to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:34 | 27.10.2021

Κοινωνία

Επίθεση με βιτριόλι: Ομόφωνα ένοχη η 37χρονη αποφάσισε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα της υπεράσπισης για αναγνώριση ελαφρυντικών στην Έφη Κακαράντζουλα - Απορρίφθηκε το αίτημα για αναγνώριση του ελαφρυντικού του «πρότερου σύννομου βίου», αλλά και της μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη - Απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης


Την ενοχή της 37χρονης Έφης Κακαράντζουλα κατά το κατηγορητήριο, δηλαδή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην πολύκροτη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου. Στη συνέχεια ανακοίνωσε την απόφαση επί της ποινής η οποία έφτασε στο ανώτατο όριο, δηλαδή τα 15 χρόνια κάθειρξης.

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου ζήτησε για την 37χρονη κατηγορούμενη ο συνήγορός της  

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου ζήτησε νωρίτερα για την 37χρονη κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, ο συνήγορός της Σάκης Κεχαγιόγλου.

Ο συνήγορος υποστήριξε στο δικαστήριο πως μόνο αυτό το ελαφρυντικό διεκδικεί για την εντολέα του καθώς η οικονομική της κατάσταση δεν της επιτρέπει «να δείξει εμπράκτως την ειλικρινή της μεταμέλεια»: «Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν οικονομικά την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη. Και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό, κύριοι ένορκοι, αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» είπε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Ο συνήγορος ανέπτυξε το σκεπτικό του για τη μετατροπή της κατηγορίας και επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην εντολέα του.

Έκανε αναφορά στην επίθεση με καυστικό υγρό σε βάρος μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη, όπου το αδίκημα που αποδόθηκε στο δράστη ήταν της βαριάς σκοπούμενης βλάβης λέγοντας πως στην περίπτωση της Έφης «ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει».

Κατά τον συνήγορο, η 37χρονη έπεσε θύμα της εμμονής της «γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο... Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της καστέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στον εαυτό της της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια», είπε ο συνήγορος και κατέληξε: «Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται».

Ο εισαγγελέας Χαρ. Μαστοραντωνάκης, στη δική του εισήγηση, ζητούσε από το δικαστήριο να την κρίνει ένοχη την κατηγορούμενη για το αδίκημα που της έχει ήδη αποδοθεί.

«Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, εφορμούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό, περιελούσε την παθούσα με την ποσότητα του φονικού χημικού στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας», είπε κατά την εισήγησή του, εξηγώντας ότι «η Ιωάννα απέφυγε τον κίνδυνο από λόγους ανεξάρτητους τις ενέργειες της κατηγορούμενης. Πλην όμως οι βλάβες που προκλήθηκαν είναι μόνιμες», έχει πει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας «το ένα λεπτό που άλλαξε όλη της τη ζωή», όπως ο ίδιος είπε.

Συνήγορος υπεράσπισης: Μην επηρεαστείτε από τον Τύπο

«Αν και πολλές φορές ζήτησε συγγνώμη για την πράξη της, η εντολέας μου ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζεται "αμετανόητη". Μην επηρεαστείτε από τον Τύπο», ανέφερε νωρίτερα ο συνήγορος της κατηγορούμενης για την επίθεση με το βιτριόλι, Σάκης Κεχαγιόγλου, στην αγόρευσή του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ).

Ο συνήγορος, λίγο μετά την έναρξη της αγόρευσής του, είπε στο δικαστήριο πως η εντολέας του δεν θα ζητήσει το ελαφρυντικό που αφορά την ειλικρινή μεταμέλεια, καθώς ο νόμος απαιτεί για την αναγνώρισή του να έχει προσπαθήσει ο κατηγορούμενος να άρει τις συνέπειες της πράξης του. Εν προκειμένω, όπως σημείωσε ο συνήγορος, η Έφη δεν θα μπορούσε να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση ασχέτως της θέλησής της. «Τι θα μπορούσε να κάνει; Να βοηθήσει οικονομικά για την αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας; Προέρχεται, όμως, από φτωχή οικογένεια, που δεν διαθέτει χρήματα. Η ίδια ζούσε μόνο με τον μισθό της», υποστήριξε ο κ. Κεχαγιόγλου, ο οποίος σε αυτήν τη φάση της τοποθέτησής του δεν διευκρίνισε ποια ελαφρυντικά προτίθεται να ζητήσει.

