to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:41 | 26.05.2013

Διεθνή

Επιθέσεις κατά μεταναστών και στην Κύπρο

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στην Κύπρο και τα ποσοστά που έλαβε το θυγατρικό κόμμα της Χρυσής Αυγής στη μεγαλόνησο μπορεί να θυμίζουν την προ Μνημονίου δύναμη του ελληνικού ναζιστικού μορφώματος, δεν επιτρέπουν όμως κανέναν εφησυχασμό στην κυπριακή κοινωνία που μόλις πέρασε το κατώφλι της κρίσης.


"Οι κρίσεις του συστήματος ευνοούν την εμφάνιση του φασισμού είτε ακούσια, ως αυτοματοποιημένη αντίδραση μιας κοινωνίας χρόνια σε πολιτικό λήθαργο, είτε εκούσια από το ίδιο το σύστημα ως μηχανισμό αυτοσυντήρησης" προειδοποιούν πολιτικοί αναλυτές που κάνουν λόγο για οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που ευνοούν την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού στην Κύπρο.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου ο Γ. Χαραλάμπους, υποψήφιος του ΕΛΑΜ, συγκέντρωσε μόνο 3.899 ψήφους και ποσοστό 0,88%, κανείς όμως δεν μπορεί να υποτιμήσει την αναβίωση της Ακροδεξιάς στην Κύπρο σε συνθήκες λιτότητας, ανεργίας και ύφεσης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΑΚΕΛ "εδώ και καιρό εκκολάπτονται επικίνδυνες ακροδεξιές καταστάσεις" με τον Γ. Λουκαΐδη να επισημαίνει "τις σοβαρές ευθύνες όλων αυτών που έκαναν πως δεν άκουγαν" για την εμφάνιση των ναζί στην Κύπρο.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην Κύπρο το 2008 και ο σημερινός πρόεδρος του ΕΛΑΜ υπήρξε ένας από τους υπαρχηγούς της Χρυσής Αυγής, δίπλα στον Ν. Μιχαλολιάκο, με αποστολή από τότε να επιστρέψει στη μεγαλόνησο και να ηγηθεί της κυπριακής θυγατρικής. Άλλωστε υπήρξε και επικεφαλής του πυρήνα της Χρυσής Αυγής Κύπρου το 2004 και όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει, τα μέλη της οργάνωσής του, είχαν κάνει αίτηση να εγγραφούν ως κόμμα στην Κύπρο με την ονομασία Χρυσή Αυγή. Όμως αυτό τους απαγορεύτηκε, με αποτέλεσμα να ονομάσουν τη ναζιστική οργάνωσή τους Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ).

Νοσταλγοί και επίδοξοι συνεχιστές της ΕΟΚΑ Β' όπως οι ίδιοι διακηρύττουν, δεν κρύβουν ότι μέλη τους συμμετείχαν στην πραξικοπηματική οργάνωση! Όχι απλά δεν μετανόησαν για τα όσα έκαναν τότε, αλλά εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τη δράση της ΕΟΚΑ Β' αποκαλώντας τα μέλη της λησμονημένους ήρωες! Οι αντιλήψεις και πρακτικές τους δεν άργησαν να οδηγήσουν σε συμμορίτικα χτυπήματα και ξυλοδαρμούς. Μερικά παραδείγματα ήταν ο ξυλοδαρμός Νιγηριανού φοιτητή μετά από πορεία τους και ενός αντιρατσιστή λαχειοπώλη όταν τόλμησε να αμφισβητήσει τη ρατσιστική προπαγάνδα τους. Ακόμα και το μαχαίρωμα Τουρκοκύπριου που συμμετείχε σε αντιρατσιστικό φεστιβάλ, το οποίο διέλυσαν με τη βία! Φυσικά κανένας δεν τιμωρήθηκε.

Αντιγράφοντας μεθόδους και πρακτικές της "μητέρας" Χρυσής Αυγής επιχειρούν να εντάξουν στην πολιτική ατζέντα της Κύπρου το θέμα των μεταναστών και αφετέρου να παρουσιάσουν ένα κοινωνικό πρόσωπο αλληλεγγύης "μόνο για Έλληνες". Με την ιδεολογική καθοδήγηση της Αθήνας τα μέλη του ΕΛΑΜ κάνουν πλέον όλο και πιο συχνά αισθητή την παρουσία τους τόσο με διανομές τροφίμων όσο και ως πρωταγωνιστές ρατσιστικών επιθέσεων σε οικονομικούς μετανάστες.

Τάγματα εφόδου και στην Κύπρο

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν σε πόλεις τις Κύπρου οι δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες από φασιστικά στοιχεία. Πρόσφατη περίπτωση ήταν η επίθεση με βόμβες μολότοφ στο κατάλυμα 15 Αιγυπτίων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στο χωρίο Τραχώνι, κοντά στην Λευκωσία, μαζεύοντας φρούτα προς 21 ευρώ την ημέρα. Την επίθεση πραγματοποίησε ομάδα νεαρών Κυπρίων. "Έχουν άδειες εργασίας και κάνουν τις δουλειές που δεν θέλουν οι Κύπριοι. Όμως, καθώς η ανεργία αυξάνεται κατακόρυφα στο νησί και η κρίση κορυφώνεται, υπάρχουν φόβοι ότι ο κόσμος ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους και οι ξένοι εργάτες αποτελούν εύκολο στόχο" αναφέρει σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη δράση των ρατσιστικών ομάδων στην Κύπρο.

