to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 24.07.2023

Διεθνή

Επίθεση με drone στη Μόσχα - Νέες συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας απέτρεψε ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας - Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δέχονται σφοδρούς βομβαρδισμούς καθώς συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε χθες Κυριακή το γενικό επιτελείο στο Κίεβο -Ρωσική επίθεση σε λιμενική υποδομή στην Οδησσό καταστρέφει υπόστεγο αποθήκευσης σιτηρών


Το επιτελείο έκανε λόγο για αλλεπάλληλες και συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις μεταξύ της Ντανιέτσκ (ανατολικά) και της Κούπιανσκ (Χαρκίβ, βορειοανατολικά). Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε, δόθηκαν 27 μάχες σε τομείς αυτών των μετώπων, μήκους περίπου 230 χιλιομέτρων, μέσα σε 24 ώρες.

Πάντα κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο, διεξάγονται εντατικοί βομβαρδισμοί από το ρωσικό πυροβολικό και τη ρωσική αεροπορία: πάνω από εξήντα χωριά υπέστησαν πλήγματα από οβίδες ή ρουκέτες του πυροβολικού της Ρωσίας.

Οι πληροφορίες για τις εξελίξεις στα μέτωπα γενικά είναι από δύσκολο ως αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος διαρκεί πλέον σχεδόν 17 μήνες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοινώνει πως αποκρούστηκε ουκρανική επίθεση με UAVs στη Μόσχα

Ukrainian' Drone Found Outside Moscow - The Moscow Times

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας απέτρεψε ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως δύο UAVs αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σαμπιάνιν ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι περί τις 04:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], UAVs έπληξαν δύο κτίρια γραφείων, διαβεβαιώνοντας πως «δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί».

Εργάζονται επί τόπου «όλες οι υπηρεσίες», πρόσθεσε ο αιρετός.

Κατά το υπουργείο Άμυνας, η ουκρανική επίθεση «διακόπηκε» από την αντιαεροπορική άμυνα.

Από την πλευρά τους, οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας ανέφεραν πως μη επανδρωμένο αεροσκάφος –ή συντρίμμια του– διαπιστώθηκε πως έπεσε σε πολυώροφο κτίριο γραφείων στην οδό Λιχατσόφ, στο κέντρο της Μόσχας, ενώ «συντρίμμια» δεύτερου βρέθηκαν στην περιοχή του κέντρου.

Ρωσική επίθεση σε λιμενική υποδομή στην Οδησσό καταστρέφει υπόστεγο αποθήκευσης σιτηρών

Νέα επιδομή της Ρωσίας με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, είχε αποτέλεσμα να καταστραφεί υπόστεγο όπου αποθηκεύονταν σιτηρά και να τραυματιστούν τέσσερις λιμενεργάτες, ανέφερε η διοίκηση του νότιου τομέα του ουκρανικού στρατού μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Τη νύχτα, επίθεση γύρω στις 04:00 [σ.σ. που διεξήχθη] με drones ‘Shahed-136’ είχε στόχο λιμενική υποδομή», σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. «Υπόστεγο αποθήκευσης σιτηρών καταστράφηκε και δεξαμενές αποθήκευσης άλλων φορτίων υπέστησαν ζημιές», προστίθεται στο κείμενο.

Βάσει των αρχικών πληροφοριών, τρία UAVs καταστράφηκαν, κατά την ίδια πηγή.

Η Ρωσία θα αντικαταστήσει τα σιτηρά της Ουκρανίας με προορισμό την Αφρική

 Russian Defence Ministry preparing response to bridge attack |  Reuters

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπόσχεται σήμερα πως η Μόσχα θα αντικαταστήσει τα ουκρανικά σιτηρά με προορισμό κράτη της Αφρικής, μετά την απόφαση του Κρεμλίνου πριν από μια εβδομάδα να τερματίσει την κρίσιμη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας και ενώ πλησιάζει η σύνοδος Ρωσίας-Αφρικής, που ξεκινά την Πέμπτη.

«Η χώρα μας είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα ουκρανικά σιτηρά, τόσο σε εμπορική βάση όσο και δωρεάν, καθώς αναμένουμε νέα σοδειά-ρεκόρ φέτος», τόνισε ο κ. Πούτιν σε άρθρο σε αφρικανικά μέσα ενημέρωσης που αναρτήθηκε επίσης στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, υπό τον τίτλο «Ρωσία και Αφρική: Ενώνουμε τις προσπάθειες για την ειρήνη, την πρόοδο και μέλλον με ευημερία».

