to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:26 | 11.03.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

«Επιτέλους, τώρα κάποιοι βλέπουν την ακροδεξιά τρομοκρατία…»

Στον απόηχο των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων για τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης «Combat 18», μίλησε «Στο Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της «Χρυσής Αυγής» (το Σάββατο, 10/3)..


Ο δικηγόρος ρωτήθηκε ποια είναι η άποψή του, ως προς τις σχέσεις και τον βαθμό διασύνδεσης των δυο αυτών οργανώσεων. Απάντησε:

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνει κανείς συγκεκριμένες αξιολογήσεις. Οφείλει καθένας μας να σεβαστεί το γεγονός ότι ‘περνούν’ άνθρωποι από τον ανακριτή με το ερώτημα αν θα προφυλακιστούν. Οφείλουμε απόλυτο σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας και τις λοιπές αξίες του νομικού μας πολιτισμού, οι οποίες αποτελούν δημοκρατικές κατακτήσεις. Καμία εξουσία δεν μας τις χάρισε κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

«Αν το κράτος είχε κινηθεί τότε, ο Λουκμάν κι ο Φύσσας θα ζούσαν»

Συνέχισε ο γνωστός δικηγόρος:

«Δεν μπορώ λοιπόν να μιλήσω για στοιχεία και πρόσωπα, μπορώ όμως να κάνω μια πολιτική αξιολόγηση, που θεμελιώνεται στα προφανή. Το πρώτο που θα έλεγα είναι: Επιτέλους, η αντιτρομοκρατική αποφάσισε ότι υπάρχει τρομοκρατία στον χώρο της άκρας δεξιάς. Αποφάσισε να ασχοληθεί. Χρόνια φωνάζαμε, χρόνια καταγγέλλαμε τις πολιτικές και δικαστικές αρχές ότι προσδιόριζαν με πρόδηλη μονομέρεια το φαινόμενο της τρομοκρατίας (…). Το γεγονός ότι υπάρχει μια στροφή, συνιστά νίκη του αντιφασιστικού κινήματος. Καταφέραμε να κάνουμε το κράτος να κοιτάξει και λίγο προς τα δεξιά. Αν είχε συμβεί αυτό τα χρόνια εκείνα, θα πιθανότατα θα ζούσαν ο Λουκμάν και οι Φύσσας».

«Κάποιοι δεν αντέχουν να κρύβουν τη ναζιστική τους φύση»

Η δεύτερη διαπίστωση, την οποία έκανε ο κ.Παπαδάκης αφορούσε την ίδια την κρίση στους κόλπους της «Χρυσής Αυγής». Τόνισε μεταξύ άλλων:

«Καθ’ όλο το διάστημα της υποδικίας των στελεχών της, έγινε φανερό ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να περιμένουν. Ούτε καν προσωρινά … Δεν αντέχουν να κρύβουν τη ναζιστική τους φύση. Σημειώνονται γκρίνιες, αποχωρήσεις. Ασκείται κριτική από… τα δεξιά. Κριτική του τύπου ‘εσείς τελικά ενδιαφέρεστε μόνο για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση’. Πρόσωπα που πρεσβεύουν αυτές τις αντιλήψεις, είναι επόμενο να βρίσκουν διέξοδο αναπτύσσοντας την εγκληματική τους δράση μέσα από άλλα ναζιστικά μορφώματα».

«Γιατί δεν ενεργοποιείται ο 187 Α; Αν δεν είναι αυτή η δράση τρομοκρατική, ποια είναι;»

Το τρίτο συμπέρασμα του κ. Παπαδάκη:

«Αλλά και η ‘Χρυσή Αυγή’ δεν έχει σταματήσει τη δράση της. Θυμίζω ότι αυτοί που επιτέθηκαν στη ‘Φαβέλα’ φώναζαν ‘Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή’. Και συνέβη το πρωτόγνωρο: Να βγαίνει σε δύο ώρες ο αρχηγός και να λέει ‘δεν ήμασταν εμείς’. Είναι γνωστό ότι μυγιάζεται αυτός που έχει τη μύγα…». 

Σύμφωνα με τον κ Παπαδάκη, πάντως, είναι πρόβλημα πως, μολονότι πρόκειται για προφανή τρομοκρατική δράση, δεν ενεργοποιείται ο σχετικός νόμος, ο 187 Α του Ποινικού Κώδικα. Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Την δικογραφία δεν την έχω διαβάσει, αλλά βάσει όσων έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο φαίνεται πως και η ομάδα που προσφάτως συνελήφθη θα κατηγορηθεί για εγκληματική κι όχι τρομοκρατική δράση. Όπως συνέβη και με τη ‘Χρυσή Αυγή’ Η διαφορά είναι σημαντική (…). Δεν είναι προφανές ότι η δράση αυτή αποσκοπεί σε τρομοκράτηση του κόσμου; Τι παραπάνω χρειάζεται για να θεωρηθείς τρομοκράτης, όταν εισβάλεις σε ένα στέκι, κτυπάς και παρ’ ολίγον να σκοτώσεις ανθρώπους; »

 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)