to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:39 | 24.09.2021

Κοινωνία

Επιθέσεις στις ζαπατίστικες κοινότητες: Συγκέντρωση στην πρεσβεία του Μεξικού σήμερα Παρασκευή 24/9

Σε συγκέντρωση στη μεξικάνικη πρεσβεία την Παρασκευή 24/9 στις 6 μ.μ. καλούν συλλογικότητες, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας δράσης διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις στις κοινότητες των Ζαπατίστας - Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία των Ζαπατίστας βρίσκεται ήδη στη Βιέννη με στόχο να ταξιδέψει ανά την Ευρώπη και να συναντηθεί με τα κινήματα της ηπείρου


Όπως αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα για την παγκόσμια ημέρα δράσης, την 11η Σεπτεμβρίου του 2021, κατά τις πρωινές ώρες και τη στιγμή που η αεροπορική ζαπατίστικη αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Πόλη του Μεξικό, μέλη της Orcao, παραστρατιωτικής οργάνωσης στην υπηρεσία της κυβέρνησης της πολιτείας της Τσιάπας, απήγαγαν τους συντρόφους Σεμπάστιαν Νούνιες Πέρες και Χοσέ Αντόνιο Σάντσες Χουάρες, από τις αυτόνομες αρχές του Συμβουλίου Καλής Διακυβέρνησης της Πάτρια Νουέβα της Τσιάπας.,

Οι σύντροφοι, προσθέτει το κάλεσμα, στερήθηκαν την ελευθερία τους για 8 ημέρες και απελευθερωθήκαν στις 19 Σεπτέμβριου του 2021, χάρη στην παρέμβαση των εφημέριων του Σαν Κριστομπάλ ντε λα Κάσας και του Όκτσουκ, οι οποίοι ανήκουν στη μητρόπολη του Σαν Κριστομπάλ. Απο τους συντρόφους αφαίρεσαν έναν ασύρματο και 6000 πεσσός μετρητά που ανήκουν στο Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης.

Η α-κυβέρνηση του Ρουτίλιο Εσκανδόν, τονίζεται, «κάνει ό,τι ειναι δυνατόν ώστε να αποσταθεροποιήσει τη νοτιοανατολική πολιτεία της Τσιάπας. Kκαταστέλλει με άφθονη βία τους normalistas, σαμποτάρει τις συμφωνίες που έχουν παρθεί μεταξύ των δημοκρατικών εκπαιδευτικών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αναγκάζοντας τους δάσκαλους να πάρουν την απόφαση να κινητοποιηθούν ριζοσπαστικά για την τήρηση αυτών των συμφωνιών»

«Οι συμμαχίες της κυβέρνησης με τους ναρκέμπορους προκαλούν τις ιθαγενικές κοινότητες να φτιάξουν ομάδες αυτοπροστασίας γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τη ζωή, την ελευθερία και τα αγαθά των κατοίκων», καταγγέλεται στο κάλεσμα που υπογράφεται από τον Εξεγερμένο Υποδιοικητή Γκαλεάνο, και τονίζει «Η κυβέρνηση της Τσιάπας όχι μόνο καλύπτει τις συμμορίες των ναρκεμπορων αλλά επίσης ενθαρρύνει, προωθεί και χρηματοδοτεί τις παραστρατιωτικές ομάδες, όπως αυτές που επιτίθενται συνεχώς στις κοινότητες Αλνταμα και Σάντα Μάρτα».

Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση του Μεξικού «προσπάθησε να σαμποτάρει την αναχώρηση της ζαπατιστικης αντιπροσωπείας που συμμετέχει στο "Ταξίδι για τη ζωή - κεφάλαιο Ευρώπη", διατάζοντας τους παραστρατιωτικούς της Orcao την απαγωγή των συντρόφων μας, αφήνοντας ατιμώρητο το έγκλημα και προσπαθώντας να προκαλέσει μια αντίδραση του EZLN με σκοπό να αποσταθεροποιήσει μια πολιτεία, η διακυβέρνηση της οποίας κρέμεται από μια κλωστή».

«Καλούμε την Ευρώπη των από τα κάτω και αριστερά και την Έκτη Εθνική και Διεθνή να διαμαρτυρηθεί μπροστά στις πρεσβείες και τα προξενεία του Μεξικό και στα κυβερνητικά κτίρια, για να απαιτήσει να σταματήσουν τώρα τις προκλήσεις και να εγκαταλείψουν την ειδωλοποίηση του θανάτου την οποία εκφράζουν. Η ημερομηνία ειναι η 24η Σεπτέμβριου του 2021», σημειώνεται στο κάλεσμα.

Το ταξίδι στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι οι Ζαπατίστας αποφάσισαν φέτος να αποστείλουν αντιπροσωπείες στην Ευρώπη για συνάντηση με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στην ήπειρό μας. Μια ολιγομελής ομάδα διέσχισε τον Ατλαντικό με πλοίο, και έφτασε στην Ισπανία όπου συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις. Μια δεύτερη αντιπροσωπεία έχει φτάσει στη Βιέννη, ενώ υπάρχει προγραμματισμός και για επόμενες, με στόχο να περιοδεύσει ανά ομάδες ανά την Ευρώπη, με έναν από τους προορισμούς να είναι και η Ελλάδα. Δεκάδες συλλογικότητες από τη χώρα μας έχουν προγραμματίσει σχετικές συναντήσεις και εκδηλώσεις, που θα ανακοινωθούν οριστικά όταν οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες άφιξης.

Για τις εξελίξεις στην Τσιάπας αλλά και σχετικά με το ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη, υπάρχει η σχετική σελίδα στο Facebook:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)