to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:58 | 07.02.2020

Διεθνή

Επίθεση Κούσνερ στον Μαχμούντ Αμπάς επειδή απορρίπτει το αμερικανικό σχέδιο για την Παλαιστίνη

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος έχει «ευθύνη» για τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών στο Ισραήλ, έκρινε χθες Πέμπτη ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και φερόμενος ως αρχιτέκτονας του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ για την Παλαιστίνη, που έχει συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις


«Κάλεσε να δοθεί απάντηση με ημέρες οργής πριν καν δει το σχέδιο» που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, ισχυρίστηκε ο Κούσνερ σε δημοσιογράφους στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου υπερασπίστηκε το κείμενο που έχει συντάξει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίθεση με αυτοκίνητο στην Ιερουσαλήμ χθες Πέμπτη είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν μια δεκάδα ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ σε συγκρούσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Τα βίαια επεισόδια καταγράφηκαν στα απόνερα της παρουσίασης του σχεδίου των ΗΠΑ, το οποίο κλιμακώνει την πόλωση μεταξύ των ηγεσιών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Ο Αμπάς «απέρριψε το σχέδιο πριν καν το δει. Θεωρώ ότι εξεπλάγη όταν είδε πόσο καλό είναι για τον παλαιστινιακό λαό αλλά είχε παγιδευτεί σε αυτή τη θέση πριν από τη δημοσιοποίησή του και δεν ξέρω γιατί το έκανε αυτό», υποστήριξε ο Κούσνερ, σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας.

Πρόσθεσε πως είχε συναντηθεί με τον Αμπάς τέσσερις φορές όταν προετοίμαζε το αμερικανικό σχέδιο αλλά «αποφάσισε να μην συναντηθεί ξανά μαζί μας».

«Οι παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν μακρά ιστορία, καταβολής επιδομάτων σε οικογένειες τρομοκρατών, υποκίνησης σε Ιντιφάντες (σ.σ. εξεγέρσεις), όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν», συνέχισε ο Κούσνερ. «Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει με ολοένα μεγαλύτερη κούραση αυτή τη συμπεριφορά», πρόσθεσε ο γαμπρός του Τραμπ, που διαβεβαίωσε πως είχε «πολύ εποικοδομητική» συζήτηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας επί περίπου δύο ώρες.


* * *

Τι προβλέπει το σχέδιο απαρτχάιντ

Το σχέδιο, το οποίο ικανοποιεί την ισραηλινή κυβέρνηση, έχει προκαλέσει οργή στους Παλαιστίνιους, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Ιερουσαλήμ θα μετατραπεί στην «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ και η πρωτεύουσα του μελλοντικά κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης θα είναι το ...χωριό του Αμπού Ντις, κοντά στην ιερή πόλη. Οι Παλαιστίνιοι είναι γνωστό ότι θέλουν πρωτεύουσα του κράτους τους να γίνει ο αραβικός τομέας της, η Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε αναλυτικά: Κατώτερο κάθε προσδοκίας και απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινό το σχέδιο Τραμπ, που απορρίπτεται συνολικά από τους Παλαιστίνιους - Προβλέπει ένα «κράτος Μπατουστάν», αποστρατικωποιημένο, με την πρωτεύουσά του σε περιοχή που συνορεύει με την κατεχόμενη Ανατ. Ιερουσαλήμ, με περιορισμένη κυριαρχία, με τούνελ και γέφυρες για να ενώνονται τα διάσπαρτα κομμάτια του

* * *

Μιλώντας στο ΣΑ του ΟΗΕ, ο Κούσνερ είπε πως είναι ανάγκη η διεθνής κοινότητα να έρθει σε ρήξη με τις «συνήθειές» της, τις τετριμμένες απόψεις της για την επίλυση «του δυσκολότερου προβλήματος στον κόσμο».

«Ο κόσμος θέλει να δει νέες ιδέες και πρόοδο. Είχαμε πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες με την καθεμία» από τις χώρες που ήταν παρούσες και «θέλουμε να συνεργαστούμε με το ΣΑ και με άλλους για να εξασφαλίσουμε την επίτευξη προόδου», είπε σε δημοσιογράφους έξι μέσων ενημέρωσης.

Ο Κούσνερ ανέλυε επί δυο ώρες, με χάρτες και γραφικά, το σχέδιό του για τους ισραηλινούς οικισμούς και για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Οι αντιπρόσωποι κάποιων χωρών μελών, ανάμεσά τους του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βελγίου, βρήκαν «πολύ ενδιαφέρουσα» την παρουσίαση.

Ο Κούσνερ είπε πως το κείμενο προκάλεσε πολλά «ρήγματα» στην προσέγγιση αρκετών κρατών και ιδίως αυτών της ΕΕ, που κατ’ αυτόν δεν «ήταν σε θέση» να καταλήξουν σε «συναινετική θέση» για την πρότασή του. Ανέφερε επίσης ότι κάποιες από τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου έκαναν «ουδέτερες» τοποθετήσεις και κάποιες το «υποστήριξαν», ενώ «λιγοστές αρνητικές δηλώσεις» υπήρξαν.

«Είμαστε σε θέση να πείσουμε όλο και περισσότερο κόσμο ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί. Ο κόσμος έχει κουραστεί με αυτή τη σύγκρουση και συνειδητοποιεί ότι είναι προς το συμφέρον του να βρεθεί λύση», επέμεινε. Το σχέδιό του είναι «η τελευταία ευκαιρία» για τους Παλαιστίνιους αν θέλουν να αποκτήσουν κράτος, πρόσθεσε ο σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)