«Παρ’ όλες τις κυρώσεις, η Ρωσία θα συνεχίσει τις ενεργητικές προσπάθειές της για να εγγυηθεί τη διανομή σιτηρών, διατροφικών προϊόντων, λιπασμάτων και άλλων αγαθών στην Αφρική (...) το δίκτυο των ρώσων πρεσβευτών και των [ρωσικών] εμπορικών αποστολών στην Αφρική θα μεγεθυνθεί», πρόσθεσε ο κ. Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει την Πέμπτη τη σύνοδο Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη.

Η συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη κι ανανεώθηκε δύο φορές, επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας, παρά τον πόλεμο· όμως η Ρωσία άφησε να λήξει η ισχύς της την περασμένη Δευτέρα.

Σε έναν χρόνο, εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, κυρίως καλαμποκιού και σιταριού, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και απέτρεψε τον κίνδυνο ελλείψεων.

Αρνούμενη να την παρατείνει, η Μόσχα υποστήριξε πως το Κίεβο έκανε ανεπαρκείς παραδόσεις σε φτωχές χώρες και επίσης πως η Δύση εμπόδιζε τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Την περασμένη Τρίτη η Αφρικανική Ένωση εξέφρασε τη «λύπη» της για τη ρωσική απόφαση να τερματιστεί η συμφωνία.

«Απευθύνω έκκληση στα συμβαλλόμενα μέρη να επιλύσουν τα προβλήματα ώστε να επιτραπεί η συνέχιση της ασφαλούς διέλευσης σιτηρών και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία προς τις περιοχές που τα χρειάζονται, ιδίως την Αφρική», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μουσά Φακί Μααμάτ, μέσω Twitter.

Την Παρασκευή, η Μόσχα ανέφερε πως κατανοεί τις «ανησυχίες» των αφρικανικών χωρών, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να παραδίδει αγαθά σε χώρες που τα έχουν ανάγκη.

Το 2022, η Ρωσία εξήγαγε 11,5 εκατ. τόνους σιτηρών στην Αφρική και το πρώτο εξάμηνο φέτος σχεδόν 10 τόνους.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κρεμλίνο διεμήνυσε πως θα θεωρεί πλοία τα οποία κινούνται προς ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα δυνητικούς στρατιωτικούς στόχους. Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες μοιάζει να βάζει συστηματικά στο στόχαστρο λιμενικές υποδομές, ειδικά στην περιφέρεια της Οδησσού.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB λέει ότι εντοπίστηκαν ίχνη εκρηκτικών σε ξένο πλοίο μεταφοράς σιτηρών

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι βρήκε ίχνη εκρηκτικών σε πλοίο που έπλεε από την Τουρκία προς το λιμάνι Ροστόφ επί του Ντον στη Ρωσία για να παραλάβει σιτηρά.

Η FSB ανέφερε ότι το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στο ουκρανικό λιμάνι Κίλιγια τον Μάιο και ότι ίσως είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά εκρηκτικών στην Ουκρανία. Σημείωσε επίσης ότι το πλοίο είχε αλλάξει το όνομά του ενώ βρισκόταν στο τουρκικό λιμάνι Τούζλα νωρίτερα αυτό τον μήνα και αντικατέστησε το πλήρωμά του, που αποτελείτο από 12 Ουκρανούς.

«Αυτές οι περιστάσεις μπορεί να υποδεικνύουν την πιθανότητα χρήσης ξένου μη στρατιωτικού πλοίου για την παράδοση εκρηκτικών στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε η FSB.

Στο πλοίο, το οποίο δεν κατονομάστηκε, έγινε επιθεώρηση στο Στενό του Κερτς και του απαγορεύθηκε να συνεχίσει το ταξίδι του, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε από τα ρωσικά ύδατα, σύμφωνα με την FSB.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τις λεπτομέρειες της ανακοίνωσης της FSB. Πριν από μία εβδομάδα, η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα.

 ΟΗΕ, Τουρκία και Ουκρανία εντείνουν τις πιέσεις – Σχέδιο αναχώρησης  για 16 πλοία παρά το ρωσικό μπλόκο - ertnews.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)