to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:40 | 23.08.2021

Πολιτισμός

Το επιτελικό μπάχαλο στον πολιτισμό αφήνει απλήρωτους τους αρχαιοφύλακες

Για πρώτη φορά μουσεία κλείνουν μέσα στη θερινή σεζόν επειδή το προσωπικό δεν έχει λάβει τους μισθούς του εδώ και μήνες. Πρόκειται για συμβασιούχους που έχουν προσληφθεί από τα μέσα του περασμένου Μαΐου χωρίς να έχουν δει - μέχρι σήμερα - ούτε ένα ΕΥΡΩ στους λογαριασμούς τους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό των απλήρωτων συμβασιούχων.


Δεν έχουν περάσει μερικές ημέρες από τη στάση εργασίας προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και τη διαμαρτυρία στην Κνωσό από απλήρωτους συμβασιούχους, ωστόσο με ταχείς ρυθμούς αποκαλύπτονται νέα περιστατικά όπου αρχαιοφύλακες ανά τη χώρα έχουν σταματήσει να λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους από το κράτος.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για συμβασιούχους που έχουν προσληφθεί από τα μέσα του περασμένου Μαΐου χωρίς να έχουν δει - μέχρι σήμερα - ούτε ένα ΕΥΡΩ στους λογαριασμούς τους.

Στην συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην Κνωσό, το μήνυμα προς την κυβέρνηση ήτα ότι θα υπάρξει εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων εάν δεν υπάρξει ουσιαστική απάντηση για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στην Αργολίδα, μέχρι και τέσσερις μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες, ενώ σημειώθηκαν περιπτώσεις εργαζομένων που δεν έχουν χρήματα όχι μόνο για βενζίνη αλλά ούτε για τα προς το ζην.

Ακόμα, συμβασιούχοι υπάλληλοι που εργάζονται από τον Ιούνιο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ανατολικής Αττικής καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ γιατί όπως τους απάντησαν «δεδομένων κάποιων καλοκαιρινών αδειών, οι οποίες τρέχουν, δυσχεραίνεται η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής».

Η παρέμβαση του υπουργείου έφερε μπάχαλο

Το Υπουργείο  για πρώτη φορά θέλησε να αναλάβει την απευθείας πληρωμή των συμβασιούχων από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, χωρίς όμως να έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για στελέχωση του εν λόγω τμήματος με το απαραίτητο προσωπικό, οδήγησαν τους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες στο αδιέξοδο, με κάποιους από αυτούς να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν τόσο στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις όσο και στις επαγγελματικές, αφού δεν υπάρχουν χρήματα όχι για βενζίνη αλλά ούτε για τα προς το ζην.]

Να ικανοποιηθεί το αυτονόητο ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατέθεσαν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να πληροφορηθούν «για ποιους λόγους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες και πώς το υπουργείο σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα της μισθοδοσίας τους».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν, επισημαίνουν ότι οι εκατοντάδες συμβασιούχοι στους αρχαιολογικούς χώρους που απασχολούνται στη φύλαξη και την καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες.

Σία Αναγνωστοπούλου: Επιτελικό μπάχαλο και στον Πολιτισμό

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε:

Για πρώτη φορά η πανσέληνος του Αυγούστου έγινε με τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη να φορούν μπλουζάκια «δουλεύω απλήρωτος». Για πρώτη φορά μουσεία κλείνουν μέσα στη θερινή σεζόν επειδή το προσωπικό δεν έχει λάβει τους μισθούς του εδώ και μήνες.

Ντροπή στον κ. Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος για την εξαθλίωση εργαζομένων και τη μέγιστη δυσφήμιση για τη χώρα.

Στο πλευρό των απλήρωτων συμβασιούχων της Κνωσσού ο Σωκράτης Βαρδάκης

Στο πλευρό των απλήρωτων συμβασιούχων εργαζομένων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, βρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού.

Ο Σ. Βαρδάκης με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων δήλωσε:

«Εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι απασχολούνται κάθε χρόνο στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας μας. Δυστυχώς φέτος παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Μάιο. Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι όπως η Κνωσσός, η Φαιστός, το Σούνιο, η Βραυρώνα, οι Μυκήνες, η Αρχαία Επίδαυρος, η Ολυμπία, κ.ά, λειτουργούν βασισμένοι στο φιλότιμο των συμβασιούχων, οι οποίοι μαζί με τους μόνιμους υπαλλήλους, επιτελούν ένα δύσκολο και σημαντικό έργο.

Το θέμα το αναδείξαμε σήμερα με κοινοβουλευτική ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό, με την συνυπογραφή 37 βουλευτών μετά από πρωτοβουλία μου και την καλούμε να δώσει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, που δυστυχώς έχει γίνει πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα.»

Στο πλευρό των απλήρωτων αρχαιοφυλάκων οι Χάρης Μαμουλάκης και Νίκος Ηγουμενίδης

Την πλήρη στήριξη στους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν, με αφορμή την στάση εργασία στην οποία προχώρησαν οι αρχαιοφύλακες τη Δευτέρα, 23/08, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και ο Βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης, επισημαίνουν: «Η ανευθυνότητα αλλά και η ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» του Κ. Μητσοτάκη, έχει ως αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες του Υπουργείου Πολιτισμού να παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δε ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, παρά το ότι είναι ενήμερη για το πολύ σοβαρό πρόβλημα, αδιαφορεί ακόμα και να ασχοληθεί με το θέμα. Βρισκόμαστε στο πλευρό των αρχαιοφυλάκων, είμαστε αρωγοί στον αγώνα τους και θα συνεχίσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο να πιέζουμε έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το αυτονόητο: Να πληρωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχουν, κάτω μάλιστα από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)