to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 21.06.2016

Διεθνή

Επίθεση Ομπάμα στους «δειλούς» γερουσιαστές που δεν ψήφισαν νόμους κατά της οπλοκατοχής

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε σήμερα τους Αμερικανούς γερουσιαστές ότι θυσιάζουν την εθνική ασφάλεια στο βωμό των πολιτικών φιλοδοξιών τους, μία ημέρα αφότου η Γερουσία απέρριψε τέσσερις προτάσεις για την επιβολή πιο αυστηρών ελέγχων στην αγορά όπλων, οι οποίες υποβλήθηκαν με αφορμή το πρόσφατο μακελειό στο Ορλάντο.


"Αυτό που παρακολουθήσαμε χθες το βράδυ στην αίθουσα της Γερουσίας των ΗΠΑ ήταν μια επαίσχυντη επίδειξη δειλίας" είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ μιλώντας στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC. "Δεν ξέρω ποια άλλη λέξη να χρησιμοποιήσω", πρόσθεσε.

Οι προτάσεις τις οποίες προωθούσε το Δημοκρατικό Κόμμα στόχευαν, αφενός να απαγορευτεί η πώληση όπλων σε ανθρώπους τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στις λίστες των υπόπτων για τρομοκρατία και αφετέρου να καταστεί υποχρεωτικός ο έλεγχος, ιδίως στα εξειδικευμένα καταστήματα, του ποινικού μητρώου και του ψυχιατρικού παρελθόντος των αγοραστών πριν από κάθε συναλλαγή.

"Επρόκειτο για λογικές νομοθετικές προτάσεις", επέμεινε ο Έρνεστ.

"Οι δειλοί είναι εκείνοι που φωνάζουν με την ελπίδα ότι δεν θα τους ζητήσουν πραγματικά να δράσουν, να κάνουν κάτι συγκεκριμένο. Και είναι ακριβώς αυτό που έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι", συνέχισε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. "Δεν θέλουν να κάνουν τίποτα γιατί φοβούνται την NRA (σ.σ. την Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής, το πανίσχυρο λόμπι των υποστηρικτών της οπλοκατοχής). Είναι ντροπή", είπε.

Ο Έρνεστ εξήγησε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανησυχούν ότι εντός των ΗΠΑ υπάρχουν άνθρωποι που ενδέχεται να έχουν δεσμούς με τρομοκράτες ή που μπορεί να πέσουν θύματα των προσπαθειών στρατολόγησης εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους. "Και τώρα δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να εμποδίζει αυτούς τους ανθρώπους να μπουν σε ένα οπλοπωλείο και να αγοράσουν ένα όπλο", τόνισε.

Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν αυταπάτες όσον αφορά τις πιθανότητές τους να προωθήσουν μια μεταρρύθμιση πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Σε αυτό το στάδιο, ο πραγματικός στόχος τους είναι να θέσουν τη συζήτηση γύρω από την οπλοκατοχή στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συγγενείς των θυμάτων του Ορλάντο, την περασμένη Πέμπτη, υποστήριξε ότι η συζήτηση για την οπλοκατοχή θα πρέπει "να αλλάξει" στις ΗΠΑ. "Αυτοί που υπερασπίζονται την εύκολη πρόσβαση στα επιθετικά τουφέκια θα έπρεπε να συναντήσουν αυτές τις οικογένειες", είπε, καλώντας τους γερουσιαστές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)