to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:06 | 12.09.2020

Αθλητισμός

Κυπελλούχος Ελλάδας ο Ολυμπιακός

Πρωταγωνιστής στην τέταρτη νίκη των «ερυθρόλευκων» σε οκτώ συναντήσεις με την ΑΕΚ σε τελικό Κυπέλλου, ο Ραντζέλοβιτς, ο οποίος χρίστηκε ο μοναδικός σκόρερ της αναμέτρησης στο 9΄


Ο Ολυμπιακός ήταν ο θριαμβευτής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας των... αναβολών και των απουσιών. Ο πολυνίκης του θεσμού επικράτησε με 1-0 της ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, πανηγυρίζοντας το 28ο τρόπαιο και φυσικά το... ετεροχρονισμένο νταμπλ για την αγωνιστική περίοδο 2019/20. Πρωταγωνιστής στην τέταρτη νίκη των «ερυθρόλευκων» σε οκτώ συναντήσεις με την ΑΕΚ σε τελικό Κυπέλλου, ο Ραντζέλοβιτς, ο οποίος χρίστηκε ο μοναδικός σκόρερ της αναμέτρησης στο 9΄. 

Ο Ολυμπιακός εξαργύρωσε με το... καλημέρα τις επιθετικές τάσεις του, ενώ... άντεξε και στην πρώτη καλή ευκαιρία της ΑΕΚ. Στο 8ο μόλις λεπτό του αγώνα και ενώ είχαν προηγηθεί δύο ευκαιρίες για τους «ερυθρόλευκους», η Ένωση άγγιξε το 1-0, όταν ο Λιβάγια εκτέλεσε απευθείας το φάουλ και ο Ολιβέιρα προσπάθησε με προβολή να ανοίξει το σκορ. Ωστόσο, ο Μπα μπήκε στη φάση και απομάκρυνε την μπάλα πάνω στη γραμμή. Με τον Ολυμπιακό να βγαίνει... αλώβητος, στο επόμενο κιόλας λεπτό ήρθε η απάντηση! Ο Καμαρά βρήκε τον Ραντζέλοβιτς στα δεξιά, με τον Σέρβο να μπαίνει στην περιοχή και με δυνατό διαγώνιο σουτ στο 9΄ νίκησε τον Τσιντώτα, γράφοντας γρήγορα το 1-0.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας κυριάρχησαν στη συνέχεια στον αγωνιστικό χώρο και στο 35΄ βρέθηκαν μία... ανάσα από το 2-0. Μετά από εντυπωσιακή ατομική προσπάθεια, ο Ελ Αραμπί απέφυγε τον Μπακάκη, πλάσαρε τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ, αλλά η μπάλα πέρασε ξυστά απ' το αριστερό δοκάρι. Μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, πάντως, η Ένωση είχε τις ευκαιρίες της για ισοφάριση, αλλά ο Τζολάκης είχε κατεβάσει... ρολά, κρατώντας το 1-0 για τον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός έψαξε το γρήγορο γκολ στα πρώτα λεπτά της επανάληψης και στο 49΄ λίγο έλειψε να γράψει το 2-0, όταν η μπάλα στρώθηκε στον Μασούρα, αλλά ο Τσιντώτας είπε «όχι» στο τετ α τετ! Στο 53΄ η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για ανατροπή του Σιμόες από τον Καμαρά στα όρια της μεγάλης περιοχής, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Μασούρας κέρδισε πέναλτι για τους «ερυθρόλευκους», μετά από ανατροπή του Μπακάκη. Ωστόσο ο Τσιντώτας δεν... αγχώθηκε στην εκτέλεση του Ελ Αραμπί, αποκρούοντας με τα πόδια.

Οι «κιτρινόμαυροι» ανέβασαν στη συνέχεια ταχύτητα, κυριάρχησαν στην κατοχή της μπάλας, πίεσαν για την ισοφάριση, αλλά τα αμυντικά αντανακλαστικά του ολυμπιακού δεν της επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Στον αντίποδα, οι «ερυθρόλευκοι» προσπάθησαν να βγουν στις αντεπιθέσεις, έψαξαν τα κενά στην «ευάλωτη» άμυνα της ΑΕΚ, αλλά η μοναδική καλή ευκαιρία που είχαν ήταν στο 88΄, όταν μετά από λάθος του Μάνταλου, ο Ελ Αραμπί έγινε αποδέκτης της μπάλας, σούταρε, αλλά ο Τσιντώτας μπλόκαρε. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο λεπτά νωρίτερα, ο Καφού είχε στείλει την μπάλα στα δίχτυα, μετά από απομάκρυνση του Τσιντώτα και γύρισμα του Βαλμπουενά, αλλά ήταν θέση οφσάιντ. Δίχως να αλλάξει κάτι μέχρι το σφύριγμα της λήξης, ο Ολυμπιακός έφτασε στη νίκη με 1-0 κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη σεζόν 2019/20.α.

