to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 25.02.2020

Διεθνή

Γερμανία: Ασαφές το κίνητρο της φονικής επίθεσης στην καρναβαλική παρέλαση της βόρειας Έσσης

Δέκα οκτώ παιδιά είναι μεταξύ των 60 ανθρώπων που τραυματίστηκαν όταν ένας άνδρας έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω σε παρέλαση καρναβαλιστών στην πόλη Φολκμάρζεν της Γερμανίας - Η αστυνομία αναζητά ακόμα τα κίνητρα του 29χρονου δράστη


Το κίνητρο του οδηγού που έπεσε πάνω στην καρναβαλική παρέλαση στη βόρεια Έσση με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων εξακολουθεί να παραμένει ασαφές μια μέρα μετά.

«Διεξάγουμε έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Φρανκφούρτης. Ο 29χρονος Γερμανός οδηγός, ο οποίος κατευθύνθηκε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε την καρναβαλική παρέλαση στην πόλη Φόλκσμαρζεν δεν είναι σε θέση να δώσει κατάθεση. «Εστιάζουμε στο περιβάλλον του», είπε ο εκπρόσωπος. Συνεπώς, θα εξεταστούν οι επαφές και η προηγούμενη ζωή του 29χρονου. Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο, «προς το παρόν οι έρευνες δεν θα συνεχιστούν από την εισαγγελία της Καρλσρούης η οποία ασχολείται με τρομοκρατικές επιθέσεις».

Τα πρώτα αλκοτέστ ήταν αρνητικά, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Φρανκφούρτης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για ναρκωτικές ουσίες δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σήμερα αναμένεται η απόφαση της εισαγγελίας για την προφυλάκιση του 29χρονου, η οποία «είναι πιθανή».

Συνολικά 35 άνθρωποι παρέμεναν για νοσοκομειακή νοσηλεία σήμερα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Κάσελ. Οι υπόλοιποι τραυματίες δεν χρειάστηκε καν να πάνε στο νοσοκομείο ή πήραν γρήγορα εξιτήριο από αυτό μόλις έλαβαν τις πρώτες βοήθειες.

Αρχικά είχε αναφερθεί ότι τραυματίστηκαν περίπου 30 άνθρωποι - ο αριθμός όμως αναθεωρήθηκε σημαντικά προς τα πάνω σήμερα. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της αστυνομίας, ο αριθμός των τραυματισθέντων αυξήθηκε σε σχεδόν 60, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τουλάχιστον 18 παιδιά ηλικίας έως 14 ετών. Οι αρχές κάλεσαν όλους τους τραυματίες να προσέλθουν στην αστυνομία και να καταθέσουν ό,τι γνωρίζουν, ακόμα και εκείνοι οι οποίοι δεν χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη. Η αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμη πληροφορίες σχετικά με τη βαρύτητα των τραυματισμών - αλλά είναι βέβαιο ότι υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Μετά το περιστατικό, συνελήφθη ένας ακόμα άντρας ο οποίος φωτογράφιζε το γεγονός. Εξακολουθεί πάντως να ερευνάται εάν υπάρχει κάποια διασύνδεση με τον οδηγό.

Το χθεσινό περιστατικό σόκαρε την κοινή γνώμη της Γερμανίας η οποία ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από την τρομοκρατική, ρατσιστική επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας στην πόλη Χανάου, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι.

«Τι συμβαίνει στη χώρα μας;», διερωτάται στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Bild.

Τόσο η εφημερίδα αυτή, όσο και άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 29χρονος Γερμανός, που έχει συλληφθεί με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, δεν ήταν σε κατάσταση να ανακριθεί χθες Δευτέρα καθώς είχε υποστεί τραύματα το κεφάλι.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau δήλωσαν ότι αποκόμισαν την εντύπωση πως ο δράστης είχε βάλει στο στόχαστρό του κυρίως τα παιδιά, όταν έπεσε με ταχύτητα πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος. Ο δράστης δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως εξτρεμιστής, όμως στο παρελθόν είχαν γίνει εναντίον του καταγγελίες για εξύβριση και διατάραξη οικογενειακής ειρήνης, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο Reuters ότι η αστυνομία ερεύνησε δύο σπίτια στην πόλη, περιλαμβανομένου ενός διαμερίσματος κοντά στο σημείο της επίθεσης, το οποίο, σύμφωνα με αστυνομικό, είναι το σπίτι συγγενή του δράστη. Ο δρόμος όπου σημειώθηκε η επίθεση εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένος σήμερα και αρκετά καταστήματα της περιοχής παραμένουν κλειστά. Εκπρόσωποι της αστυνομίας και της εισαγγελίας αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας δεύτερος άνδρας συνελήφθη σε σχέση με το συμβάν.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πράξη του είχε πολιτικά κίνητρα», επεσήμανε η Bild επικαλούμενη έναν από τους ερευνητές. «Όμως εκτιμάμε ότι ο άνδρας έδρασε από πρόθεση και ότι ψυχολογικά προβλήματα (από τα οποία πάσχει) ίσως έπαιξαν ρόλο», πρόσθεσε. Αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένου του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ZDF, μετέδωσαν ότι ο δράστης ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και πιθανόν ναρκωτικών, κάτι που όμως προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιώσει οι ερευνητές.

Ο γερμανικός κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός Deutschlandfunk μετέδωσε ότι ένας άνδρας που βιντεοσκόπησε το περιστατικό συνελήφθη, όμως δεν είναι ξεκάθαρη η εμπλοκή του στο συμβάν.

Κανονικά οι καρναβαλικές παρελάσεις

Τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν την ώρα που η κοινή γνώμη της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι υπό το σοκ –κυρίως στην Έσση-- της διπλής ρατσιστικής επίθεσης στην Χανάου, από την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι. Οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της ισλαμιστικής απειλής, κυρίως μετά την επίθεση με φορτηγό εναντίον χριστουγεννιάτικης αγοράς τον Δεκέμβριο του 2016 στο Βερολίνο, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

Όμως πλέον η ακροδεξιά τρομοκρατία αποτελεί επίσης αιτία ανησυχίας μετά τον φόνο ενός Γερμανού πολιτικού που τασσόταν υπέρ των μεταναστών τον Ιούνιο του 2019 στο Κάσελ, επίσης στο κρατίδιο της Έσσης, την επίθεση εναντίον συναγωγής στο Χάλε τον Οκτώβριο του 2019 και τέλος την επίθεση στη Χανάου. Χθες η αστυνομία είχε ανακοινώσει την ακύρωση όλων των καρναβαλικών παρελάσεων στην Έσση «για προληπτικούς λόγους», όμως σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή τους. Όμως εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ενισχυμένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, de.reuters, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)