to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:43 | 13.11.2014

Διεθνή

Επιθέσεις κατά κέντρου μεταναστών στη Ρώμη

Με εντολή του Δημάρχου της Ρώμης η αστυνομία απομάκρυνε σήμερα 45 παιδιά από κέντρο προσφύγων στη συνοικία Tor Sapienza, από τις πλέον φτωχικές γειτονιές στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας, που δέχεται επιθέσεις από κατοίκους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.


Τριάντα έξι παιδιά τα οποία φιλοξενούνται στο κέντρο παραμονής προσφύγων της συνοικίας Τορ Σαπιέντσα της Ρώμης μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές της Ιταλίας, εξαιτίας της έντασης που επικρατεί με κατοίκους της περιοχής. Τις τελευταίες δυο ημέρες μέρος των κατοίκων της Τορ Σαπιέντσα διαδήλωσαν έξω από το κέντρο, με ορισμένους εξ αυτών να πετούν πέτρες με μπουκάλια και να βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, απαιτώντας την απομάκρυνση των προσφύγων. Η λογική που επικράτησε είναι ότι πρέπει να φύγουν «οι υπεύθυνοι των κλοπών και παρενοχλήσεων σε βάρος γυναικών οι οποίες ζουν στην περιοχή», όπως είπε μέρος των διαδηλωτών. Άλλοι κάτοικοι όμως υπερασπίστηκαν τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι δεν τους δημιούργησαν ποτέ προβλήματα.

Η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, με παρέμβασή της, ζήτησε «να υπερισχύσει το πνεύμα αλληλεγγύης και φιλοξενίας προς όλους όσους έχουν ανάγκη», αλλά τα πνεύματα ως τώρα δεν έχουν ηρεμήσει. Αργά σήμερα το απόγευμα, ο δήμος της Ρώμης αποφάσισε την απομάκρυνση των ανήλικων προσφύγων, αφού δεν μπορούσαν να βγουν καν από το κέντρο. Στο εσωτερικό του κτηρίου παραμένουν, αυτή την στιγμή, τριάντα δυο άνθρωποι. Οι πρόσφυγες, τις τελευταίες ημέρες, έγιναν «στόχος σειράς επιθέσεων των κατοίκων», μεταδίδει η RAI, και «οι μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας μετατράπηκαν στα εξιλαστήρια θύματα για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων της περιοχής Τορ Σαπιέντσα: ανεργία, καταλήψεις σπιτιών, έλλειψη βασικών υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Οι πενήντα δυο υπάλληλοι του συνεταιρισμού που εργάζονται μέσα στο κέντρο διαμονής προσφύγων, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατήγγειλαν ότι «το μόνο που καταφέρνουν να πετύχουν, κάποιοι ρατσιστές, είναι να χάσουν την δουλειά τους πενήντα δυο Ιταλοί». Σχολιαστές αναφέρουν ότι θεωρείται πιθανό να απομακρυνθούν, τελικά, και οι υπόλοιποι 32 φιλοξενούμενοι στο κέντρου, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σοβαρό και επικίνδυνο προηγούμενο και να ακολουθήσουν πιθανόν νέες επιθέσεις και κινητοποιήσεις, με αίτημα την απομάκρυνση των προσφύγων κι από άλλα κέντρα. Συχνά τα κέντρα αυτά βρίσκονται σε υποβαθμισμένες συνοικίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)