to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:37 | 27.03.2023

Πολιτική

«Επιτέλους» λέει η Seaford, θύμα της ΕΥΠ και του Predator: Ο Μπάιντεν περιορίζει τη χρήση λογισμικών κατασκοπείας

«Χαίρομαι που βλέπω την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κινείται προς την απαγόρευση εμπορικών οντοτήτων spyware που είναι υπεύθυνες για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στόχευση πολιτών των ΗΠΑ, όπως η Cytrox που κατασκευάζει το Predator», σχολίασε η Αμερικανίδα Άρτεμις Σίφορντ που είχε πέσει θύμα διπλής παρακολούθησης από ΕΥΠ και Predator, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη


Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν προγράμματα παρακολούθησης spyware που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ή εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ σχολίασε η Αμερικανίδα Άρτεμις Σίφορντ που είχε πέσει θύμα διπλής παρακολούθησης από ΕΥΠ και Predator, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ξένες κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει εμπορικό spyware για ακατάλληλους σκοπούς, στοχεύοντας σε άτομα των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα, επισημαίνει τα εξής:

«Η αυξανόμενη εκμετάλλευση των ευαίσθητων δεδομένων των Αμερικανών και η ακατάλληλη χρήση της τεχνολογίας παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού spyware, απειλεί την ανάπτυξη αυτού του οικοσυστήματος. Ξένες κυβερνήσεις και άτομα έχουν αναπτύξει εμπορικό λογισμικό κατασκοπείας εναντίον θεσμών, προσωπικού, πληροφοριών και πληροφοριακών συστημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσιάζοντας σημαντικούς κινδύνους αντικατασκοπείας και ασφάλειας για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξένες κυβερνήσεις και άτομα έχουν επίσης χρησιμοποιήσει εμπορικό spyware για ακατάλληλους σκοπούς, όπως για να στοχεύουν και να εκφοβίζουν τους αντιπάλους τους. Περιστέλλουν τη διαφωνία,περιορίζουν τις ελευθερίες έκφρασης, ειρηνικής συνάθροισης ή συνεταιρίζεσθαι, επιτρέπουν άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή καταστολή των πολιτικών ελευθεριών και παρακολουθούν ή στοχεύουν άτομα των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς την κατάλληλη νομική εξουσιοδότηση, διασφαλίσεις ή επίβλεψη».

Στο διάταγμα του Τζο Μπάιντεν σημειώνεται επίσης ότι «ένας αυξανόμενος αριθμός ξένων κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, επιπλέον, έχουν αναπτύξει αυτήν την τεχνολογία για να διευκολύνουν την καταστολή και να επιτρέψουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού των πολιτικών αντιπάλων και του περιορισμού της διαφωνίας, του περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης και της παρακολούθησης και στόχευσης ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Η κατάχρηση αυτών των ισχυρών εργαλείων παρακολούθησης δεν περιορίστηκε σε αυταρχικά καθεστώτα. Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν επίσης αποκαλύψεις ότι παράγοντές τους έχουν χρησιμοποιήσει εμπορικό spyware για να στοχοποιήσουν τους πολίτες τους χωρίς την κατάλληλη νομική εξουσιοδότηση, διασφαλίσεις και εποπτεία».

Η Άρτεμις Σίφορντ σχολίασε τα εξής: «Χαίρομαι που βλέπω την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κινείται προς την απαγόρευση εμπορικών οντοτήτων spyware που είναι υπεύθυνες για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στόχευση πολιτών των ΗΠΑ, όπως η Cytrox που κατασκευάζει το Predator».

Από την πλευρά της η εισηγήτρια της PEGA  Σοφί Ιν ‘τ Βελντ σχολίασε ότι «ο Λευκός Οίκος εκδίδει απαγόρευση χρήσης εμπορικού spyware από κυβερνητικούς φορείς των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ εξακολουθεί να διστάζει και να υποχωρεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)