to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:02 | 22.08.2019

Κοινωνία

Το επιτελικό κράτος ναυάγησε στη Σαμοθράκη

Η ολιγωρία και η ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη


*ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ (απόγευμα Πέμπτης 22/8): Βλάβη σε ακόμα ένα πλοίο της γραμμής Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη

Η ολιγωρία και η ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη οδήγησαν στο δεκαήμερο αποκλεισμό της Σαμοθράκης, τις προηγούμενες ημέρες.

Η ανικανότητα κορυφώθηκε με τη λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης και επιλογή ενός πλοίου (AZORES EXPRESS) που όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετήσει τη γραμμή Σαμοθράκη- Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του Λιμανιού. Αλλά και με την ανικανότητα φιλοξενίας των χιλιάδων εγκλωβισμένων επισκεπτών.

Η SEAJETS θα εκτελέσει σήμερα Πέμπτη 22/8 με το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο «ANDROS JET» τα δρομολόγια από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη στις 9.30 και στις 15.00 και από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη στις 12.00 και στις 18.00.

Οι ιθύνοντες αποφάσισαν να κάνουν σύσκεψη για να αντιμετωπίσουν την κρίση που οι ίδιοι μεγέθυναν μόλις... 15 μέρες μετά την εμφάνιση του προβλήματος και, αντί για συγκεκριμένα άμεσα και εφαρμόσιμα μέτρα στήριξης, ακούσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο γενικόλογες ανακοινώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι απουσιάζει παντελώς η τουριστική προβολή της Σαμοθράκης, ώστε να ανατραπεί η κακή εικόνα του νησιού. Παράλληλα, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους πληττόμενους επαγγελματίες και κατοίκους, οι οποίοι καταστράφηκαν οικονομικά.

«Οι καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία, η ταλαιπωρία των κατοίκων και των τουριστών και η μεγάλη ζημιά στην εικόνα του νησιού και της χώρας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δεν αποκαθιστώνται με επικοινωνιακές φιέστες, συσκέψεις  και χωρίς περιεχόμενο ανακοινώσεις 15 ημέρες μετά το γεγονός», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Υπουργείο Τουρισμού εμφανίζεται κατώτερο των περιστάσεων»

«Την ώρα που οι επαγγελματίες της Σαμοθράκης βρίσκονται σε απόγνωση αντιμετωπίζοντας συνεχιζόμενο μέχρι σήμερα κύμα ακυρώσεων και μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 60%-70% σε σχέση με πέρσι όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της τοπικής αγοράς, το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού εμφανίζεται κατώτερο των περιστάσεων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση 15 μέρες μετά» αναφέρεται σε δήλωση της Τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου.

«Κάτοικοι και τουρίστες βίωσαν έναν πρωτοφανή αποκλεισμό, σε συνθήκες που έπληξαν την φήμη του προορισμού και την εικόνα του ελληνικού τουρισμού διεθνώς, με το Υπουργείο Τουρισμού να μην έχει έγκαιρα αντιληφθεί την κρισιμότητα και την ανάγκη άμεσων ενεργειών.

Και ενώ αναμέναμε ένα σαφές σχέδιο έστω και σήμερα για την αναστροφή αυτής της εικόνας, με θλίψη διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει.

Γενικόλογες υποσχέσεις από τον κ. Θεοχάρη ακόμη και μετά τη σημερινή συνάντηση με τους τοπικούς φορείς στο γραφείο του, χωρίς την εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων άμεσης ελάφρυνσης και ουσιαστικής στήριξης των επαγγελματιών που δέχθηκαν πλήγμα και σημαντική απώλεια εισοδημάτων.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της τουριστικής προβολής για την οποία διαβεβαίωσε ο αρμόδιος Υπουργός, έχει το Υπουργείο καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο και ποιες άμεσες  ενέργειες περιλαμβάνει για την προσέλκυση επισκεπτών,  όπως επίσης και σε ποιες άλλες αγορές του εξωτερικού θα υλοποιηθεί πέραν της Ρουμανίας;

Η κωλυσιεργία με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση της ΝΔ το πρόβλημα με αποτέλεσμα αυτό  να διογκωθεί μέχρι σήμερα,  επέφερε σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό και έγινε αιτία να χαθεί για φέτος η σεζόν από την οποία ζουν οι επαγγελματίες του νησιού και συντηρείται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία του» καταλήγει η Κ. Νοτοπούλου.

«Η λαϊκίστικη λογική "για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ" φανερώνει την ανεπάρκειά τους»

Η αναπληρώτρια Tομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Παπανάτσιου αναφέρει σε δήλωσή της:

Η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί και να αντιμετωπίσει τα θέματα που προκύπτουν με την δέουσα σοβαρότητα.

Η απάντηση των κυβερνητικών στελεχών στις εικόνες ντροπής, με τους αποκλεισμένους τουρίστες στην Σαμοθράκη, δεν μπορεί να είναι «φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση». Οι δικαιολογίες αυτές είναι απλά αστείες και δείχνουν έλλειψη στοιχειώδους αυτοκριτικής.

Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης δήλωσε πως ένα από τα μέτρα στήριξης (!) της περιοχής, θα είναι η μείωση των ελέγχων από την ΑΑΔΕ και το ΣΕΠΕ! Η κυβέρνηση, αντί να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης και αντιμετώπισης της πληγείσας εικόνας του ελληνικού τουρισμού και ιδιαιτέρως του νησιού της Σαμοθράκης, επιλέγει για άλλη μια φορά να κλείσει το μάτι στην παραβατικότητα.

Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιοι ισχυρισμοί δια στόματος κυβερνητικών αξιωματούχων!

Εύλογες απορίες δημιουργούνται σε όλους μας, όπως για παράδειγμα πώς είναι δυνατόν να αποφασίζει ένας κυβερνητικός αξιωματούχος πού και πότε θα γίνουν έλεγχοι.

Τη λογική της κυβέρνησης για τα εργατικά δικαιώματα και την φοροδιαφυγή, την έχουμε ήδη δει, την έχουν παρουσιάσει εκτενώς, επομένως αδίκως αναρωτιόμαστε...

Την πολιτική τους κατεύθυνση, σχετικά με την αυτοτέλεια του επιχειρησιακού σχεδιασμού των σωμάτων επιθεώρησης και των ελεγκτικών μηχανισμών, την είδαμε επίσης ευθύς εξαρχής.

Πολιτικός έλεγχος, ροπή στην παραβατικότητα, κατάργηση διατάξεων υπέρ των εργαζομένων.

Από τη μια δεν υπήρξε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης του συμβάντος στην Σαμοθράκη, από την άλλη δεν υπάρχει επίσης σχέδιο για την ενίσχυση της περιοχής!

«Το κόμμα που τώρα κυβερνά έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση των λιμενικών υποδομών της χώρας και της Σαμοθράκης»

Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός στον Αθήνα 9,84 και στον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη σχολίασε το θέμα της επικαιρότητας που είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί της Σαμοθράκης:

«Άμεση η αντίδραση της Κυβέρνησης στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο νησί, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ήταν, ενώ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην περίφημη διυπουργική σύσκεψη, είναι αόριστα, χωρίς να δίνουν λύσεις».

«Η ΝΔ επικοινωνιακά διαφημίζει ότι θα αποκαταστήσει την σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, αλλά επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει καθόλου τους διαγωνισμούς που αφορούν στις άγονες γραμμές, όχι μόνο του νησιού, αλλά όλης της χώρας. Άρα πως ακριβώς θα έχει η Σαμοθράκη και όλα τα νησιά της Ελλάδας, ακτοπλοϊκή σύνδεση, την νέα δρομολογιακή περίοδο, πέραν της 31 Οκτωβρίου δηλαδή, αφού η ΝΔ δεν έχει κάνει τα αυτονόητα; Επίσης, λέει πως βοηθά το νησί και τους κατοίκους του, αλλά δεν μας λέει ποιο σχέδιο αποζημίωσης των επαγγελματιών και των φορέων του νησιού και αποκατάστασης της φήμης του έχει σχεδιάσει, μετά την μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν».

«Μέσα στην προσπάθεια να καλύψει τα λάθη της η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση του λιμανιού της Καμαριώτισσας, λέγοντας ότι 20 χρόνια είχε να καθαριστεί και να ενισχυθούν οι υποδομές του. Ας τους θυμίσω λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ 20 χρόνια Κυβέρνηση δεν ήταν. Ειδικά, δε για την περίπτωση της Σαμοθράκης, έχω να πω ότι επιλέγοντας το ΑΖΟΡΕΣ EXPRESS που είναι 115 μέτρα για ένα λιμάνι που χωράει πλοία κάτω από 100 μέτρα, λόγω της γεωμετρίας του και όχι τόσο λόγω των βαθών του, είναι σαν να επιλέγεις ένα τριαξονικό για να κάνεις βόλτα σε έναν μικρό οικισμό. Για αυτό και το ANDROS JET που είναι 60μ. χώρεσε και έκανε τις μετακινήσεις».

Το κόμμα που τώρα κυβερνά έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση των λιμενικών υποδομών της χώρας και της Σαμοθράκης.

«Στο θέμα των λιμενικών εγκαταστάσεων, εμείς ήμασταν αυτοί που «σώσαμε» τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, στον οποίο ανήκει το λιμάνι της Καμαριώτισσας, από την πλήρη ιδιωτικοποίηση για την οποία τον προόριζε η Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και σε συνεργασία με τον ΟΛΑ καταφέραμε και πραγματοποιήσαμε σημαντικές παρεμβάσεις στην Σαμοθράκη δίνοντας γενναίες χρηματοδοτήσεις από το ΠΔΕ του Υπουργείου. Κατά τη διακυβέρνηση 2015-2019 εμείς ήμασταν αυτοί που εγκρίναμε το Master Plan του λιμανιού της Σαμοθράκης έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν μελετημένα έργα για την καλυτέρευση των συνθηκών του. Αυτές τις έτοιμες μελέτες πρέπει η ΝΔ να υλοποιήσει. Επιπλέον, ενώ μέχρι το 2014 δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ για την Σαμοθράκη, τα δυο τελευταία χρόνια πάνω από 100.000 ευρώ δόθηκαν για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του λιμανιού της Καμαριώτισσας και των Θέρμων, και αν είχε ζητηθεί χρηματοδότηση για σημειακές παρεμβάσεις εκβάθυνσης, θα είχαμε επίσης απαντήσει θετικά».

«Οι επιχειρηματίες της Σαμοθράκης δεν είναι παραβάτες όσο κι αν ο κ. Θεοχάρης τους καλεί να φορτώσουν στους εργαζόμενους τη ζημιά»

«Τη ζημιά προκάλεσε η ανικανότητα της κυβέρνησης», σχολιάζει η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ αναφορικά με τους εργαζόμενους η ίδια προσθέτει πως η στήριξή τους απαιτεί ουσιαστικά μέτρα κι όχι δηλώσεις που προτρέπουν σε ανασφάλιστη-απλήρωτη εργασία. Διαβάστε περισσότερα...

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)