Συχνός στόχος των κυπριακών Ταγμάτων εφόδου οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στο νησί, οι οποίοι δέχτηκαν μαζική και οργανωμένη επίθεση κατά τη διάρκεια πορείας για τη 14η επέτειο της απαγωγής και σύλληψης του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν, στην Λεμεσό. Κατά τη διάρκεια της πορείας ένα αυτοκίνητο με 3 Κύπριους επιβάτες άρχισε να παρενοχλεί την πορεία και να βρίζει τους Κούρδους διαδηλωτές. Όταν οι Κούρδοι αντέδρασαν και προσπάθησαν να τους απομακρύνουν, έγινε επέμβαση των δυνάμεων καταστολής με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι 3 Κύπριοι.

Λίγο αργότερα, όταν η πορεία ολοκληρώθηκε και κατέληξε στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο "Θεόφιλος", 100 περίπου κουκουλοφόροι εμφανίστηκαν και εξαπέλυσαν επίθεση με ρόπαλα και μολότοφ εναντίον των Κούρδων που ήταν συγκεντρωμένοι στο οίκημά τους! Οι Κούρδοι προσπάθησαν να τους απωθήσουν με πέτρες, ενώ έγινε και επέμβαση ξανά των δυνάμεων καταστολής. Οι συγκρούσεις όμως μεταξύ Κούρδων και φασιστών κράτησαν αρκετή ώρα, υπήρξαν τραυματισμοί και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στο οίκημα των Κούρδων από τη φασιστική επίθεση.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας Γιον Νταλχούιζεν έστειλε ένα προειδοποιητικό μήνυμα: "Νομίζω ότι θα έπρεπε κανείς να ανησυχεί για την Κύπρο. Το γεγονός είναι ότι στη χώρα υφίστανται πολλές από τις υποκείμενες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα, δηλαδή ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης, της βαθιάς λιτότητας και της ανεργίας μαζί με τη δυνητικά αυξημένη ροή μεταναστών τα επόμενα χρόνια. Αυτά μπορούν να φτιάξουν ένα τοξικό μίγμα".

Μετανάστες τα θύματα της κρίσης

Η οικονομική κρίση που κλιμακώθηκε τον τελευταίο χρόνο έχει φέρει τους μετανάστες σε δυσχερή θέση αφού από τη μια η οικονομική συρρίκνωση και από την άλλη η δημαγωγία έχουν δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κλίμα στην Κύπρο. Ο ρατσιστικός και ξενοφοβικός λόγος που επικράτησε τα τελευταία χρόνια έχει γίνει χρήσιμο εργαλείο και ενσωματώθηκε σε προεκλογικές εκστρατείες υποψήφιων για το χρίσμα του προέδρου στις επερχόμενες εκλογές του 2013,θυμίζοντας το προεκλογικό κλίμα της Ελλάδας πριν από ένα χρόνο όταν κυριαρχούσε το δόγμα Σαμαρά για την ανακατάληψη των πόλεων.

Η Κύπρος είναι σήμερα η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται νόμιμα δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε κοινωνικά δικαιώματα. Ελέω οικονομικής κρίσης επιχειρείται η παραβίαση του νομικού πλαισίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ίσης μεταχείρισης όπως είναι κατοχυρωμένο από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με συλλήψεις και απελάσεις οι κυπριακές αρχές ακολουθούν το δόγμα Δένδια βάζοντας με τον τρόπο αυτόν στο πολιτικό παιχνίδι τις ακραίες και ρατσιστικές θέσεις του ΕΛΑΜ.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στα γραφεία της ΚΙΣΑ "Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό" από μετανάστες που ενώ προσφεύγουν στις αρχές ζητώντας προστασία από εργοδοτικές αυθαιρεσίες το μόνο που εισπράττουν είναι μία εντολή απέλασης από τη χώρα, που κρύβει πολλές μικρές "Μανωλάδες".

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κύπρο "η χώρα ήδη εφαρμόζει μία 'στιβαρή' μεταναστευτική πολιτική, καθώς χρησιμοποιεί αρκετά συστηματικά την κράτηση αυτών που καταφθάνουν στο νησί υπό παράτυπες συνθήκες και αναζητώντας άσυλο, που είναι προβληματικό από μόνο του. Δεν έχουμε δει ακόμα να έρχονται στη χώρα τόσοι πολλοί μετανάστες ώστε να δημιουργηθεί μία κοινότητα - αποδιοπομπαίος τράγος. Αν όμως η κρίση συνεχιστεί και ο αριθμός των μεταναστών αυξηθεί, όπως από τη Συρία, νομίζω ότι θα δούμε πολύ παρόμοιο είδος εκνευρισμού με αυτό που έχουμε δει στην Ελλάδα, με το ίδιο δυνητικά εκρηκτικό μείγμα και επομένως την εμφάνιση στο προσκήνιο ενός πολύ πιο επιθετικού ακροδεξιού κόμματος".

Τελευταία θύματα της σκληρής γραμμής που έχει επιλέξει να κρατήσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι οι πρόσφυγες από τη Συρία. Περίπου 200 πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Κύπρο ζητώντας διεθνή προστασία από την Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιούν εδώ και ένα μήνα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τις οικογένειές τους. Τo έναυσμα έδωσε ο τραγικός θάνατος του συμπατριώτη τους Kamiran Muhamad, 33 χρόνων, πατέρα τεσσάρων ανήλικων παιδιών, ο οποίος, απελπισμένος από την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε μετά την άρνηση των αρμόδιων αρχών να τον στηρίξουν, αυτοκτόνησε.

Τα Μνημόνια κουβαλάνε τους σπόρους του φασισμού, όπως το σύννεφο την καταιγίδα. Είναι γνωστό πλέον ότι στην Ελλάδα το αυγό του φιδιού έχει σπάσει για τα καλά. Στην Κύπρο όμως είναι ένα στάδιο μετά την εκκόλαψη.

Του Πέτρου Κατσάκου

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)