to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 24.04.2018

Κοινωνία

Μυτιλήνη: Επιτέθηκαν οι ακροδεξιοί, συνέλαβαν τους μετανάστες

Ακροδεξιό πογκρόμ στη Μυτιλήνη το βράδυ της Κυριακής, με 30 τραυματίες και εκατοντάδες τρομοκρατημένους πρόσφυγες - Η αστυνομία δεν προέβη σε καμιά σύλληψη εκ των δραστών, και εν τέλει απομάκρυνε βίαια τους πρόσφυγες από την Πλ. Σαπφούς, συλλαμβάνοντας συνολικά 120 στους οποίους και αποδίδει κατηγορίες -Συνέλαβε και δύο Έλληνες αλληλέγγυους - ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προχωρήσουν στον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών»


(στη φωτ.: Πρόσφυγες και αλληλέγγυοι έχουν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την προσφυγική συγκέντρωση στην πλ. Σαπφούς. Διακρίνονται στο βάθος οι αστυνομικές δυνάμεις που παρακολουθούν την επίθεση των ακροδεξιών με πέτρες, μπουκάλια, φωτοβολίδες και τους εμποδίζουν να προσεγγίσουν περισσότερο, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν σε έστω μία σύλληψη ή προσαγωγή)

Ένα κανονικότατο ακροδεξιό πογκρόμ ήταν αυτό που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πόλη της Μυτιλήνης, με δράστες γνωστούς ακροδεξιούς και χούλιγκαν του νησιού, και θύματα τους πρόσφυγες και μετανάστες που εδώ και μέρες διαμαρτύρονταν στην πλ. Σαπφούς με αίτημα τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει και τον απεγκλωβισμό τους από τις άθλιες συνθήκες του υπερπλήρους καμπ της Μόριας.

Υπό ιαχές όπως «κάψτε τους ζωντανούς», οι ακροδεξιοί εκσφενδόνιζαν ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον των προσφύγων που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας. Οι πρόσφυγες και όσοι αλληλέγγυοι μπόρεσαν να προσεγγίσουν, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις γυναίκες και τα παιδιά, βάζοντας από πάνω τους βρεγμένες κουβέρτες, για να προφυλαχτούν. 

Το πογκρόμ συνεχίστηκε και στους δρόμους πέριξ της πλ. Σαπφούς, όπου οι ακροδεξιοί χτυπούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. 27 μετανάστες είναι τραυματίες, -  μεταφέρθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στην πλειονότητά τους έχουν θλαστικά τραύματα στο κεφάλι από πέτρες που πετούσαν οι επιτιθέμενοι και οι υπόλοιποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω ρίψης δακρυγόνων. Από τους τραυματίες που τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν, οι τρεις ανήκαν στις ομάδες των επιτιθέμενων ακροδεξιών και οι υπόλοιποι ήταν πρόσφυγες και μετανάστες.

 
Η αστυνομία παρέμεινε ανενεργός παρατηρητής, σχηματίζοντας μεν κλοιό γύρω από τους πρόσφυγες, χωρίς όμως να προβαίνει σε καμιά σύλληψη ή έστω προσαγωγή των «αγανακτισμένων» ακροδεξιών. Στο τέλος, δε, προχώρησε σε 120 συλλήψεις, αλλά προσφύγων!, και δύο αλληλέγγυων! Οι άνθρωποι αυτοί, στη πλειονότητά τους Αφγανοί, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απείθειας και της «παράνομης κατάληψης» δημόσιου χώρου. 

Συγκεκριμένα, με επιχείρηση που κράτησε -το πολύ- 10 λεπτά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποσπούσαν έναν-έναν τους πρόσφυγες, τους οποίους οδηγούσαν στα λεωφορεία. Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν ως την τελευταία στιγμή ανα εγκαταλείψουν την πλατεία, σε μια σφιχτή ανθρώπινη αλυσίδα έχοντας στο κέντρο της γυναίκες και παιδιά.

Οι 120 κρατήθηκαν αρχικά σε χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, μαζί με μεγάλο αριθμό ανήλικων παιδιών με τα οποία βρίσκονταν στην πλατεία. Στις 5.30 το πρωί επιβιβάστηκαν με τη βία στις 5.30 της Δευτέρας σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό της Μόριας.  
 
«Συλλέγονται στοιχεία» για τους ακροδεξιούς δράστες
 
Η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συλλέγει στοιχεία «κυρίως από το διαδίκτυο» για να ταυτοποιηθούν όσοι πρωταγωνίστησαν και συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια.
 
(Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό χρονολόγιο των γεγονότων)
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αρχές να συλλάβουν άμεσα τους δράστες

«Η επίθεση που εξαπέλυσε ομάδα ακροδεξιών κατά των προσφύγων, εκμεταλλευόμενη την παρουσία του πλήθους των παρευρισκόμενων, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, αποτελεί μια προσχεδιασμένη εγκληματική ενέργεια που μας βρίσκει όλους απέναντι», τονίζει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση ομάδας ακροδεξιών σε πρόσφυγες στη Λέσβο αναφέρει:

Η επίθεση που εξαπέλυσε ομάδα ακροδεξιών κατά των προσφύγων, εκμεταλλευόμενη την παρουσία του πλήθους των παρευρισκόμενων, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, αποτελεί μια προσχεδιασμένη εγκληματική ενέργεια που μας βρίσκει όλους απέναντι.

Το συγκεκριμένο περιστατικό άσκησης βίας κατά ανθρώπων που βρίσκονται στο εξαιρετικά δυσμενές καθεστώς της προσφυγιάς δεν έχει καμία σχέση με το κύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που επιδεικνύουν από το 2015 και μετά οι τοπικές κοινωνίες.

Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προχωρήσουν στον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Ο αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων θα εξομαλύνει τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υποδοχής του προσφυγικού ρεύματος.

«Κάψτε τους ζωντανούς»: Το χρονικό της ακροδεξιάς δολοφονικής επίθεσης

Της τελικής επιχείρησης της Αστυνομίας, είχε προηγηθεί η μετατροπή, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής, σε πεδίο μάχης της πλατείας Σαπφούς και της Μυτιληνιάς προκυμαίας, καθώς και των σοκακιών του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ομάδες νεαρών, κυρίως ακροδεξιών, επιχειρούσαν όλη νύχτα με σχέδιο και στόχο να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

   Υπό ιαχές όπως «κάψτε τους ζωντανούς», ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εκσφενδονίζονταν από έναν όχλο ακροδεξιών εναντίον των προσφύγων που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν. Ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στη κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.

   Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε, Σε ενίσχυση των προσφύγων και των μεταναστών, εξάλλου, είχαν σπεύσει πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

   Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατεία Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Μετά το πέρας της τελετής, η μεγάλη πλειονότητα των συγκεντρωμένων αποχώρησε, αλλά περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Επιθέσεις ακροδεξιών

   Γύρω στις 22.00 οι συγκεντρωμένοι που ως τότε προσπαθούσαν απλώς να απωθήσουν τους αστυνομικούς, ενισχύθηκαν από ομάδες νεαρών από χωριά του νησιού, οι οποίοι κλήθηκαν μέσω της σελίδας σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης του ακροδεξιού χώρου, από έναν γνωστό ακροδεξιό. Αυτοί άρχισαν αληθινή επιχείρηση εναντίον των αστυνομικών, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους κυλούσαν προς τους αστυνομικούς, ενώ πίσω από τους κάδους εκσφενδόνιζαν φωτοβολίδες και βεγγαλικά με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες -ιδιαίτερα τα γυναικόπαιδα, που ήξεραν πως υπήρχαν εκεί. Κάποια στιγμή περί τις 23.00 επιχείρησαν κυκλωτική κίνηση, επιτιθέμενοι από τη μεριά της αγοράς, οπότε και μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ολόκληρη η πλατεία Σαπφούς και η προκυμαία Μυτιλήνης. Ακροδεξιά στοιχεία και μόνο πλέον, καθώς οι υπόλοιποι πολίτες που απλά διαμαρτύρονταν είχαν αποχωρήσει, πέταξαν πάνω σε παιδιά και γυναίκες προσφύγων και μεταναστών φωτοβολίδες και κροτίδες. Η αστυνομία έκανε τότε για να περιφρουρήσει τις ζωές και την ασφάλεια των αλλοδαπών, χρήση δακρυγόνων.

   Στη 01.00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας με αυτούς οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.

   Περίπου στις 03.00, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους αλλοδαπούς πολίτες και κάποιοι ντόπιοι, που συνέχιζαν τον ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο τους με την Αστυνομία. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. Ενώ ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.

   Στις 05.20 σήμερα άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Μόρια. Στις 05.30, όλα είχαν τελειώσει.

   Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί, κυρίως μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για να τους προσφερθούν φροντίδες.

   Στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την αρχή των γεγονότων και παρέμεινε όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Εισαγγελέας υπηρεσίας Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

AΠΕ-ΜΠΕ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)