δώσει. Και να κάνει σαφή τον τρόπο που σκέπτεται να επιλύσει τα διάφορα πραγματικά προβλήματα της ΔΕΗ που όμως κατά τη γνώμη μας μπορούν να επιλυθούν χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης.»

Τα ψευδή επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία

Στην ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο βουλευτής και τομεάρχης Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της ΔΕΗ, αποδομώντας τα ψευδή επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, στην κατεύθυνση απαξίωσης της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Ελλάδας.

Περί δήθεν κατάργησης των ΝΟΜΕ από τη Νέα Δημοκρατία

Υπενθύμισε πως παρότι η Νέα Δημοκρατία υποκρίνεται ότι το έχει ξεχάσει, η διάθεση ποσοτήτων ΝΟΜΕ συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ», και συγκεκριμένα, στην 4η αξιολόγηση του 2ου Μνημονίου, αλλά και σε εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), το 2013. Τόνισε επιπλέον, ότι τα ΝΟΜΕ αποτελούσαν υποχρεωτικό μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι δεν είχαν απελευθερώσει την αγορά. Ο βουλευτής, Σωκράτης Φάμελλος, έθεσε το εξής ερώτημα: «Πώς άραγε γίνεται να παρουσιάζετε ότι καταργείτε ένα μέτρο που λήγει υποχρεωτικά στο τέλος του έτους;».

Περί δήθεν μείωσης της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ κατά 80% επί ΣΥΡΙΖΑ

Αναρωτήθηκε, στη συνέχεια: «Με ποιο σκοπό άραγε, επιλέγετε τώρα να κορυφώσετε το κρεσέντο καταστροφολογίας για τη ΔΕΗ; Με ποιον τρόπο; Συγκρίνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, με αυτή που είχε όταν ήταν ενιαία με τον ΑΔΜΗΕ; Αν αθροίσουμε σήμερα τις χρηματιστηριακές αξίες καταλήγουμε σε αξίες 1,3 δισ. το 2015, σε σχέση με 1,1 δισ. ευρώ σήμερα. Αυτό δίνει 15 και όχι 80%».

Περί δήθεν δραματικής αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ

Παρουσίασε τα πραγματικά στοιχεία, σε σχέση με τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για αύξηση από 1,23 δισ. ευρώ το 2015, σε 1,6 δισ. ευρώ σήμερα, με αφετηρία συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών το γνωστό χαράτσι, το ΕΕΤΗΔΕ και την αύξηση τιμών το 2010-2014, κατά 60%, με την παράλληλη συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Περί δήθεν 900 εκατ. ευρώ ζημιές της ΔΕΗ για το 2018

Επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζοντας τις  ζημίες της ΔΕΗ το 2018, αποκρύπτει:

Ζημίες ύψους 400 εκατ. ευρώ, το 2008, με αύξηση τιμής 12% ρεύματος και ζημίες 225 εκατ. ευρώ το 2013.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι στις ζημίες για το έτος 2018 περιέχονται λογιστικά:

-245 εκατ. ευρώ από την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων

-165 εκατ. ευρώ της πρόβλεψης εθελούσιας συνταξιοδότησης

-109 εκατ. ευρώ από διεκδικήσεις τόκων και δικαστικές εκκρεμότητες

Ο βουλευτής, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για συστηματική απαξίωση της ΔΕΗ, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση αποφάσιζε την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, όταν διαπραγματευόταν την αποεπένδυση της ΔΕΗ, όταν η ΔΕΗ διαπραγματευόταν τον τραπεζικό της δανεισμό, καθώς και όταν η μετοχή δεχόταν κερδοσκοπικές πιέσεις. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Λειτουργούσατε ως τρόικα του εσωτερικού, σε συνεννόηση με το εξωτερικό, και αυτό συνεχίζετε να κάνετε. Ποια συμφέροντα προτάσσετε με την εμμονή σας στην πώληση των ασημικών της ΔΕΗ;». 

Παραδέχτηκε βεβαίως, ότι υπάρχουν σημαντικά, διαχρονικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ, λόγω δομικών καθυστερήσεων στο πλαίσιο της  απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε όμως ότι: «Εμείς πετύχαμε εν μέσω σημαντικών δυσκολιών και κρίσης, η ΔΕΗ να διατηρήσει το παραγωγικό της δυναμικό, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να μειωθεί κατά 12 % την περίοδο 2015-2019,  να μειώσουμε την ενεργειακή φτώχεια και η ΔΕΗ να συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή. Καταφέραμε ακόμη, να μειώσουμε το δανεισμό της ΔΕΗ κατά τουλάχιστον 20% (1 δισ. ευρώ), καθώς και πετύχαμε την ομαλή αναχρηματοδότηση των δανείων της».

Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση του Πρωθυπουργού για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ως λύση σωτηρίας (sic) για τη ΔΕΗ. Είπε, χαρακτηριστικά: «Ακούσαμε με ανησυχία την τοποθέτηση του κυρίου Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση των δικτύων των ΔΕΔΔΗΕ, του μοναδικού κερδοφόρου πόρου της εταιρείας, μαζί με τα υδροηλεκτρικά, που είχατε επίσης βάλει στο μάτι. Σας ρωτώ,  πόσους πόρους μπορεί αποδοτικά να αντλήσει κάποιος από την μόνη περιουσία της ΔΕΗ που αποδίδει κάθε χρόνο 350 εκατ. ευρώ καθαρό EBITDA; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη ΔΕΗ και το δανεισμό της, χωρίς αξίες και περιουσία; Πόσο κοντόφθαλμη και  αναχρονιστική μπορεί να γίνει η πολιτική σας μόνο και μόνο για να πουλήσετε,  χωρίς νέες επενδύσεις,  τα φιλέτα;».

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ: Η επιχείρηση να είναι υπό δημόσιο έλεγχο

Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι το σχέδιο που εξήγγειλε ο υπουργός «οδηγεί στο ξεπούλημα των ασημικών της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας» και δηλώνει αντίθετη με τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την πρόταση για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

«Θεωρούμε ότι τα δίκτυα Διανομής και Μεταφοράς, που αποτελούν μονοπωλιακή δραστηριότητα και έχουν διασφαλισμένη κερδοφορία πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης έχει δηώσει ότι το θέμα της ΔΕΗ είναι πολυδιάστατο, καθώς απαιτούνται μία σειρά ρυθμίσεων και συνεργασία και με την ΕΕ και με τους θεσμούς. «Μας ενδιαφέρει η επιχείρηση να είναι υπό δημόσιο έλεγχο ώστε όπως ξεκίνησε από το 1950 να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πολίτες σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι δεν θα έχουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι.

tags: ΔΕΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)