to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 02.04.2022

Πολιτική

«Επιτελικό κράτος»: Ιδού οι γαλάζιοι διορισμοί

Θα το διαλύσουμε «με το καλημέρα» μέσω νόμων, δεσμεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Βορίδης υποστήριζε ότι δεν υπάρχει αδιαφάνεια


Το ρεπορτάζ του Κώστα Πουλακίδα από την ΑΥΓΗ του Σαββάτου 2/4:

Το επιτελικό κράτους που έστησε για λογαριασμό της «Μητσοτάκης Α.Ε.» ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποχρεώθηκε να υπερασπιστεί χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. "Με το καλημέρα» θα καταργηθεί, του είπε ο Γιάννης Ραγκούσης, με τον υπουργό να υποστηρίζει ότι θα καταργηθούν θεσμοί αποπολιτικοποίησης του κράτους (όπως ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας, που είναι όμως νόμος του ΣΥΡΙΖΑ) και των επιτελικών σχεδίων δράσης.

Ο Μ. Βορίδης είπε ότι «δεν καταλαβαίνω» τη συζήτηση για τους μετακλητούς, ισχυριζόμενος ότι έχουν μειωθεί επί Ν.Δ., ότι δεν υπάρχει «αδιαφάνεια και κομματοκρατία» στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού και «δεν υπάρχει αύξηση εκτάκτου προσωπικού», το οποίο κατά 80% προσλαμβάνεται «με διαδικασίες ΑΣΕΠ». Ανέφερε ακόμη ότι. όσον αφορά στις Γενικές Διευθύνσεις. έχει προκηρυχθεί το 81,25% του συνόλου των θέσεων και το 52,07% του συνόλου των θέσεων στις Διευθύνσεις.

Καστανίδης: Αλήστου μνήμης εποχές

Στα τρία χρόνια της Ν.Δ., από τις 300 θέσεις γενικών διευθυντών προκηρύχθηκαν περίπου 80 θέσεις, εκ των οποίων μόνο σε 26 έγιναν τοποθετήσεις και όλες οι άλλες καλύφθηκαν με ανάθεση, αποκάλυψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης κάνοντας λόγο για «εσκεμμένες συστηματικές παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, να επιστρέψουμε σε αλήστου μνήμης εποχές».

«Ήρθατε στην κυβέρνηση υποσχόμενοι την αξιοκρατία και επί τρία χρόνια έχετε επαναφέρει τις χειρότερες πρακτικές του κράτους της Δεξιάς», τόνισε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης κατηγορώντας τον υπουργό για αλαζονεία. «Επιτελικό κράτος της Ν.Δ. σημαίνει κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, πελατειακές σχέσεις, αδιαφάνεια, διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με σωρεία αναθέσεων, απαξίωση του Δημοσίου και στελέχωση των υπηρεσιών του με γαλάζια παιδιά και μετακλητούς», υπογράμμισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Δεν μας αξίζει ένα κράτος της Δεξιάς που είναι μια μεταμοντέρνα εκδοχή του κράτους της ΕΡΕ», επεσήμανε ο Μάριος Κάτσης, ενώ ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης σημείωσε στη Ν.Δ.: « Έχετε αλλεργία στον δημόσιο χαρακτήρα. Έχετε αλλεργία στο Δημόσιο, ως παράταξη».

Την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων για πρόσληψη στην Αστυνομία υπενθύμισε ο Γ. Ραγκούσης σημειώνοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είχαν συμφωνήσει οι προσλήψεις να γίνονται μόνο μέσω εξετάσεων αλλά η Ν.Δ. «επανάφερε το φαύλο καθεστώς οι προσλήψεις αυτές να γίνονται μέσα από τα βουλευτικά σας γραφεία». «Αντί για επιτελικό, δημιουργείτε το επιλεκτικό για εκλεκτούς σας κράτος», διαπίστωσε και ο Άγγελος Τόλκας.

«Η Αριστερά θα ξαναέρθει στην κυβέρνηση και θα είναι ντάλα μεσημέρι. Και να ξέρετε κάτι. Το μάθημά μας το έχουμε πάρει. Ό,τι φτιάχνεται σαν ιδιωτικό πελατειακό κομματικό ακροδεξιό κράτος της 'Μητσοτάκης Α.Ε.' θα το διαλύσουμε στα εξ ων συνετέθη, με νόμους», ήταν η δέσμευση του Παύλου Πολάκη.


Αναξιοκρατίας το ανάγνωσμα χθες στη Βουλή

Το κομματικό κράτος που συνέστησε η Ν.Δ. ανέδειξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Βουλή. Τα παραδείγματα που ανέφεραν είναι πολλά και αποκαλυπτικά:

* Μαξίμου (Γενική Γραμματεία πρωθυπουργού και Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων): σήμερα κοστίζει 16,5 εκατ. ευρώ. Επί Τσίπρα κόστιζε 4,9 εκατ. ευρώ.