Με την έναρξη της αγόρευσής του, ο κ. Κεχαγιόγλου ανέφερε πως «υπερασπιζόμαστε ανθρώπους και όχι αδικήματα», φράση που προκάλεσε την αντίδραση της Ιωάννας. Ο συνήγορος ζήτησε να τον σεβαστούν όλοι, σημειώνοντας: «Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν ανέχομαι μπούλινγκ από κανέναν. Σέβομαι το θύμα, να σεβαστούν όλοι εδώ μέσα τον ρόλο μου ως δικηγόρου υπεράσπισης».

Στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό

Ακόμη μία αρνητική απάντηση έλαβε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η Έφη, στο αίτημα της να της δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή της, ώστε να μην οδηγηθεί στην φυλακή.

Το δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της σε δεύτερο βαθμό.

Την απόρριψη του αιτήματος της καταδικασμένης για αναστολή ζήτησε νωρίτερα και ο εισαγγελέας: «Είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια. Αν αφεθεί ελεύθερη, είναι ικανή να διαπράξει και άλλα συναφή αδικήματα" είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης. Ο εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ άλλων στη σχετική τοποθέτησή του: «Λαμβάνοντας υπόψη της φύσεως και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της δράσης της κατηγορούμενης, και συγκεκριμένα την κατόπτευση των χώρων, την παραλλαγή της εμφάνισής της και την πλήρη αδιαφορία για τη ζωή τη παθούσας, κυρίως λαμβανομένου ότι δεν πιστεύει ακόμα και σήμερα τις διαβεβαιώσεις της παθούσας ότι δεν είχε σχέση με το Νώντα, φρονώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα. Η έφεση δεν θα πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη».

Με την φράση του προέδρου "λύεται η συνεδρίαση" που έριξε την αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση, ακούστηκαν από πρόσωπα από το περιβάλλον της Ιωάννας, λέξεις οργής προς την κατηγορούμενη: "Τέρας! Τέρας!' της φώναξαν, ενώ η 37χρονη μεταφερόταν από τους αστυνομικούς ξανά στο κρατητήριο. Κατά την αποχώρηση της Ιωάννας και των κοντινών της ανθρώπων, φίλες της την συνόδευσαν μέχρι τους δημοσιογράφους που την περίμεναν έξω, φορώντας μάσκες αντίστοιχες με αυτήν που φορά και η ίδια.

Ικανοποιημένη η Ιωάννα

Το μήνυμα πως ελπίζει οι γυναίκες και όλα τα θύματα βίας και οι κακοποιημένες γυναίκες να βρουν στο πρόσωπό της την ελπίδα, ώστε να μην φοβούνται και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να μάχονται για τα δικαιώματά τους, έστειλε η Ιωάννα Παλιοσπύρου σε δήλωσή της μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την καταδίκη της Έφης Κακαραντζούλα για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της.

Υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητά της πως θα είναι «δίπλα σε όποιον με χρειαστεί για να τον βοηθήσω σε ό,τι χρειαστεί».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Δικαστηρίου, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη και ευχαρίστησε την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως τώρα θα επικεντρωθεί μόνο στην αποκατάσταση της υγείας της και να συνεχίσει τον αγώνα της.

Τέλος, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που είναι μαζί της τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τους δύο δικηγόρους της, την Ελληνική Αστυνομία, τους γιατρούς της, την οικογένειά της και τους φίλους της.

Την ώρα της δήλωσής της, σε ένδειξη συμπαράστασης γυναίκες που τη συνόδευσαν έξω από το δικαστήριο φορούσαν λευκές μάσκες στο πρόσωπο.

«Είναι μία επιτυχία της δικαιοσύνης η απόφαση. Νομίζω ότι δεν θα αλλάξει ούτε στο εφετείο παρότι η κατηγορούμενη προσπάθησε να βγάλει όλο τον κόσμο ψεύτες», δήλωσε ο δικηγόρος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας, αναφορικά με τις καταθέσεις των γιατρών, των πραγματογνωμόνων και των υπολοίπων μαρτύρων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)