to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:41 | 19.06.2019

Διεθνή

Επιτέλους θα αποβιβαστούν για να... επαναπατριστούν οι 75 μετανάστες που παρέμεναν αποκλεισμένοι πάνω σε ρυμουλκό για εβδομάδες

Οι 75 μετανάστες που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο και παρέμεναν αποκλεισμένοι για πάνω από δύο εβδομάδες στο πλοίο που τους περισυνέλεξε θα μπορέσουν τελικά να αποβιβαστούν στη Ζαρζίς, στη νότια Τυνησία, αφού συμφώνησαν να επαναπατριστούν, ενημέρωσε χθες Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο η τυνησιακή Ερυθρά Ημισέληνος.


Αντιπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ, σκοπεύουν να δουν τους ανθρώπους αυτούς και να ενημερωθούν για τις προθέσεις τους πριν φροντίσουν να χρηματοδοτηθούν οι επαναπατρισμοί τους. «Είναι δική τους επιλογή αν θα επιστρέψουν ή όχι», σημείωσε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τυνησία, η Λορίνα Λάντο.

Το αιγυπτιακό ρυμουλκό Maridive 601, που εξυπηρετεί πετρελαϊκές εξέδρες ανάμεσα στην Τυνησία και την Ιταλία, παραμένει αγκυροβολημένο από την 31η Μαΐου ανοιχτά της Ζαρζίς, αφού διέσωσε τους μετανάστες που κινδύνευαν.

Οι αρχές της Τυνησίας αρχικά αρνήθηκαν να υποδεχθούν τους μετανάστες, στην πλειονότητά τους υπηκόους του Μπανγκλαντές, αξιώνοντας να συμφωνήσουν να επαναπατριστούν πριν τους επιτρέψουν να αποβιβαστούν.

Αφού μετέβησαν στη Ζαρζίς αντιπρόσωποι της πρεσβείας του Μπανγκλαντές για να συναντηθούν με τους μετανάστες, οι άνθρωποι αυτοί δέχθηκαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, διευκρίνισε ο Μόνγκι Σλιμ, πρόεδρος του περιφερειακού γραφείου της Ερυθράς Ημισελήνου στη Ζαρζίς.

Στελέχη της Ερυθράς Ημισελήνου κάνουν προετοιμασίες για την υποδοχή των μεταναστών αυτών στο λιμάνι της Ζαρζίς — πρόκειται για 64 πολίτες του Μπανγκλαντές, 9 πολίτες της Αιγύπτου, έναν πολίτη του Μαρόκου κι έναν πολίτη του Σουδάν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 32 παιδιά και ασυνόδευτους ανήλικους, που είχαν αναχωρήσει στα τέλη του Μαΐου από τη Ζουάρα της Λιβύης. Κατόπιν, θα μεταφερθούν σε κέντρο υποδοχής στη Σφαξ (ανατολικά).

Οι μετανάστες θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις χώρες τους από αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τον Σλιμ.

Τον Αύγουστο του 2018, άλλο εμπορικό πλοίο, το Sarost 5, είχε παραμείνει αποκλεισμένο για πάνω από δύο εβδομάδες στη θάλασσα με τους 40 παράτυπους μετανάστες που είχε διασώσει. Ανήσυχες για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί προηγούμενο, οι τυνησιακές αρχές είχαν ανακοινώσει τότε ότι θα υποδέχονταν τους μετανάστες αυτούς κατ' εξαίρεση και για «ανθρωπιστικούς» λόγους.

Τη 10η Μαΐου 16 μετανάστες, κατά πλειονότητα από το Μπανγκλαντές, διασώθηκαν από τυνήσιους αλιείς, μετά το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 άνθρωποι. Οι δύο αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Τα τελευταία χρόνια, πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολεμικά της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής Σοφία επενέβαιναν και διέσωζαν τους μετανάστες που διέτρεχαν κίνδυνο στη θάλασσα. Αλλά οι επιχειρήσεις αυτής της φύσης ουσιαστικά έχουν εκμηδενιστεί φέτος, λόγω του περιορισμού της εντολής της ναυτικής επιχείρησης Σοφία και των μέτρων εναντίον των ΜΚΟ από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν σκοπό να μειώσουν δραστικά τις αφίξεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)