* Προεδρία της κυβέρνησης: κοστίζει 34 εκατ.


* Απευθείας αναθέσεις: τη διετία 2020-2021 έφτασαν τα 7 δισ. ευρώ. Μόλις τα 2,5 δισ. ευρώ είναι στο προβλεπόμενο όριο των 30.000 - 60.000 ευρώ. Και μόλις τα 500 εκατ. ευρώ είναι για την πανδημία.

* ΕΟΔΥ: προσλήψεις 1.800 ατόμων με κριτήριο ποιος θα στείλει πρώτος την αίτηση και χωρίς δικαίωμα ένστασης! Οι προσλήψεις αφορούσαν 1.100 άτομα στις 27 Απριλίου 2020 και 700 άτομα στις 26 Οκτωβρίου 2020.

* Κρίσεις προϊσταμένων: επί Ν.Δ. έγιναν 30 κρίσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν κρίσεις 90 γενικών διευθυντών και 150 διευθυντών.

* ΕΦΚΑ: ο νόμος Χατζηδάκη διορίζει ώς και 256 ιδιώτες σε θέσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών με μισθό 4.000 έως 8.000 ευρώ.

* Ελληνική Αστυνομία: χιλιάδες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και χωρίς διαγωνισμό.

* Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: πρόσληψη κτηνιάτρων κάθε χρόνο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.

* Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: πρόσληψη 192 ατόμων με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ στη διάρκειας 8 μηνών, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, τον Σεπτέμβριο του 2020.

* Επιτροπή Ανταγωνισμού: θεσπίσθηκαν αναδρομικά κωλύματα και ασυμβίβαστα για να αλλάξει η διοίκηση.

* Επιτροπή Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων: διορίστηκε κουμπάρος του Άδωνι Γεωργιάδη.

* ΑΣΕΠ: τροπολογία για να ξαναδιοριστούν για άλλη μία θητεία οι εκλεκτοί της κυβέρνησης.

* Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος: με νυχτερινή τροπολογία άλλαξαν τις προϋποθέσεις διορισμού της για να μπορούν να διορίζουν και συνταξιούχο εισαγγελέα.

* Εθνική Αρχή Διαφάνειας: καταργήθηκαν όλα τα ελεγκτικά σώματα, διορίζεται προσωρινά πρόεδρος ο Α. Μπίνης, μετά διορίζεται μόνιμα και επιλέγει 97 θέσεις προϊσταμένων.

* ΕΥΠ: άλλαξε ο νόμος για τα κριτήρια για να πέσουν στο επίπεδο του νυν διοικητή.

* ΕΡΤ: διορίστηκε πρόεδρος ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Κ. Ζούλας.

* ΔΕΗ: δημιουργήθηκαν 70 νέες διευθύνσεις.

Μετακλητοί και συμβασιούχοι

* Μετακλητοί: τον Φεβρουάριο ήταν 3.184. Επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 2.650.

* Μετακλητοί: μειώθηκαν τα προσόντα και προσλαμβάνονται με απολυτήριο Λυκείου.

* Μετακλητοί: αύξηση μισθού 70%.

* Μετακλητοί: ετήσιο κόστος 70 εκατ. ευρώ. Επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 30 εκατ. ευρώ.

* Μετακλητοί: Απέκτησαν δυνατότητα υπογραφής. «Δώσατε στους κολλητούς σας τη στρογγυλή σφραγίδα του κράτους», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

* Συμβασιούχοι: έφτασαν τις 144.512 τον Φεβρουάριο του 2022. Το 2019 ήταν 94.961.

* Συμβασιούχοι: το 25% των δημοσίων υπαλλήλων είναι συμβασιούχοι. Το 2019 ήταν το 16%.

* Υπουργείο Μετανάστευσης: μετακλητός του Νότη Μηταράκη (που επί Σαμαρά ήταν στην Παραλία Α.Ε.) διορίστηκε διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας και υπέγραψε απευθείας ανάθεση 4,5 εκατ. ευρώ δύο μέρες πριν αναλάβει!

* Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας: διορίστηκε μετακλητός προϊστάμενος με απόφαση υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

* Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας: διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στέλεχος της Ν.Δ. χωρίς να έχει το πτυχίο που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.


Πάρτι στα νοσοκομεία

* ΚΕΘΕΑ: διορίστηκε πρόεδρος ψυχίατρος, μέλος του μητρώου στελεχών της Ν.Δ.