Ένταση έξω από το ξενοδοχείο του Ολυμπιακού

Σημειώνεται ότι σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και αστυνομικών δυνάμεων λίγο μετά το μεσημέρι στο κέντρο του Βόλου, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να πλησιάσουν στο ξενοδοχείο «Volos Palace» όπου διαμένει η αποστολή του Ολυμπιακού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 300 οπαδοί της ΑΕΚ κατάφεραν με ιδιωτικά αυτοκίνητα να φτάσουν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στον Βόλο από δευτερεύουσες οδικές εισόδους.

Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, ώστε να φτάσουν στο ξενοδοχείο «Volos Palace». Έξω από το ξενοδοχείο, όμως, είχαν συγκεντρωθεί και αρκετοί οπαδοί του Ολυμπιακού, που ήθελαν να εμψυχώσουν τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας για τον αποψινό τελικό.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στην περιοχή του Δημοτικού Θεάτρου και έξω από το «Volos Palace» απώθησαν τους οπαδούς της ΑΕΚ με τη χρήση χημικών και βολίδων κρότου-λάμψης και δημιουργήθηκε ένταση στους γύρω δρόμους και κυρίως προς την παραλιακή λεωφόρο Αργοναυτών.

Την ίδια ώρα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στον σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ, στη γέφυρα του Κραυσίδωνα και έχουν κλείσει την είσοδο προς το κέντρο του Βόλου, μέσω της λεωφόρου Λαμπράκη. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται και στην περιοχή περιμετρικά του «Πανθεσσαλικού» Σταδίου.

Η ιστορία

Στα 88 χρόνια ιστορίας του θεσμού, δεν θα είναι η πρώτη που ο τελικός χωρίς φιλάθλους, μιας και είχαν προηγηθεί οι τελικοί του 2016 και 2019, όχι φυσικά λόγω Covid-19, αλλά προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

H AEK φτάνει αήττητη (3 νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες) στον πέμπτο συνεχόμενο τελικό της (2016-19) στο Κύπελλο Ελλάδας, έχοντας κερδίσει μόνο τον πρώτο, η -μοναδική-ήττα (3-2) από τον ΠΑΟΚ δεν αποδείχθηκε ικανή να στερήσει από τον Ολυμπιακό (4 νίκες και 1 ισοπαλία) την προσπάθεια κατάκτησης του νταμπλ.

ΑΕΚ, νεότερη κατά 20 μήνες από τον αντίπαλό της, όσον αφορά τον μέσο όρο ηλικίας (24,6 έναντι 26,2 χρόνια) και Ολυμπιακός θα συναντηθούν για όγδοη φορά σε τελικό, με τους «κιτρινόμαυρους» να έχουν προβάδισμα 4-3 στα ραντεβού που προηγήθηκαν.

Ένδεκα συνολικά ομάδες (Ολυμπιακός-27 Παναθηναϊκός-18, ΑΕΚ-15, ΠΑΟΚ-7,Πανιώνιος-2, Λάρισα-2, Άρης-1, Ηρακλής-1, Εθνικός-1, ΟΦΗ-1, Καστοριά-1) έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, με τα περισσότερα τρόπαια (27) να βρίσκονται στα  γραφεία του Ολυμπιακού, ενώ 19 είναι οι ομάδες που συμμετείχαν στο ραντεβού, κατηγορία όπου και πάλι ο Ολυμπιακός κατέχει την πρώτη θέση με 41 παρουσίες.

Τρεις φορές χρειάστηκε επαναληπτικός τελικός: 1933 (Εθνικός-Άρης), 1952 (Ολυμπιακός-Πανιώνιος) και 1960 (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός), ενώ αξιοσημείωτο είναι το παιχνίδι του 1969 (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός  1-1 και στην παράταση), αφού κρίθηκε στο «κορώνα-γράμματα», με το νόμισμα να «βγάζει» κυπελλούχο τον Παναθηναϊκό.

Το 1949 διεξήχθη  ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στην παράταση (ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1) και το 1974 ο πρώτος που κρίθηκε στα πέναλτι (ΠΑΟΚ -Ολυμπιακός 4-3 /2-2 παράταση).

Το 1970 ο Άρης έγινε η πρώτη ομάδα εκτός Αθηνών που κατέκτησε το τρόπαιο (1-0 τον ΠΑΟΚ), στον πρώτο τελικός που μεταδόθηκε από την TV, ενώ δέκα χρόνια αργότερα η Καστοριά, έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο.

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που έχει πετύχει τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη (7-1 επί του Απόλλωνα Αθηνών το 1996), ενώ...συμμετείχε το 1997 και στο μοναδικό τελικό χωρίς γκολ  (ΑΕΚ -Παναθηναϊκός 5-3 στα πέναλτι).

Παρούσα επίσης στον...επικό τελικό του 2009, όπου χρειάστηκαν 34 πέναλτι για να νικήσει ο Ολυμπιακός (15-14/4-4 στα 120’). Συνολικά έχουν σημειωθεί  254 γκολ σε τελικούς, που έχουν πρώτο σκόρερ τον Γιώργο Σιδέρη (6 γκολ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)