to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιτελικό κράτος, το πιο σύντομο ανέκδοτο

Πριν από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας, η κυβέρνηση της έθεσε 3 στόχους: ανοιχτοί δρόμοι, απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση, τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα. Απέτυχε και στα τρία. Το επιτελικό κράτος έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο.


(Φωτ. από Αγία Παρασκευή, Τρίτη 25/1/2022 - φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Πριν από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας, η κυβέρνηση της έθεσε 3 στόχους: ανοιχτοί δρόμοι, απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση, τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα. Απέτυχε και στα τρία. Το επιτελικό κράτος έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Με χιόνι, με πυρκαγιά, με βροχή εδώ και δυόμισι χρόνια επιτελικό χάος. Πάντα κάποιος άλλος φταίει, ο μόνος που δεν φταίει ποτέ είναι ο κ.Μητσοτάκης και το επιτελείο του. Αυτό που έζησαν οι πολίτες της Αττικής ήταν πρωτοφανές και αδιανόητο. Χιλιάδες συμπολίτες πέρασαν ώρες φόβου και ταλαιπωρίας μέσα στο κρύο, τη νύχτα, το χιόνι και χωρίς καμιά βοήθεια. Δεν είναι μόνο το δράμα της Αττικής Οδού, είναι οι δεκάδες κεντρικές αρτηρίες που έκλεισαν από τις πρώτες ώρες χιονόπτωσης, είναι η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Κηφισίας, η Μαραθώνος, ο ΗΣΑΠ που σταμάτησε απροειδοποίητα, το metro Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, τα μισά Βόρεια Προάστια που περάσαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα. Η

Η κατάρρευση του πιο σύγχρονου και ακριβού δρόμου της πόλης, της Αττικής οδού όπου Αυτοκίνητα βρέθηκαν εγκλωβισμένα για ατέλειωτες ώρες σε έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο, επιτηρούμενο με κάμερες και πέρασαν πολλές ώρες πριν ζητηθεί, τελικά, η συνδρομή του στρατού ώστε να αρχίσει μια διαδικασία απεγκλωβισμού, που διήρκεσε έως τις πρώτες πρωινές ώρες δείχνει την ταυτόχρονη κατάρρευση και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Οι ευθύνες είναι προφανείς. Έλλειμμα συντονισμού, έλλειμμα προετοιμασίας, έλλειμα διοίκησης και διαχείρισης κρίσεων. Το θράσος της κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο. Παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων εδώ και μία εβδομάδα, εμφανίστηκε στις οθόνες μας ο αρμόδιος υπουργός για να μας διαβάσει ξανά το δελτίο καιρού. Το χειρότερο απ’ όλα, το άλμα από την ανικανότητα στην εξαγορά «ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο. Η εταιρεία το αποδέχθηκε». Αυτός είναι ο ορισμός του εκμαυλισμού, της χυδαιότητας, της ντροπής. Αν ταλαιπωρήθηκες στην Αττική Οδό 2.000 ευρώ, ανά αυτοκίνητο ανεξαρτήτως πόσους είχε μέσα κι όχι ένα ποσό ανά ταλαιπωρημένο πολίτη, αν ταλαιπωρήθηκες στον ΟΣΕ 1000 ευρώ, αν ταλαιπωρήθηκες στην Μεσογείων, στη Κατεχάκη, στη Μαραθώνος, αν πέρασες τη νύχτα χωρίς ρεύμα τι παίρνεις;

Ο πρωθυπουργός την ημέρα της δοκιμασίας εκατομμυρίων πολιτών επέλεξε να μην έχει καμία εμφάνιση-ούτε καν δήλωση, την επόμενη πήρε ένα τηλέφωνο να μαλώσει την Αττική Οδό… Είναι σαφές πως ο σχεδιασμός του Μαξίμου ήταν τη μέρα της πιο μεγάλης δοκιμασίας των πολιτών ο πρωθυπουργός να μην εμφανιστεί δημοσίως, για την «προστασία» της εικόνας του. Το ίδιο και άλλοι υπουργοί όπως ο καθ'ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών που σε άλλες περιόδους και σε άλλες ατζέντες είναι γενικώς λαλίστατος και παντογνώστης.

Ανέκδοτο λοιπόν το επιτελικό κράτος... Όχι μόνο τώρα στον χιονιά αλλά σε όποια κρίση καλείται να διαχειριστεί. Πανδημία, πολύ χειρότερα απ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακρίβεια – δείτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στις ακριβότερες χώρες. Πυρκαγιές Αυγούστου 2021, η μαυρίλα στην Εύβοια φαίνεται από το διάστημα. Κακοκαιρία «Μήδεια» 2021.

Είτε σε έκτακτες καταστάσεις, είτε σε δυσκολίες που γνωρίζουμε ότι θα έρθουν, είτε σε μαραθώνιους η κυβέρνηση περνάει πάντα κάτω από τον στόχο που η ίδια θέτει, είναι συγκριτικά χειρότερη απ’ ότι γίνεται δίπλα μας.

Αντί για την αναδόμηση της Πολιτικής Προστασίας σε ένα σοβαρό οργανισμό αντιμετώπισης κρίσεων προτίμησαν την ίδρυση Υπουργείου. Αντί για σοβαρή διαδικασία επιλογής επιχειρησιακού και επιστημονικού επικεφαλής, προτίμησαν επικοινωνιακές πομφόλυγες με Υπουργό εκ μεταγραφής. Προσωπική επιλογή Μητσοτάκη μας έλεγαν… Ο καλύτερος, μας έλεγαν…

Ας αφήσει το επικοινωνιακό θέαμα ο κύριος Μητσοτάκης και ας προσπαθήσει να βάλει τάξη στο χάος που δημιούργησε. Αυτό περιμένει η ελληνική κοινωνία και στη συνέχεια περιμένει μια ουσιαστική απολογία για τις αυτάρεσκες διαβεβαιώσεις ετοιμότητας που βούλιαξαν μέσα στις λάσπες της πραγματικής ζωής. Μια έμπρακτη και όχι επικοινωνιακή ή τηλεοπτική συγνώμη.

            Αυτός ο Πρωθυπουργός, με αυτή την κυβέρνηση με αυτά τα αποτελέσματα στη διαχείριση κρίσεων μας απειλεί με διπλές και τριπλές εκλογές, αρνούμενος να σεβαστεί την λαϊκή ετυμηγορία στην πρώτη κάλπη (πρωτοφανές για πολιτικό σύστημα της Δυτικής Ευρώπης), σκέφτονται να αλλάξουν ξανά τον εκλογικό νόμο που οι ίδιοι άλλαξαν μέσα στη θητεία τους για να βγάζει ευκολότερα αυτοδυναμία. Είναι τόσο καλοί βλέπετε που δεν μπορούν να συνεργαστούν με άλλον, τα πάνε τόσο καλά παντού που μόνοι τους πρέπει να συνεχίσουν… θα πάρουν την απάντηση πριν πάμε στην κάλπη, από την μεγάλη λαϊκή και κοινωνική κινητοποίηση που θα επιβάλλει τις κάλπες.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι τομεάρχης Εσωτερικών, βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)