* Νοσοκομείο Καρδίτσας: διορίστηκε διοικητής ο 80χρονος Κώστας Πατέρας μετά από συναλλαγή που (ομολόγησε ότι) είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

* Νοσοκομείο Καρδίτσας: με τη μέθοδο της προσωρινής διοίκησης διορίστηκε η Μαίρη Κουτσιούμπα, πτυχιούχος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, με πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας και περισσότερο από πέντε χρόνια εργασιακής εμπειρίας. «Δεν ξέρει γρι από νοσοκομεία», αλλά «ο σύζυγός της είναι αποσπασμένος στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης.


* Νοσοκομείο Καστοριάς: διορίστηκε ο κουμπάρος του τοπικού βουλευτή της Ν.Δ. Ζήση Τζηκαλάγια, που είναι... εκπαιδευτής Πληροφορικής. Ο βουλευτής παραδέχτηκε ότι είπε μια «καλή κουβέντα» στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για να διοριστεί ο κουμπάρος του.

* Νοσοκομείο "Γενημματάς": πρόεδρος είναι φυσικός με ειδίκευση στη μετεωρολογία, αλλά ΟΝΝΕΔίτης (1998 - 2001) και γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς επί Ν.Δ.

* Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία": αναπληρώτρια η σύζυγος πρ. βουλευτή της Ν.Δ.

* Νοσοκομείο "Παμμακάριστος": διοικητής υποψήφιος του Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής.

* Ογκολογικό Αγ. Αναργύρων: διοικητής στενός συνεργάτης του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια.

* Νοσοκομείο "Μεταξά": διοικητής στέλεχος της ΔΑΚΕ και αναπληρωτής διοικητής στέλεχος της Ν.Δ. που ελέγχει ενημερωτικό site του Πειραιά.

* Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής "Αγία Βαρβάρα": διοικήτρια υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ.

* Ασκληπιείο Βούλας: διοικητής ο διευθυντής του γραφείου Τύπου πρώην υπουργού.

* Δρομοκαΐτειο: διευθύντρια στο υπουργείο Υγείας που είχε μπει στο «Σισμανόγλειο» επί Σαμαρά.

* Νοσοκομείο "Σισμανόγλειο": αναπληρωτής διοικητής ένας γεωπόνος, υποψήφιος με τη Ν.Δ. και πρ. διευθυντής του γραφείου του Βασίλη Οικονόμου.

* Νοσοκομείο Καρπενησίου: διορίστηκε γιατρός αλλά και κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη.

* Νοσοκομείο Κομοτηνής: διοικήτρια μια φιλόλογος, φίλη της Ντ. Μπακογιάννη.

* Νοσοκομείο Κιλκίς: διοικητής ένας γυμναστής και προπονητής ποδοσφαίρου, αλλά στέλεχος και περιφερειακός σύμβουλος της Ν.Δ.

* Νοσοκομείο Ημαθίας: διοικητής περιφερειάρχης της Ν.Δ.

* Νοσοκομείο Καβάλας: διοικητής πρ. βουλευτής της Ν.Δ.

* Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: διοικητής στέλεχος της Ν.Δ. και πρώην δημοτικός σύμβουλος.

* Νοσοκομείο Πρέβεζας: ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Άρτας.

* Νοσοκομείο Άρτας: ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πρέβεζας.

* Νοσοκομείο Κέρκυρας: ο τομεάρχης της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων.

* Νοσοκομείο Πατρών: ο υπεύθυνος τομέα Οικονομικών της ΝΟΔΕ της Ν.Δ.

* Νοσοκομείο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης: ο επικεφαλής του τομέα Οικονομίας της οικείας ΝΟΔΕ.

* Νοσοκομείο Κύμης: διορίστηκε αναπληρώτρια διοικήτρια 33χρονη δικηγόρος που (κατά τον Π. Πολάκη) «είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον υπουργό και βουλευτή Εύβοιας Σίμο Κεδίκογλου".


Δομές προσφύγων

Όσον αφορά τις δομές προσφύγων:

* Αλεξανδρεία Ημαθίας: συνδικαλιστής της Ν.Δ.

* Βαγιοχώρι: στέλεχος της Ν.Δ.

* Βόλος: στέλεχος της Ν.Δ.

* Δράμα: μέλος της ΝΟΔΕ.

* Βέροια: μέλος της Πολιτικής Επιτροπής ως εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ.

* Θήβα: δημοτικός σύμβουλος Βόλου εκλεγμένος με τον συνδυασμό της Ν.Δ.

* Καβάλα: μέλος της ΝΟΔΕ.

* Κάτω Μηλιά: στέλεχος της Ν.Δ.

* Κουτσόχερο: υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ.

* Πολύκαστρο: στέλεχος της Ν.Δ.

* Ριτσώνα: στέλεχος της Ν.Δ. στον Βύρωνα.

* Σέρρες: μέλος της ΝΟΔΕ Σερρών.

* Φιλιππιάδα: συνδικαλιστής με παράταξη προσκείμενη στη Ν.Δ.

* Γρεβενά: μέλος της ΝΟΔΕ Τρικάλων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)